«Τρόπαιον Ίστημι» Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης

«Τρόπαιον Ίστημι» Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης

Ο Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης, μετά από μία απουσία οκτώ χρόνων από τις γκαλερί, προτιμώντας να εκθέτει τα έργα του λόγω μεγάλων διαστάσεων σε δημόσιους χώρους όπως το Γκάζι, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, το Ζάππειο Μέγαρο κ.ά., επιστρέφει με τη νέα του αυτή έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο Sianti, η οποία θα περιλαμβάνει γλυπτές δημιουργίες του, από το 2007 μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος μιλώντας για αυτή την ενότητα της δουλειάς του, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα τρόπαια είναι μικρά μνημεία. Μνημεία -ενθύμια μνήμης περισσότερο, να θυμίζουν την αγωνία και την εμμονή για την ολοκλήρωση του έργου που θέλεις να τελειώσεις αλλά δεν μπορείς ,δεν ξέρεις πώς! Ενός έργου όχι μόνον εικαστικού αλλά προσωπικού, κοινωνικού, συναισθηματικού, πνευματικού.
  Μνημεία αναθηματικά θυμίζουν πόσο συγκλονιστική πρέπει να είναι η κάθε φευγαλέα στιγμή. Μνημεία που λειτουργούν σαν πομποί που στέλνουν αλλά και σαν δέκτες που λαμβάνουν μηνύματα με σκέψεις και ιδέες συνταρακτικές μεν, όμως στιγμιαίες, αφού χάνονται γιατί απλά δεν καταγράφονται τη στιγμή εκείνη!
  Κάθε ένα από τα τρόπαια είναι μία αντίσταση στην καθημερινότητα, στηνρουτίνα, στη βαρεμάρα. Ανασταίνουν τη δύναμη, το πάθος, τον έρωτα, το θάρρος, την αγωνία. Αλλά, τρόπαιο είναι και το βραβείο του αγώνα για την επιμονή στη τελειότητα, στο απλό όχι απλοϊκό, στην απόρριψη του φλύαρου και περιττού. Συμβολίζει μία νίκη στη σαφήνεια. Το τρόπαιο είναι το βραβείο μίας μνήμης. Κάθε μνήμη είναι μία γεννά. Ένα ποίημα. Μία ζωγραφιά. Ένα γλυπτό. Γιατί η μνήμηση είναι η μητέρα των τεχνών. Και με το τρόπαιο προσπαθώ να τη βραβεύσω!»

Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, ώρα 19:30