Εκπαιδευτικά εργαστήρια ενηλίκων από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Εκπαιδευτικά εργαστήρια ενηλίκων από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιμένουν διαδικτυακά εμπλουτίζοντας τη σειρά δράσεων #ΗomeΕdition με νέα εργαστήρια μικρής διάρκειας για το ευρύ κοινό, με σκοπό την παροχή εναλλακτικών τρόπων διαδικτυακής και δημιουργικής μάθησης για όλους. Με τη χρήση διαθέσιμων online εργαλείων επικοινωνίας συνεχίζει σταθερά τις συναντήσεις με τους συνεργάτες και τα μέλη των σταθερών της συνόλων δημιουργώντας εκ νέου μουσική, κίνηση και χορό. Τα αποτελέσματα αυτής της ιδιότυπης διαδικτυακής συνάντησης θα κοινοποιηθούν μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας του τμήματος στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων. Αναλυτικά, το πρόγραμμα όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής:

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Takedim – Rhythms and polyrhythms | Δεύτερος κύκλος εργαστηρίων
Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαδικτυακών μουσικών εργαστηρίων εισαγωγής στις ρυθμικές βάσεις της Καρνατικής και Γκάμελαν μουσικής, ο συνθέτης και μουσικός Άντης Σκορδής μας καλεί στον δεύτερο κύκλο εργαστηρίων για εγγεγραμμένα μέλη όπου ο κάθε συμμετέχων θα έχει τη δυνατότητα για one-to-one sessions με τον εκπαιδευτή του εργαστηρίου. Η πρόσκληση απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην πολυρυθμία, τη ρυθμική αντίστιξη και εξέλιξη και να διδαχθούν μεθόδους με τις οποίες θα μπορούν να εκτελούν ρυθμικές διατάξεις με ακρίβεια και να αναπτύσσουν ρυθμικά μοτίβα που είναι μέρος της μουσικής καθημερινότητας. Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην εκτέλεση μουσικής από παρτιτούρα, σε θέματα αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης.

Διδακτικό υλικό – Καρνατική μουσική: Gatis & Jatis (Khanda) Gatis & Jatis (Misra) Polyrhythms, combination of Jatis *Extra audio material to practice with Polypulses, combination of Gatis *Extra audio material to practice with Phrasing with Gatis Phrasing with Gatis advanced version

Το εργαστήριο απευθύνεται και σε αγγλόφωνους συμμετέχοντες
Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Άντης Σκορδής
Πρόγραμμα εργαστηρίου: Κάθε Δευτέρα από 4 έως 25 Μαΐου 2020 στις 18:00 στο www.youtube.com/GNOLearningParticipation
Κάθε Παρασκευή από 17:00 έως 19:00 (Οne-to-one sessions)
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα
Δήλωση συμμετοχής έως την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στο [email protected]
Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας
Απαραίτητη προϋπόθεση η προηγούμενη ενασχόληση με τη μουσική σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο
Ευπρόσδεκτο κάθε οπτικοακουστικό δείγμα κατά τη δήλωση συμμετοχής

Μουσική(οί) εδώ και τώρα! | Δεύτερος κύκλος εργαστηρίων
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιστρέφει και προτείνει νέες δημιουργικές περιπέτειες! Τραγούδι, ρυθμός, αυτοσχέδια μουσικά όργανα, δημιουργία τραγουδιών και πολλές νέες δραστηριότητες μας περιμένουν. Με το πρόγραμμα «Μουσική(οί) εδώ και τώρα!», η μουσική και η ενεργή μουσική συμμετοχή έρχεται στο σπίτι μας. Σύντομες μουσικές συναντήσεις, οι οποίες στόχο έχουν να εμπνεύσουν, να διασκεδάσουν, να συντροφεύσουν αλλά κυρίως να ενεργοποιήσουν, σε μια περίοδο που η ενεργοποίηση είναι πιθανόν πιο δύσκολη από ποτέ́. Μέσα από διαθεματικές μουσικές δραστηριότητες γίνεται προσπάθεια για δημιουργική, νοητική αλλά και σωματική αφύπνιση.
Σε αυτόν τον δεύτερο κύκλο εργαστηρίων, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής μέσω της επικοινωνίας σε σχετική ομάδα στο Facebook, την αποστολή υλικού και την ανατροφοδότηση από την υπεύθυνη του εργαστηρίου.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Κική Κέρζελη
Ημέρες και ώρες εργαστηρίου: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 12:00 στο www.youtube.com/GNOLearningParticipation
Διάρκεια εργαστηρίου: 15'
Επικοινωνία: [email protected]

ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήριο με τους Drum Works
Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ σε συνεργασία με το British Council διευρύνουν το πρόγραμμα των εκρηκτικών Drum Works από το Λονδίνο εγκαινιάζοντας μια σειρά εβδομαδιαίων εργαστηρίων μουσικής σύνθεσης και ερμηνείας μέσα από τη χρήση κρουστών οργάνων, σε ένα #ΗomeΕdition πρόγραμμα για ομάδες ενηλίκων. Η ορχήστρα κρουστών που έχει δημιουργηθεί από την ελληνική ομάδα εκπαιδευτών θα συνεχίσει διαδικτυακά τις συναντήσεις της με στόχο τη δημιουργία ενός μουσικού έργου.
Χωρίς την ύπαρξη του απαραίτητου μουσικού εξοπλισμού, και μέσα από τη χρήση αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων (οικιακά σκεύη και αντικείμενα) θα αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης των τεσσάρων διαφορετικών τυμπάνων και θα δημιουργηθούν καινούριοι ρυθμοί που θα βιντεοσκοπηθούν στο σπίτι του καθενός. Η διαδικασία θα κινηθεί παράλληλα με την ομάδα της Αγγλίας, η οποία αντίστοιχα θα συλλέγει το ρυθμικό υλικό από τα μέλη της.
Με την υποστήριξη του προγράμματος μουσικής σύνθεσης Ableton, θα δημιουργηθεί μια κοινή βιβλιοθήκη ρυθμών με στόχο τη σύνθεση του συλλογικού ψηφιακού έργου. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ενός ομαδικού βίντεο όπου θα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα της διαρκούς συνομιλίας των ομάδων μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Drum Works, Μυρτώ Τίκωφ (μουσικός), Αλέξης Σταυρόπουλος (μουσικός), Δημήτρης Μπουρζούκος (μουσικός)
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: Κάθε Τρίτη στις 17:30-19:30
Συμπαραγωγή με το British Council

Σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφήβων / Νεαρών Ενηλίκων «Ατραπός» του ΟΚΑΝΑ και το περιοδικό δρόμου Σχεδία
Επικοινωνία: [email protected]

Διαπολιτισμική Χορωδία
Το εκπαιδευτικό και κοινωνικό πρόγραμμα Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία και επικοινωνία μεταξύ μαέστρου και μελών. Η διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν τα μέλη της χορωδίας και η υπεύθυνή της την προσωπική επαφή με τη μουσική, και πιο συγκεκριμένα με το τραγούδι, στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες. Τα αποτελέσματα αυτής της ιδιότυπης διαδικτυακής συνάντησης θα κοινοποιηθούν σύντομα και στο ευρύ κοινό μέσα από την προβολή ολόκληρων παραδοσιακών κομματιών σε μορφή βίντεο.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Βασούλα Δελλή
Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Κάθε Δευτέρα στις 18:00
Επικοινωνία: [email protected]

Κιθάρα Express 65+
Μέσα από τις νέες συναντήσεις του επιτυχημένου προγράμματος αυτού, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν νέα τραγούδια, να κάνουν εξάσκηση, να παίζουν κιθάρα και να τραγουδούν, απολαμβάνοντας μια τόσο αγαπημένη συνήθεια ακόμη και την περίοδο που θα μένουν στο σπίτι.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Κική Κέρζελη
Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 11:00
Επικοινωνία: [email protected]

Χορωδία 65+
Αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, το εργαστήριο συνεχίζει τη λειτουργία του μέσα από την υλοποίηση εξ αποστάσεως ασύγχρονων δραστηριοτήτων και την ανταλλαγή οπτικοακουστικού υλικού, ηχογραφήσεων, σκέψεων, ιδεών και προτάσεων. Ακολουθώντας τις χρονικές και τεχνικές δυνατότητες ή τους αντίστοιχους περιορισμούς πρόσβασης των συμμετεχόντων, οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν μαθησιακό χαρακτήρα, αλλά ο βασικός σκοπός τους μέσα στην πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε θα είναι η αντιμετώπιση του συναισθήματος της μοναξιάς μέσα από την καθημερινή επικοινωνία, τη δημιουργική διάθεση και το χιούμορ.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Δήμητρα Παπασταύρου, Κωνσταντίνος Παπαθύμνιος
Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Κάθε Δευτέρα στις 16:00
Επικοινωνία: [email protected]

Διαπολιτισμική Ορχήστρα
Το εργαστήριο, ξεκινάει νέο κύκλο διαδικτυακών μαθημάτων και προβών με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου ορχήστρας Χάρη Λαμπράκη. Το εκπαιδευτικό υλικό εμπνέεται από διαφορετικά μουσικά είδη (modal jazz, δυτική ευρωπαϊκή μουσική, παραδοσιακές μουσικές), σε ρυθμούς πέρα από τους καθιερωμένους και σε μακάμια από την περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα των διαδικτυακών μαθημάτων θα είναι: αρμονία – ρυθμός – μελωδία.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Χάρης Λαμπράκης
Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Κάθε Δευτέρα στις 18:00
Επικοινωνία: [email protected]

Connecting Body
Το συγκεκριμένο εργαστήριο κίνησης και μουσικής για μεικτή ομάδα ατόμων με ή χωρίς αισθητηριακές αναπηρίες, έχοντας στόχο τη διατήρηση της επικοινωνίας των μελών του, μεταφέρει τη λειτουργία του στο διαδίκτυο. Το νέο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις παρούσες συνθήκες, περιλαμβάνει ασύγχρονες δραστηριότητες, ανταλλαγή οπτικοακουστικού υλικού και ομαδικές τηλεσυναντήσεις.

Σχεδιασμός: Γιώτα Πεκλάρη
Διερμηνεία στη νοηματική: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Ημέρες και ώρες ομαδικών τηλεσυναντήσεων: Κάθε Δευτέρα στις 17:00

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.