Δήμητρα Σκανδάλη | Ψίθυροι στα χέρια μου

Δήμητρα Σκανδάλη | Ψίθυροι στα χέρια μου

Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Δήμητρας Σκανδάλη με μια σειρά από πρόσφατα και νέα έργα. Δίχως να εμμένει στη χρήση ενός μόνο μέσου ή υλικού, η Σκανδάλη χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία από αποξηραμένα άνθη, βότανα και άλλα μέρη φυτών, φύλλα φραγκοσυκιάς, καθώς και χαρτί, πλαστικό, ύφασμα, ξύλο, ακρυλικό, γυαλί (plexiglas), βότσαλα, μάρμαρο, θραύσματα βράχου, μελάνι, φύκια και χαλκό.

Με την καταγωγή της από την Πάρο καθώς και τα ταξίδια της σε όλον τον κόσμο να αποτελούν έναν από τους κεντρικούς άξονες των δημιουργιών της, η Σκανδάλη στρέφει την προσοχή μας σε εκείνα τα στοιχεία της φύσης που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και στον τρόπο που αποκρυπτογραφεί το νόημα της ύπαρξής της. 

Τα έργα της Σκανδάλη αναδύονται ως εκρήξεις μιας αλλόκοτης οπτικής ελκυστικότητας, που ενεργοποιούνται από την αέναη ανάγκη να αναζητήσουμε τις ρίζες μας και να κατανοήσουμε καλύτερα τον τόπο στον οποίο ζούμε και ανήκουμε. Κάθε έργο κρύβει ένα χάρτη, όχι απαραίτητα έναν πραγματικό, φυσικό χάρτη, αλλά ένα νοητικό κατασκεύασμα.

Η εικαστικός στρέφει περιστασιακά το βλέμμα μας προς απροσδόκητα και περίεργα υλικά που ενσωματώνει στα έργα της, όπως σκουπίδια και μέρη από συντρίμμια, από κομμάτια πλαστικού μέχρι θραύσματα εγκαταλελειμμένων καϊκιών και επιχαλκωμένα οργανικά στοιχεία. Φέρνει στη ζωή νέες οντότητες, απολιθωμένες, εκδοχές μνήμης, ταυτότητας και ομορφιάς.

Η έκθεση Ψίθυροι στα Χέρια μου συγκροτεί μια οπτική πανδαισία που έχει ως αφετηρία την εσωτερική πυξίδα της Σκανδάλη με την παρουσία όλων των μέσων που χρησιμοποιεί και την έντονη ενέργειά τους, επιδιώκοντας μια συναισθηματική αλλά και κοινωνική σύνδεση που υπερβαίνει την αντικειμενική τους υπόσταση. Το τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια σφαίρα πραγματικότητας που η καλλιτέχνις ανοίγει και μοιράζεται απλόχερα μαζί μας, ανταμείβοντας μας με μαγευτικές εικόνες, μυρωδιές και χρώματα, προκαλώντας παιχνιδιάρικα τις αισθήσεις μας και ενισχύοντας την εμπειρία του συνειδητού μας εαυτού.

Επιμέλεια έκθεσης: Κώστας Πράπογλου

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Η Δήμητρα Σκανδάλη (γενν. 1969, Αθήνα) μεγάλωσε στην Πάρο. «Το νησί όπου μεγάλωσα έχει διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τον κόσμο», δηλώνει. Οι εγκαταστάσεις της έχουν αναφορά στους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους, καθώς και στην ασταμάτητη διακίνηση του ανθρώπινου παράγοντα και την αγωνία για την εύρεση της προσωπικής ταυτότητας. Σπούδασε στην Ελλάδα (ΑΣΚΤ, 2006-2010) και στην Ολλανδία (HKU, με το πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus-Socrates 2008-2009) πριν φτάσει στην Καλιφόρνια όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στα Νέα Μέσα στο San Francisco Art Institute (2011-2013). Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία και έχει συμμετάσχει σε 9 προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχει πραγματοποίησει 18 ατομικές εκθέσεις και 4 διατομικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε 66 ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως ενώ έχει επιμεληθεί και συν-επιμεληθεί 4 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Αμερική.

Η Δήμητρα Σκανδάλη ζει και εργάζεται στην Πάρο.

 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.