Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου 2023 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου 2023 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα Σαββατοκύριακα...μικροί και μεγάλοι στο Μουσείο!

Φέτος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου εμπνέεται από αρχαία και σύγχρονα ομαδικά παιχνίδια, πειραματίζεται, μαθαίνει και δημιουργεί μαζί με τα παιδιά.
Μπορούν τα έργα τέχνης να είναι κάτι περισσότερο από την έκφραση της υποκειμενικής αλήθειας των δημιουργών τους; Ποιον επιπλέον ρόλο επιτελούν πέρα από την έκφραση των προσωπικών ιδεών, προσδοκιών και συναισθημάτων τους; Τα εργαστήρια της φετινής χρονιάς απαντούν δημιουργικά σε αυτά τα ερωτήματα διερευνώντας τη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνία.
Στα εργαστήρια, τα παιδιά γίνονται εξερευνητές της τέχνης! Ταξιδεύουν στον χρόνο, ανακαλύπτουν τους μαγικούς θησαυρούς σπουδαίων καλλιτεχνών, παρατηρούν σπουδαία έργα τέχνης και εξερευνούν τις βασικές περιόδους της σύγχρονης τέχνης!

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββατοκύριακου υλοποιούνται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, Στρατηγικού Συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Raycap, Υποστηρικτή των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου. 

Για γονείς και παιδιά 2-4 ετών

Γύρω γύρω όλοι...

«Μουσικές καρέκλες!»

Αυτό το μήνα η μουσική θα καθοδηγήσει τα παιχνίδια μας. Μουσική έντονη και αργή, αστεία και σοβαρή, με τύμπανο, με τα χέρια, με όλο μας το σώμα! Οι αγαπημένες μας μουσικές καρέκλες και τα αγαλματάκια είναι μερικά από τα παιχνίδια που θα παίξουμε. Τα άλλα θα τα μάθετε από κοντά! 
Και αφού τα χέρια και τα πόδια μας πάρουν φωτιά από τον χορό, θα χαλαρώσουμε παίζοντας με πηλό, τον οποίο θα μεταμορφώσουμε σε μουσικά ζώα. Έμπνευσή μας, οι κουδουνίστρες των αρχαίων χρόνων και οι νεροσφυρίχτρες που απαντώνται στη λαϊκή μας παράδοση.
Γονείς και παιδιά θα ζουλήξουμε, θα πλάσουμε, θα τσιμπήσουμε και θα δημιουργήσουμε τα δικά μας μοναδικά μουσικά όργανα με τη μορφή ζώων.
Ελάτε να χορέψουμε και να δώσουμε μορφή στη μουσική!

Υ.Γ. Φορέστε άνετα και καθημερινά ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Με την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου 
Μόνο για ελληνόφωνα παιδιά
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 12

Για παιδιά 4-6 ετών

Εξερευνώντας σπουδαίους σύγχρονους καλλιτέχνες

«Αφηρημένος εξπρεσιονισμός-Jackson Pollok
Τεράστια γλυπτά στο χορό των χρωμάτων»

Έχετε δει ποτέ ένα πάρκο γεμάτο γλυπτά; Γλυπτά πελώρια που κρύβονται ανάμεσα σε δέντρα, είναι κρυμμένα σε πλαγιές και σε θάμνους γεμάτα λουλούδια.
Έμπνευσή μας σε αυτό το εργαστήριο είναι το πάρκο του μουσείου Louisiana στη Κοπεγχάγη. Η γλυπτική συναντά τα βασικά στοιχεία ζωγραφικής του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και του βασικού εκπροσώπου του, Jackson Pollock. Χρησιμοποιώντας ποικίλα ανακυκλώσιμα υλικά, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τρισδιάστατα γλυπτά, τα οποία στη συνέχεια θα στολίσουν παίζοντας με τα χρώματα! Στο τέλος του εργαστηρίου σας περιμένουμε να περιηγηθούμε στο γεμάτο γλυπτά «πάρκο» μας!

ΥΓ.1: Παιδιά, φορέστε άνετα και καθημερινά ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί θα λερωθούμε1
ΥΓ. 2: Το εργαστήριο προορίζεται για παιδιά χωρίς συνοδό. Οι γονείς/συνοδοί μπορούν να μπουν στο εργαστήριο μόνο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο τέλος.

Με τις Παιδαγωγούς-Μουσειοπαιδαγωγούς Φωτεινή Γκουντοπούλου και Χρυσαυγή Γεώργαρη
Μόνο για ελληνόφωνα παιδιά
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Για παιδιά 7-10 ετών

Η Τέχνη καθρεφτίζει τον κόσμο μας

«Γιάννης Γαΐτης.
Ριγέ ανθρωπάκια»

Η ανθρώπινη ταυτότητα και η μοναδικότητα του ατόμου απασχολούσαν τον Γαΐτη, όταν εμπνεύστηκε τα διάσημα ριγέ ανθρωπάκια του.
Ομοιόμορφα, σαν να βγήκαν από εργαστήριο και χωρίς να αποτυπώνουν συναισθήματα και εκφράσεις, μάς κάνουν να αναρωτιόμαστε για τη μοναδικότητα μας σε μια εποχή που κατακλύζεται από μηχανές, ψηφία και αριθμούς.
Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακατασκευάσουν τα ανθρωπάκια του καλλιτέχνη με μια σημαντική διαφορά: αυτή τη φορά, θα φροντίσουν ώστε κάθε ένα από αυτά να είναι μοναδικό!

ΥΓ. Παιδιά, φορέστε άνετα και καθημερινά ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Με την Εικαστικό-Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου και την Παιδαγωγό Μάγδα Αθανασίου
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

 

Για παιδιά 7-10 ετών 

Η Τέχνη καθρεφτίζει τον κόσμο μας

«Rick Lowe.
Παράξενοι Χάρτες»

Ο Rick Lowe είναι ένα καλλιτέχνης με βαθιές κοινωνικές ανησυχίες και γι΄αυτό, ο ίδιος χαρακτηρίζει την τέχνη του ως «κοινωνική γλυπτική».
Τα πιο πρόσφατα έργα του μοιάζουν με παράξενους χάρτες που, εκτός από μέρη, αποτυπώνουν και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τα πολυεπίπεδα αυτά έργα είναι κολάζ φτιαγμένα από μια πληθώρα υλικών, πάνω στα οποία τοποθετούνται πολλαπλά στρώματα άλλων υλικών θυμίζοντας έτσι, τουβλάκια Ντόμινο ή ψηφίδες.
Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από τις χαρτογραφήσεις του Rick Lowe και θα διασκεδάσουν φτιάχνοντας τα δικά τους παλίμψηστα, δηλαδή τους δικούς τους μυστήριους χάρτες σε περγαμηνή.

ΥΓ. Παιδιά, φορέστε άνετα και καθημερινά ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Με την Εικαστικό-Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Πληροφορίες: Τ. 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-13:00

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.