Δημήτρης Τουφεξής & Musica Humana Ensemble

Δημήτρης Τουφεξής & Musica Humana Ensemble

Με το διπλό ρόλο του σολίστ και του μαέστρου εμφανίζεται την Τρίτη 23 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής ο καταξιωμένος πιανίστας Δημήτρης Τουφεξής, σε μια συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής. Συμπράττοντας με το Musica Humana Ensemble ερμηνεύει τέσσερα αγαπημένα κοντσέρτα της μπαρόκ και κλασικής περιόδου.

Στα μικρά μουσικά σύνολα ο σολίστ αναλάμβανε συχνά και το ρόλο του μαέστρου. Οι συνθέτες έγραφαν έργα τα οποία παρουσίαζαν οι ίδιοι. Με τη διεύρυνση του αριθμού των μουσικών στα σύνολα η δυνατότητα αυτή κατέστη δυσκολότερη λόγω αδυναμίας οπτικής επαφής του σολίστ με ολόκληρο το μουσικό σύνολο, ιδιαίτερα αν ο μαέστρος ήταν καθισμένος. Σταδιακά η διεύθυνση της ορχήστρας ανατέθηκε σε άλλο μουσικό.

Η συναυλία κινείται σε δύο άξονες: την παρουσίαση τεσσάρων κοντσέρτων με το παραδοσιακό τρόπο της εποχής τους, έχοντας σολίστ και μαέστρο τον ίδιο καλλιτέχνη, καθώς και την ερμηνεία νεανικών κονσέρτων που καλούνται να παίξουν οι νέοι πιανίστες κατά την περίοδο των μουσικών σπουδών τους στις ακαδημίες και ωδεία παγκοσμίως.

Η βραδιά, που είναι αφιερωμένη σε όλους τους νέους ανερχόμενους πιανίστες και ερμηνευτές, τους καθοδηγεί στην εις βάθος εκμάθηση, κατανόηση και εμβάθυνση του συνολικού μουσικού κειμένου, σολιστικού και ορχηστρικού.

Η ολοκληρωμένη μελέτη ενός έργου οδηγεί στη συνειδητή και κατασταλαγμένη ανάληψη ερμηνευτικών αποφάσεων, παραμένοντας συνεπής στις οδηγίες του συνθέτη και αφήνοντας ταυτόχρονα ένα προσωπικό μουσικό αποτύπωμα.  

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ
Musica Humana Ensemble

ΠΙΑΝΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημήτρης Τουφεξής

ΑΦΗΓΗΣΗ, ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Νυμφοδώρα Ινεπέκογλου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • JOSEPH HAYDN
  Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε μείζονα, HΟΒ XVII/11
 • WOLFGANG AMADEUS MOZART
  1. Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 12 σε λα μείζονα, Κ 414
  2. Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 23 σε λα μείζονα, Κ 488
 • JOHANN SEBASTIAN BACH
  Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 5 σε φα ελάσσονα, BWV 1056

* Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ και στα ταμεία του Μεγάρου. 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.