Εκδηλώσεις στο Μουσείο Κοτσανά | Φεβρουάριος 2020

Εκδηλώσεις στο Μουσείο Κοτσανά | Φεβρουάριος 2020

Ο χειμώνας μάς αποχαιρετά ντυμένος με το αποκριάτικο κουστούμι του και το Μουσείο Κοτσανά προσκαλεί παιδιά και γονείς να περάσουν τις Κυριακές του μήνα στον συναρπαστικό κόσμο που έχει ετοιμάσει για αυτούς με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αποκριάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα, ψυχαγωγικά επιστημονικά εργαστήρια με άρωμα αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, διαδραστικά workshops ζωγραφικής με «μαγικά» πινέλα και χρώματα, εμπνευσμένα από την έκθεση «Νίκολα Τέσλα – ο Άνθρωπος από το Μέλλον» αλλά και το μυστήριο της ανακάλυψης του ραδιοφώνου είναι μόνο μερικά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που μας προτείνει το Μουσείο για τον Φεβρουάριο.

ΝΕΟΝ Ζωγράφοι! | Διαδραστικό Workshop Ζωγραφικής βασισμένο στην έκθεση «Νίκολα Τέσλα - Ο Άνθρωπος από το Μέλλον»
Κυριακή 16/2, 12:30 μ.μ.
Διάρκεια 90'
Κόστος: €10
Για παιδιά Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού

Το Μουσείο Κοτσανά διοργανώνει ένα workshop ζωγραφικής σχεδιασμένο να «ηλεκτρίσει» την καλλιτεχνική πλευρά κάθε παιδιού και να ακονίσει την φαντασία του. Οι μικροί «ζωγράφοι» θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις σημαντικότερες εφευρέσεις του σπουδαίου επιστήμονα Νίκολα Τέσλα, να πειραματιστούν με τα λειτουργικά μοντέλα της ομώνυμης έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο, να εμπνευστούν από αυτή και γεμάτοι φανταστικές ιδέες, να φτιάξουν έναν «ζωντανό» πίνακα που φωσφορίζει στο σκοτάδι.

Ντύνομαι Όστομάχιον και Τριάδα στο Μουσείο Κοτσανά
Κυριακή 23/2, 12:30 μ.μ.

Διάρκεια 60'
Κόστος €8 ευρώ
Για παιδιά Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού

Όστομάχιον ή Τριάς; Κρυπτογραφικός δίσκος ή Κρυπτεία Σκυτάλη; Οι μικροί επισκέπτες θα ανακαλύψουν τα παιχνίδια και τις εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, καθώς και τις μεθόδους ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτωνμέσα από ένα ταξίδι στο πανόραμα της τεχνολογίας. Πρωταγωνίστρια του ταξιδιού….φυσικά η «αιολόσφαιρα». Τα παιδιά θα παίξουν και θα δημιουργήσουν το πιο πρωτότυπο αποκριάτικο κουστούμι που μπορούν να φανταστούν!

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις
Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη της δράσης/εργαστηρίου.
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 211 411 0044 &690 72 92 002έως και μια ημέρα πριν.

Σταθερά Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».
Κυριακή 16/2, 10:30 π.μ.
Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Θα μάθουν τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Θα διαγωνιστούν στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Θα ανακαλύψουν τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Θα εξασκηθούν στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Θα προσπαθήσουν να φτιάξουν σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες
(ή άλλες) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και θα κερδίσουν ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.
Δώρο: ένα χάρτινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων.

Ψυχαγωγικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο ἀήρ+ὕδωρ
Κυριακή 23/2, 10:30 π.μ.
Aπό το πρώτο «συντριβάνι» ...µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της ιστορίας! Οι συμμετέχοντες θα µπορέσουν µέσα από την πρακτική εφαρµογή συγκεκριµένων εφευρέσεων, όπως του πρώτου ηχητικού συναγερµού, της αυτόµατης κρήνης, της κούπας του Πυθαγόρα, της αιολόσφαιρας του Ήρωνος, να κατανοήσουν πλήρως τη λειτουργία τους αλλά και την εφαρµογή της επιστήµης της Φυσικής.
Πώς λειτουργούσε η μαγική αυτόματη κρήνη; Οι συμμετέχοντες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να λειτουργήσουν το πρώτο συντριβάνι που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρισμό! Στόχος της δράσης είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν πώς οι Αρχαίοι Έλληνες αξιοποίησαν στοιχεία της φύσης, όπως το νερό και ο αέρας, για τη λειτουργία των εφευρέσεών τους.
Δώρο: Ένα αντίγραφο αρχαιοελληνικού νομίσματος.

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα σταθερά Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
Διάρκεια: 60'
Κόστος συμμετοχής: €10 ευρώ.παιδί, €5/συνοδός
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν. 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.