DREAMLAND στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

DREAMLAND στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το Dreamland είναι μια επιιθυμία, μια παρόρμηση, μια σπίθα. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στον πειραματικό και ποιητικό κινηματογράφο στην Αθήνα σε ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από αυτό το κοινό που αποκαλούμε «σινεφίλ». Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ταινίες ανοίγουν πύλες σε διαφορετικούς κόσμους, διευρύνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και τις δυνατότητές της. Έχει ήδη γίνει μια πολύ καλή αρχή από την Κινηματογραφική Λέσχη Ανωμαλίας του καλλιτεχνικού χώρου ΛΑΛΑ, όπου το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει avant-garde, πειραματικές και ποιητικές ταινίες, καθώς και εκθέσεις και περφόρμανς. Το Dreamland θέλει να φέρει τέτοιου είδους έργα και στις κινηματογραφικές αίθουσες. 

Η έμπνευση και το έναυσμα για αυτό το φεστιβάλ είναι το έργο του Jack Smith. Το 2009 το Άλεξ Δημητρίου, εμπνευστ@ του Dreamland, είχε την τύχη να βρίσκεται στο Βερολίνο και να παρακολουθήσει το φεστιβάλ "Live Film Jack Smith". Αυτό το φεστιβάλ του έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνει στον κόσμο του Jack Smith, να συναντήσει ανθρώπους που τον γνώρισαν και να ακούσει ιστορίες γι΄αυτόν από πρώτο χέρι, καθώς και να δει τη δουλειά ανθρώπων που ενέπνευσε ο Smith και να τους ακούσει να μιλούν γι΄αυτόν. Μας λέει το Άλεξ: «Βλέποντας τις σημαντικές ταινίες του Jack Smith Flaming Creatures και Normal Love βυθίστηκα στον κόσμο που δημιουργήθηκε μπροστά μου και το σώμα μου ένιωσε σαν να ήμουν κι έγω εκεί μέσα. Από τότε ήλπιζα να φέρω κάποτε το έργο του Τζακ Σμιθ στην Αθήνα, στο σινεμά».

Συμπληρωματικά με το έργο του Jack Smith, η επιμελητική ομάδα θέλει να παρουσιάσει προγράμματα ταινιών μικρού αλλά και μεγάλου μήκους, με παλαιότερα και νεότερα έργα κινηματογραφιστών που το έργο τους είναι ακόμα αρκετά άγνωστο στην Ελλάδα, ειδικά στο νεανικό κοινό, όπως αυτή των Ulrike Ottinger, Stan Brakhage, Bertrand Mandico, Barbara Hammer, Guy Maddin για να αναφέρουμε μερικούς, αλλά και Ελλήνων κινηματογραφιστών, όπως η Εύα Στεφανή και ο Filtig. Αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου, και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά και σε προβολές κατά τη διάρκεια του έτους, είτε σε κινηματογραφικές αίθουσες είτε στο χώρο του ΛΑΛΑ, μιας και το Άλεξ είναι και μέλος της ομάδας που τρέχει το χώρο. 

Το Dreanland είναι ένα self-funded φεστιβάλ, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση. Το εισιτήριο για κάθε προβολή κοστίζει €5 και συμβάλλει στην κάλυψη κάποιων από τα έξοδα του φεστιβάλ. Οι προβολές θα είναι στη μικρή αίθουσα της Ταινιοθήκης, οπότε ελάτε νωρίς για να βρείτε θέση!

Το πρόγραμμα του Dreamland στην Ταινιοθήκη είναι το παρακάτω:

31 Μαρτίου 
21:00 Jack Smith, short films, ΗΠΑ, 65'
Scotch Tape, 1959-62
Yellow Sequence, 1963-65
Flaming Creatures, 1962-63

1 Απριλίου
19:00 Ticket of No Return της Ulrike Ottinger, Γερμανία 1979, 107', γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους 
21:30 21:30 Days των Elinor Aurora Aasgaard & Zayne Armstrong, Γερμανία 2022, 70', πολλαπλές γλώσσες με αγγλικούς υπότιτλους.
Παρουσία των σκηνοθετούντων, θα ακολουθήσει Q&A στα αγγλικά μετά την προβολή. 
23:00 Πάρτυ στο χώρο του ΛΑΛΑ, Δεριγνύ 39, Βικτώρια

2 Απριλίου19:00 Ταινίες μικρού μήκους από Filtig 7 Veronique Tromokratisch, Ελλάδα, 2020-2021, 64'
Trilogy XYZ 45'
200 Χρόνια Βερόνικα 6' 
Cruella's TV 12' 
21:00 Escape from Rented Island: The Lost Paradise of Jack Smith του Jerry Tartaglia, ΗΠΑ 2018, 88', αγγλικά με ελληνικούς υπότοτλους

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.