DOMa Summer School: Archipelago

DOMa Summer School: Archipelago

Ο DOMa, προεκτείνοντας το έργο του στον τομέα της εκπαίδευσης, παρουσιάζει το DOMa Summer School, ένα νέο διεθνές αρχιτεκτονικό εργαστήριο, με έδρα την Αθήνα. Επίκεντρο του κλασικού πολιτισμού και μία δυναμική πρωτεύουσα της Μεσογείου -ανάμεσα στο Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη- η Αθήνα μας προκαλεί να φανταστούμε ένα διαφορετικό μέλλον για τη σύγχρονη μητρόπολη.
Εμπλέκοντας σημαντικές προσωπικότητες παγκοσμίως και πυροδοτώντας τη συζήτηση τοπικά, το DOMA Summer School φέρνει τον κόσμο στην Αθήνα και την Αθήνα στον κόσμο.

Ακολουθώντας την κατεύθυνση του περιοδικού DOMa, το οποίο προσκαλεί καταξιωμένους αρχιτέκτονες και αναδυόμενα ταλέντα να επικοινωνήσουν τη διαδικασία σχεδιασμού στο έργο τους -μέσω εκτενών και απρόβλεπτων παρουσιάσεων-, το DSS στοχεύει στον εμπλουτισμό της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης.

Το DOMA Summer School: Archipelago θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 17 Ιουλίου στο Ρομάντσο και απευθύνεται σε φοιτητές και αποφοίτους αρχιτεκτονικής από όλον τον κόσμο.

“Το όνειρο της αυτονομίας έχει εξαφανιστεί. Όλα συνδέονται. Δικτυωμένα. Ο μύθος μιας ζωής εκτός δικτύου. Ο μύθος του παράνομου. Ο Thoreau επέστρεψε στην πόλη. Ο Ροβινσώνας Κρούσος έφυγε από το νησί. Το Διαδίκτυο έχει καταλάβει τα πάντα. Δεν υπάρχει Έξω. Ζούμε στο "μεγάλο εσωτερικό" και, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ειρηνική συνύπαρξη και δεσμοί. Το 1977 ο Ο.Μ. Ungers και ο Rem Koolhaas, μεταξύ άλλων, πρότειναν το μανιφέστο The City in the City - Berlin: A Green Archipelago (1977). Η πρόταση αφορούσε την ιδέα μιας συρρικνούμενης πόλης, εστιάζοντας στην εντατικοποίηση των κόμβων της. Νησιά, νησιά, νησιά. Έχοντας ως σημείο εκκίνησης το Αρχιπέλαγος, θα επικεντρωθούμε στη γύρω θάλασσα. Θα κάνουμε εικασίες με τα ενδιάμεσα. Με τη “χώρα”, τα διαστήματα, τον χώρο πέρα, τους δεσμούς. Η νέα διάχυτη συνθήκη του απέραντου όπου έχει σχηματιστεί μια ακούσια και πολύπλοκη Οικουμενόπολη. Σκεφτείτε τον κενό χάρτη του Lewis Carroll που απεικονίζει τον ωκεανό ως πλαίσιο, ως χώρο πιθανοτήτων. Μια βάρκα θα μπορούσε να περάσει. Οι πολιτισμοί θα μπορούσαν να συναντηθούν και να συγχωνευτούν. Μεγεθύνοντας, λίγο πλαγκτόν. Δεν φαίνεται νησί. Ήταν όντως αυτός ο ωκεανός;”

Επικεφαλής εργαστηρίου: MAIO

Οι MAIO είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Βαρκελώνη και τη Νέα Υόρκη που εργάζεται σε χωρικά συστήματα που επιτρέπουν τη διαφοροποίηση και την αλλαγή στον χρόνο. Τα έργα τους αφορούν τη διαρκώς μεταβαλλόμενη πολυπλοκότητα της καθημερινής ζωής, ενώ παρέχουν μια ανθεκτική, συμβιβαστική και ξεκάθαρη αρχιτεκτονική απόκριση.

Τα μέλη των MAIO συνδυάζουν επαγγελματικές δραστηριότητες με ακαδημαϊκές, ερευνητικές και εκδοτικές. Επί του παρόντος διδάσκουν στο Columbia GSAPP (Νέα Υόρκη), στην Architectural Asoociation (Λονδίνο), στην Escola d'Arquitectura de Barcelona ETSAB/ETSAV και στην Elisava – Escola de Disseny i Enginyeria. Οι MAIO έχουν πραγματοποιήσει διαλέξεις στο Metropolitan Museum of Art, στο Barbican Center, στο GSAPP-Columbia University, στο RIBA, στο UC Berkeley, στο Yale School of Architecture και στο Piet Zwart Institute. Το έργο των MAIO έχει εκτεθεί στο MOMA της Νέας Υόρκης, στο Guggenheim Bilbao, στο Art Institute of Chicago και στο Storefront for Art and Architecture. Τον τελευταίο καιρό οι MAIO συμμετείχαν στην Μπιενάλε της Βενετίας (2016) και στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Σικάγου (2015 & 2017).

Διαλέξεις από τους Ηλία Ζέγγελη, Αριστείδη Αντωνά, Point Supreme, Area Architecture Research Athens, Ηλία Παπαγεωργίου (Pila), Fabiano Micocci και Λυδία Ξυνογαλά.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως την 20η Ιουνίου 2022.
Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα ΕΔΩ και θα ειδοποιηθείτε για τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

#DOMa #DOMaSummerSchool #Archipelago

Σχετικά με τον DOMa   

Ο ανεξάρτητος φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa, από το 2005, ως διεθνής επιθεώρηση σύγχρονης αρχιτεκτονικής, εξελίχθηκε σε σημαντικό αρχιτεκτονικό θεσμό της χώρας και από το 2020, ως DOMa, διατηρεί την ίδια επιμελητική ομάδα και ιδιοκτησία και μέσω μίας διευρυμένης δραστηριότητας, η οποία συμπεριλαμβάνει εκδόσεις, βραβεία, εκθέσεις και διαγωνισμούς, καταγράφει, ενθαρρύνει, προβάλλει και στοχεύει, τελικά, στη δημιουργία σύγχρονης αρχιτεκτονικής, από την Ελλάδα στον κόσμο.

Ο DOMa στοχεύει στον συνεχή διάλογο ανάμεσα στην Ελληνική και διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα, αποσκοπώντας στην ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, αλλά και του ευρύτερα ενδιαφερόμενου κοινού.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.