Δράσεις από το ΠΙΟΠ με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δράσεις από το ΠΙΟΠ με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Πολιτιστικό 'Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: μαρτυρίες του χθες στο σήμερα«, πραγματοποιώντας ποικίλες δράσεις στο Ιστορικό Αρχείο και τη Βιβλιοθήκη στην Αθήνα και σε Μουσεία του Δικτύου του στην περιφέρεια.

Αναλυτικά όλες οι δράσεις:
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 | Κτήριο ΠΙΟΠ, Ταύρος
Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες στη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ (ώρες 11:30-13:30)

Στο εργαστήρι, με τίτλο «Χοροί, τραγούδια και έθιμα απ' την κληρονομιά μας», οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και πανηγυριώτικα έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την καθοδήγηση της θεατρο-παιδαγωγού και μουσικού Μαρίας Τερζάκη.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 20 πρώτοι θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους.

Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (ώρες 17:00-19:00)
Στο εργαστήρι «Υφαίνοντας τη μνήμη», για παιδιά, ηλικίας 8-12 ετών, οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την υφαντική τέχνη, τα υλικά, τα εργαλεία και τις τεχνικές ύφανσης και να πειραματισθούν με τη δημιουργία μάλλινων υφασμάτων σε μικρούς ξύλινους αργαλειούς. Η υφαντική τέχνη είναι σύμφυτη με τον ελληνικό πολιτισμό, κατέχοντας κυρίαρχη θέση στον κόσμο των γυναικών ήδη από τα ομηρικά έπη. Μικρασιάτες πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και νεαρά κορίτσια, στήριξαν σε μεγάλο βαθμό στην εξελιγμένη τέχνη της υφαντουργίας και της ταπητουργίας τη νέα τους ζωή στην Ελλάδα. 
Για τη συμμετοχή στο εργαστήρι, απαραίτητη η κράτηση θέσης , στο τηλέφωνο 210 348051 (Δευτ-Παρ. 09:00-17:00).

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φωκαία 1914» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (ώρα 19:00)
Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φωκαία 1914» (2014, 51') παρουσιάζεται η μαρτυρία του Γάλλου ερασιτέχνη αρχαιολόγου, Φελίξ Σαρτιώ, για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Πραγματοποιώντας ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μ. Ασίας, έγινε, άθελά του, μάρτυρας μιας επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα τον διωγμό χιλιάδων Ελλήνων από την περιοχή και κατάφερε με τους συνεργάτες του να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες. Αυτός ο διωγμός του 1914 παρέμενε ξεχασμένος έως το 2005, οπότε ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Σαρτιώ. Την ταινία προλογίζουν και συζητούν με το κοινό οι δημιουργοί της, Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο τηλέφωνο 210 3418051 (Δευτ.-Παρ. 09:00-17:00).

Δίκτυο Μουσείων
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Μουσείο
Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Μουσείο Μαστίχας
Χίου, Μουσείο Αργυροτεχνίας.

*Στο πλαίσιο του εορτασμού την ΕΗΠΚ, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλα τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ, θα έχουν έκπτωση 10% στα είδη των πωλητηρίων, ενώ το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, η έκπτωση θα ισχύει και στα Museumshop Αθήνας (City Link, Στοά Σπυρομήλιου) και Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 9Α & Δημοσθένους).

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.