Ηλίας Παπανικολάου | SILENCE MUSEUM

Ηλίας Παπανικολάου | SILENCE MUSEUM

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ηλία Παπανικολάου με τίτλο « SILENCE MUSEUM ». Το SILENCE MUSEUM είναι η στιγμή της έκρηξης του πυρήνα, η στιγμή κατά την οποία η αγωνία του Παπανικολάου για την ανθρώπινη Ύπαρξη – και –Ιστορία εμφανίζεται ως εκφραστικός καταρράκτης, υπερβαίνοντας αισθητικούς όρους και όρια που ως εκείνη τη στιγμή καθορίζουν τη δουλειά του. Στα πρόσωπα – τραύματα του SILENCE MUSEUM εκφράζεται η κατάσταση της απο-ανθρωποποίησης του ανθρώπου. Έχουμε μορφές μεταιχμιακές, μιας τραγικής απ’ όλες τις απόψεις εποχής, που, ωστόσο, επιμένει να απωθεί το τραγικό στα κελιά της αγριανθρωπικής εικονικής πραγματικότητας, όπου κάθε συναίσθημα, κάθε κίνηση του ψυχισμού δεν είναι παρά ένα εμπόρευμα προς πώληση, αν δεν αποτελεί ήδη απλώς κάποιου τύπου αναλώσιμο υλικό.

Το SILENCE MUSEUM ως κραυγή ζωής και αγωνίας, ανοίγει τον δρόμο προς τη βιοπολιτική αντίληψη της τέχνης. Οι εξουσιαστικοί θεσμοί, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, το κυρίαρχο φαντασιακό ως μηχανές αλλοτρίωσης και παραμόρφωσης εαυτών και αλλήλων, δεν βρίσκονται κάπου έξω, γενικά. Διαπερνούν κάθε στιβάδα της ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου, κάθε του κύτταρο, κάθε του ανάσα και σκέψη. Και πάλι, όμως, σε αυτή τη συλλογή έργων, δεν έχουμε απλώς μια ενδοσκόπηση, καθώς ο πόλεμος, η από-ανθρωποποίηση και η εξέγερση, αποτελούν δυο διαστάσεις που δεν αφήνουν το βλέμμα μας να ησυχάσει.

Έργα μεταβατικά σε καιρούς μεταβατικούς. Στους ανοιχτούς ορίζοντες των έργων το Ανθρώπινο κραυγάζει για τη λύτρωσή του, ετοιμάζει τη φοβερή επιστροφή του, διεκδικώντας τον ζωτικό του χώρο – και- χρόνο, αφήνοντας τη φαντασία μας να πάρει τον λόγο, επιτρέποντας το ουτοπικό κοίταγμα προς αυτό που δεν υπάρχει ακόμα, που βρίσκεται όμως προ των πυλών!

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.