Δημητρίου Βικέλα «Λουκῆς Λάρας» | Σκην.: Λ. Γιοβανίδης

Δημητρίου Βικέλα «Λουκῆς Λάρας» | Σκην.: Λ. Γιοβανίδης

Ο Λουκής Λάρας του Έλληνα λόγιου Δημητρίου Βικέλα, με τον Μανώλη Μαυροματάκη για πρώτη φορά στη σκηνή. Μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Λευτέρη Γιοβανίδη.

Η παράσταση κάνοντας «πρωταγωνιστή» έναν άλλοτε «κομπάρσο της ζωής» επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα και τη συγκίνηση της καθημερινής ζωής. Η ανεκτίμητη αξία του προσωπικού ημερολογίου πλάι στο βιβλίο της Ιστορίας: αυτός είναι ο Λουκής Λάρας.

Η  διαχρονικότητα του αντί- ήρωα είναι αυτή που καθιστά το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ. Τι έχει να μοιραστεί ο «μέσος άνθρωπος» της Επανάστασης; Ένας άνδρας καθημερινός, απλός, σαν τους περισσότερους από εμάς: ταυτόχρονα δειλός και θαρραλέος, δυνατός και ασθενικός, μεγαλόψυχος και εγωιστής, φοβισμένος και επιζών, φιλόδοξος και άδοξος…

Πρόκειται για μια  προσωπική εξομολόγηση, που μας αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες και  λαμπερές πτυχές  της περιόδου του 1821, συστήνοντας μας τα πρόσωπα που η Ιστορία παραμερίζει: τους αντί-ήρωες. Αυτούς που μετά τον αγώνα ηρωικά αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη «ζωή».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Θεατρική προσαρμογή: Λευτέρης Γιοβανίδης – Μανώλης Μαυροματάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σουρή
Το έργο της Έλλη Παπαγεωργακοπούλου ολοκλήρωσε η Όλγα Μπρούμα. 

Στο ρόλο του Λουκή Λάρα ο Μανώλης Μαυροματάκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ:

·  27/6 - Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»,  Αθήνα 
·  3/7  - Κηποθέατρο Παπάγου (Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού), Αθήνα 
·  6/7 - Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας 
·  7/8 - Τήνος (Θέατρο στον Κουμάρο) 
·  30/7 - Βόλος (Θέατρο Νέας Ιωνίας) 
·  19-20/8 Σύρος (Έπαυλη Τσιροπινά) 
·  10/9  Αττικό Άλσος, Αθήνα 
·  20/9  Ιωνικές Γιορτές 2021, Ν.Σμύρνη, Αθήνα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.