Εκδήλωση στη μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου - Προβολή & Συναυλία

Εκδήλωση στη μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου - Προβολή & Συναυλία

Ο συνθέτης, αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός Θόδωρος Αντωνίου (1935-2018) έφυγε από την ζωή στις 26 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο – από έργα μουσικής δωματίου, όπερες και χορωδιακά, μέχρι μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο – μία επίσης σπουδαία παιδαγωγική προσφορά, που ανέδειξε γενιές νέων συνθετών, ενώ συνεπής και τολμηρή υπήρξε και η παρουσία του στο ρεπερτόριο, που ως διευθυντής πρότεινε. Ο Αντωνίου είχε επίσης στενή συνεργασία με τον Γιάννη Χρήστου κατά την τελευταία δημιουργική περίοδο του τελευταίου, καθώς ήταν εκείνος που παρήγγειλε και παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη τις δύο Αναπαραστάσεις και τον Επίκυκλο, συμμετείχε στις ηχογραφήσεις της μουσικής για τους Πέρσες του Θεάτρου Τέχνης, ενώ από τον απρόσμενο θάνατο του Χρήστου το 1970 και έκτοτε, παρουσίασε το μεγαλύτερο μέρος της εργογραφίας του (Πράξη για 12, Η Κυρία με την Στρυχνίνη, Πύρινες Γλώσσες, Μουσική του Φοίνικα κ.ά.).

Η δημιουργική ομάδα της ταινίας Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970) του Κωστή Ζουλιάτη, διοργανώνει μία και μοναδική προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ, για να τιμηθεί η μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου, που εκτός των άλλων συνέβαλε θερμά στη δημιουργία της ταινίας και την στήριξε σε κάθε βήμα της.
Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από ζωντανή εκτέλεση έργων του Θ. Αντωνίου για πιάνο, με τον διακεκριμένο σολίστ Κωνσταντίνο Δεστούνη,ο οποίος έχει ηχογραφήσει το σύνολο των έργων για σόλο πιάνο του συνθέτη, σε συνεργασία μαζί του, ενώ θα προβληθούν επίσης σύντομα αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Αντωνίου.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.