Εκλεκτικές Συγγένειες ΙΙ - Ρεσιτάλ για 2 πιάνα

Εκλεκτικές Συγγένειες ΙΙ - Ρεσιτάλ για 2 πιάνα

Μετά τις Εκλεκτικές Συγγένειες Ι, που παρουσίαζε συνθέτες και μουσική του μπαρόκ (Γεράσιμος Χοϊδάς και Baroque Project Orchestra, Μουσείο Μπενάκη 28/2/2016), ο Γεράσιμος Χοϊδάς συγκεντρώνει πάλι έναν κύκλο συνθετών που συνδέονται πνευματικά με δεσμούς άλλοτε προφανείς και άλλοτε εν είδει αναφοράς, μουσικής, μορφικής, υφολογικής.

Σε αυτό το διαφορετικό και διαφοροποιούμενο πρόγραμμα, δεν ψάχνουμε τη συγγένεια σε έργα και μεταγραφές μόνο, αλλά και σε φόρμα, αναφορά και το νέο στοιχείο.

Από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, πατέρα της μουσικής από τότε που έπιασε την πένα, ξεκινά το νήμα. Συνθέτες που συστηματικά έγραψαν πρελούδια και φούγκες, οι Φρανκ και Σοστακόβιτς, ο πρώτος μάλιστα μπορεί να θεωρείται ο Μπραμς της γαλλικής μουσικής. Ο Σοστακόβιτς μας δίνει συνεχείς αναφορές με μοτιβική εμμονή αλλά και νεοκλασική, συμπαγή απλότητα. Στις ανδαλουσιανές μελωδίες και ρυθμούς του Ινφάντε μπορεί να διακρίνει κανείς μια τοκάτα, ενώ η Αναχώρηση για τα Κύθηρα του Πουλένκ μεταφέρει την παλαιά μουσική στο πιάνο μπαρ, με καπνό από πούρα και μυρωδιά κονιάκ και ουίσκι. Ο Χάρολντ Μπάουερ, Αμερικανός πιανίστας και arranger, μεταγράφει σελίδες των Μπαχ και Φρανκ με φαντασία αλλά και δίχως συμβιβασμούς. Τέλος, ο Γεράσιμος Χοϊδάς επιτρέπει στον εαυτό του να παρέμβει στις νότες του Μπαχ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.