Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά | Μάιος στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά | Μάιος στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει...| Για παιδιά 5-7 ετών
Οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν και μας αποκαλύπτουν μυστικά! Εικόνες που εξιστορούν, ιστορίες που τραγουδιούνται και αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν, σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της δημιουργίας. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.
Ενότητα 8: 18*, 25 Μαΐου 2024 Gustav Klimt 
Σάββατο, 15:00-16:00 (18*/5: 16:30-17:30) 

Εμείς οι σύγχρονοι | Για παιδιά 7-12 ετών
Πώς μοιάζει ένα γλυπτό ή ένας πίνακας στη σύγχρονη τέχνη;

Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.
Χρησιμοποιώντας τα, αναπάντεχα πολλές φορές, υλικά των καλλιτεχνών, δημιουργών το δικό τους πρωτότυπο εικαστικό έργο. Στα εργαστήρια με την εικαστικό Βασιλική Σηφοστρατουδάκη έχοντας ως αφορμή το έργο σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών 
19 Μαΐου 2024
Νικηφοράκη Μαρία | Μικρά ενυδρεία γεμίζουν με χορογραφίες του βυθού
26 Μαΐου 2024
Αύγουστος Βεϊνόγλου | Πολύπλοκοι κόσμοι και σπηλιές φτιάχνονται με αλμυρό ζυμάρι και πηλό
Κυριακή, 12:00-13:30
Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/emeis-oi-sygchronoi-gia-paidia-7-
12-eton-20/

Αθηνοπεριπέτειες στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη | Για οικογένειες με παιδιά 5-11 ετών
Είστε έτοιμοι για μια μεγάλη απολαυστική περιπέτεια; Για μια εξερεύνηση που θα σας μείνει αξέχαστη; Ελάτε να εξερευνήσουμε την Αθήνα, τα αρχαία μνημεία, τους ναούς, τα σπήλαια ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας των θεών, των ανθρώπων και της ίδιας της πόλης.
Οι Αθηνοπεριπέτειες συνεχίζουν στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη και αφορούν διαδρομές στην περιοχή της Πνύκας, στο Καλλιμάρμαρο. στο Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με ξεναγούς-μουσειοπαιδαγωγούς. Είναι βασισμένες στο παιδικό βιβλίο «Η Έλλη και ο Έρμης ταξιδεύουν στην Ελλάδα» (εκδόσεις Ψυχογιός), που αποτελεί τον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό που γράφτηκε αποκλειστικά για παιδιά. Στους περιπάτους εναρμονίζεται η εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι και η επαφή με τη φύση. Η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, παιχνίδια και ένα διαδραστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα για τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες!
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ι.Θ. με την ομάδα των
Αθηνοπεριπετειών.
19 Μαΐου 2024
Κυριακή, 17:30-19:30
Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/athinoperipeteies-sto-idryma-v-amp-m-
theocharaki-gia-oikogeneies-me-paidia-5-11-eton-6/

Μια έκθεση, μια ιστορία | Για παιδιά 10 μηνών-3 ετών
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στις περιοδικές εκθέσεις του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη 
Πώς αντιλαμβάνονται ένα έργο τέχνης ένα παιδί που δεν έχει κατακτήσει ακόμα τον προφορικό λόγο; Πώς εκφράζει το συναίσθημα του και την άποψή του;

Τα εικαστικά έργα γίνονται αφορμή για να διερευνήσουμε τη συμβολική γλώσσα του δημιουργού, αλλά κυρίως να ανακαλύψουμε και να δημιουργήσουμε τις δικές μας ιστορίες με βοηθό μας τη φαντασία, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα.

Τα παιδιά δέχονται ερεθίσματα μέσα από τους πίνακες και μαζί δημιουργούμε νέους φανταστικούς κόσμους. Η μια ιστορία γεννά την άλλη και έτσι δημιουργείται χώρος για καινούρια εσωτερικά τοπία. Με αυτόν το τρόπο ανακαλύπτουν πώς να εκφράσουν αυτό που ήδη αντιλαμβάνονται.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν την εμπειρία της πρώτης επαφής με τη ζωγραφική και την τέχνη καθώς και να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονέα. Ένας δρόμος απελευθερωτικός και βαθιά επικοινωνιακός.

Σύλληψη και υλοποίηση: Μαριάνθη Φωτάκη
Επιμέλεια μουσικής/Κιθάρα: Γιώργος Περρός
Παραγωγή: Ομάδα thea-tree

26 Μαΐου, 2 και 16 Ιουνίου 2024
Με αφορμή την έκθεση γλυπτικής του Novello Finotti
(επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς)
Κυριακή 16:00-17:00
Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/mia-ekthesi-mia-istoria-gia-paidia-10-
minon-3-eton-3/

Με μια χούφτα από πηλό! | Για παιδιά 8-12 ετών
Εσύ είχες σκεφτεί ποτέ πως λίγος πηλός αρκεί για να δημιουργήσει κάτι πολύ σπουδαίο; Στο εκπαιδευτικό εργαστήριο «Με μια χούφτα από πηλό!» ανακαλύπτουμε πώς με χώμα, νερό, αέρα και φωτιά μπορούμε να δημιουργήσουμε...

Μέσα από έναν κύκλο δύο συναντήσεων γνωρίζουμε τον πηλό και τις δυνατότητες του, φτιάχνουμε τα δικά μας χρώματα, εμπνεόμαστε από τα σύμβολα και τα διακοσμητικά μοτίβα της μινωικής και μυκηναϊκής τέχνης και δημιουργούμε από ένα πιάτο που θα φέρει τα δικά μας σχέδια και σύμβολα.

Χρώμα και Δημιουργία 
Στην πρώτη συνάντηση φτιάχνουμε χρωματιστές κιμωλίες, κύβους για ακουαρέλα και κατασκευάζουμε το δικό μας πιάτο αξιοποιώντας διάφορες τεχνικές της κεραμικής τέχνης.

Εμπνέομαι και Διακοσμώ
Στη δεύτερη συνάντηση περιεργαζόμαστε τα σύμβολα και τα χρώματα στη μινωική και μυκηναϊκή κεραμική. Τι θέλουν να μας πουν άραγε; Έπειτα διακοσμούμε το πιάτο μας με δικά μας σύμβολα.

Στόχοι του προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι η άμεση επαφή των παιδιών με την κεραμική τέχνη και την ιστορία της, η ενεργοποίηση των αισθήσεων, καθώς και η διαιώνιση της γνώσης γύρω από την αρχαία τέχνη της κεραμικής. Σχεδιασμός/υλοποίηση: Νεφέλη Σιαφάκα 

31 Μαΐου, 7 Ιουνίου 2024
Παρασκευή, 18:00-20:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/me-mia-choyfta-apo-pilo-gia-paidia-8-
12-eton/

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.