Διήμερο Εργαστήρι Circuit Bending & DIY Modular εφαρμογών του

Διήμερο Εργαστήρι Circuit Bending & DIY Modular εφαρμογών του

Ο συνθέτης, performer και κατασκευαστής μουσικών οργάνων Τάσος Στάμου διοργανώνει στο ΚΕΤ ένα εργαστήρι για όσους ενδιαφέρονται για την τεχνική του circuit bending, των αυτοσχέδιων synthesizer, DIY modular synthesizer, της χρήσης εναλλακτικής τεχνολογίας και ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών σε δημιουργικά μουσικά (και όχι μόνο) όργανα. Πρόκειται για μια εκτεταμένη γνωριμία των τεχνικών και τεχνολογιών που έχει αναπτύξει εδώ και πάνω από μια δεκαετία σε αυτό το χώρο.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να μετατρέπουν προϋπάρχοντα απλά ηλεκτρονικά συστήματα σε πιο περίπλοκα και διαδραστικά όργανα δημιουργίας και πειραματισμού, χρησιμοποιώντας απλά τεχνικά και ευέλικτα ‘τρικ’. Παρότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή και στις δύο ημέρες, μιας και εστιάζουν σε άλλα θέματα, είναι ισχυρά προτεινόμενη για μια ολοκληρωμένη εμπειρία της τέχνης, τεχνικής και εφαρμογών του circuit bending σε ένα ευρύτερο φάσμα.

Μέρα 1η / Σάββατο 11 Ιουνίου / 10πμ-3μμ / εισαγωγή στο Circuit Bending:

Η πρώτη μέρα είναι εισαγωγική στην τεχνική του circuit bending και δεν απαιτεί προϋπάρχουσα γνώση ηλεκτρονικών και χειροποίητων κατασκευών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους ηλεκτρονικά όργανα, αφού πρώτα διδαχτούν πολλά από τα μυστικά αυτής της μετατροπής φαινομενικά ευτελών μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών συσκευών σε πιο περίπλοκα και εύχρηστα synthesizers. Θα γίνει εκτεταμένη αναφορά τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό κομμάτι με απλές και ξεκάθαρες οδηγίες. Όλα τα απαραίτητα εργαλεία και όργανα θα βρίσκονται στη διάθεση των συμμετεχόντων και με την καθοδήγηση του διδάσκοντα θα μπορέσουν να κατασκευάσουν ένα “μουσικό όργανο” που θα πάρουν μαζί τους στο σπίτι. Επίσης, εάν οι συμμετέχοντες το επιθυμούν, μπορούν να φέρουν δικά τους ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία θα μεταποιήσουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Μέρα 2η / Κυριακή 12 Ιουνίου / 10πμ-3μμ / DIY modular εφαρμογές:

Η δεύτερη μέρα εστιάζει στις εφαρμογές αυτής της DIY τεχνολογίας σε συνδυασμό με άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (analog modular synthesizers, video synthesizers, συγχρονισμό με usb interfaces (Arduino, Raspberry κλπ.), φώτα, motors, κ.ά.). Απευθύνεται σε χρήστες των προαναφερθέντων τεχνολογιών ή σε κόσμο που θέλει να μάθει πώς να δημιουργεί μόνος του με το χαμηλότερο πιθανό κόστος μηχανές που να συνεργάζονται με τέτοιες τεχνολογίες. Ιδιαίτερη βάση θα δοθεί στη διάδραση circuit bending συσκευών με modular synthesizers μέσω του ελέγχου από ηλεκτρισμό (cv control), σαν μια εναλλακτική πρόταση δημιουργίας DIY modules από φαινομενικά ευτελή υλικά. Η πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση του εργαστηρίου θα βασιστεί και στις ανάγκες των συμμετεχόντων: ο χρόνος που θα αφιερωθεί στις παραπάνω τεχνικές θα εξαρτηθεί κι από την επιθυμία των συμμετεχόντων και από την πρόθεση μερικών να φέρουν εξοπλισμό για testing (modular synthesizers, analog TVs, κλπ.).

*Το εργαστήρι κατανοεί ότι το κόστος συμμετοχής μπορεί να δυσκολέψει κάποιους στη δήλωση συμμετοχής, όμως διαβεβαιώνει ότι θα αποτελέσει επένδυση για όσους θέλουν να εισχωρήσουν στη χρήση τεχνολογιών που μπορούν να φτιάξουν οι ίδιοι ώστε να μην εξαρτώνται από το ήδη μεγάλο κόστος τέτοιων συσκευών.

Βιογραφικό:

Ο Τάσος Στάμου είναι συνθέτης ηλεκτρακουστικής μουσικής, performer, κατασκευαστής, ερευνητής και διδάσκων εναλλακτικής μουσικής τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο. Είναι επίσης ραδιοφωνικός και studio παραγωγός. Η εταιρία του ‘Stamou Instruments’, πέρα από την κατασκευή σειράς μοναδικών μουσικών οργάνων από ανακυκλωμένα υλικά, τρέχει εργαστήρια circuit bending, τόσο σε επιφανείς οργανισμούς (The Barbican, Guildhall School of Music, Canterbury Christ Church University, Onassis Stegi κλπ.) όσο και σε εναλλακτικές κοινότητες (Music Hackspace London, Sounds of the Underground Festival κλπ.). Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων όσον αφορά την ανακύκλωση της υπερπληθώρας ηλεκτρονικών σκουπιδιών και την μετατροπή τους σε ένα εναλλακτικό δημιουργικό μέσο έκφρασης και πειραματισμού που συνδυάζει τεχνολογία και τέχνη.

  • κόστος συμμετοχής: 50€ ανά ημέρα / 100€ το διήμερο
  • περιορισμένος αριθμός θέσεων/κρατήσεις απαραίτητες: 213 00 40 496 & [email protected]

     

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.