Digital Concert Hall στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Digital Concert Hall στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Goethe-Institut Athen εγκαινιάζει τον Φεβρουάριο του 2023 το DIgital Concert Hall στην Ελλάδα. Στο αμφιθέατρο του Ινσιτούτο θα παρουσιαστούν σε απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου επιλεγμένες συναυλίες της φημισμένης ορχήστρας υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων: Kirill Petrenko, Simon Rattle, Emmanuelle Haϊm και Klaus Makela σε έργα Debussy, Ligeti, Zimmermann, Shostakovith, Tchaikovsky, Handel κ.α. 
Με το Digital Concert Hall. η Φιλαρμονική του Βερολίνου προσφέρει μια ψηφιακή αίθουσα συναυλιών που επιτρέπει στους θεατές να παρακολουθούν τις συναυλίες της ζωντανά σε όλον τον κόσμο.

Οι βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και εξαιρετική τεχνολογία ήχου, διασφαλίζουν ότι η εμπειρία της ψηφιακής συναυλίας είναι αυθεντική και συναρπαστική για το κοινό της Φιλαρμονικής παγκοσμίως.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, 19:45 
Ο Kirill Petrenko διευθύνει Debussy, Ligeti και μια παγκόσμια πρεμιέρα 
Ξεκινάμε το πρόγραμμά μας το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, όπου ο εξάρχων της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Kirill Petrenko διευθύνει Debussy, Ligeti και μια παγκόσμια πρεμιέρα. 
Ο Gyorgy Ligeti ηταν ένας από τους πιο σπουδαίους συνθέτες της μεταπολεμικής μουσικής πρωτοπορίας. Στη συναυλία αυτή ο Kirill Petrenko διευθύνει το Atmosphères και το Lontano, δύο από τα βασικά του έργα. Οι λαμπεροί ήχοι των έργων αυτών είναι χαρακτηριστικό του ύφους του Ligeti. Στο πρόγραμμα αυτό τους συναντάμε όμως στο εκθαμβωτικό ηχοτοπίο La Mer του Claude Debussy. 

Παρουσιάζεται επίσης και ένα νέο έργο του Miroslav Srnka, του οποίου η όπερα South Pole έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στο Μόναχο το 2016, υπό τη διεύθυνση του Kirill Petrenko.

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου 
Μουσική διεύθυνση: Kirill Petrenko

ΕΡΓΑ 
Gyorgy Ligeti 
Lontano για μεγάλη ορχήστρα

Srnka Miroslav 
Superorganisms  (παγκόσμια πρεμιέρα)

Gyorgy Ligeti 
Atmosphères

Claude Debussy 
La Mer, trois esquisses symphoniques για ορχήστρα 

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, 19:45
Ο Simon Rattle διευθύνει Ligeti, Zimmerman και Martinu 

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου τη διεύθυνση αναλαμβάνει ο Simon Rattle σε ένα πρόγραμμα με έργα Ligeti, Zimmermann και Martinu.

Ο Gyorgy Ligeti εμπνέυστηκε από τη νεκρώσιμη ακολουθία της Καθολικής Εκκλησίας και έγραψε ένα από τα σπουδαιότερα χορωδιακά έργα του 20ού αιώνα. Τόσο το Ρέκβιεμ του όσο και το ορχηστρικό του έργο Apparitions, τα οποία διευθύνει εδώ ο Sir Simon Rattle, χρησιμοποιούν μια συναρπαστική μουσική γλώσσα. 
Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και το Musiques pour les soupers du Roi Ubu του Bernd Alois Zimmerman και το κονσέρτο για βιόλα του Bohuslav Martinu. 
(σολίστ: Amihai Grosz), τα οποία και τα δύο κάνουν κρυφές αναφορές σε Ρέκβιεμ άλλων συνθετών.

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου
Μουσική διεύθυνση: Sir Simon Rattle

ΕΡΓΑ

Bernd Alois Zimmernamm 
Musique pour les soupers du Roi Ubu, Ballet noir en sept parties et une entrée για ορχρήστρα και combo. 

Bohuslav Martinu
Rhapsody-Concerto για βιόλα και ορχήστρα 

Amihai Grosz, βιόλα 

Gyorgy Ligeti
Apparitions 

Gyorgy Ligeti
Requiem 

Makeda Monnet, υψίφωνος
Donatienne Michel-Dansac, μεσόφωνος
Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, 19:45
Η Emmanuelle Haϊm διευθύνει ένα ορατόριο του Haendel

Το Σάββατο 11 Μαρτίου η Emmanuelle Haϊm διευθύνει ένα ορατόριο του Haendel.
'Εχουμε ακούσει αρκετές φορές την Emmanuelle Haϊm με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου σε εξαιρετικές ερμηνείες της μουσικής του Handel. Αυτή τη φορά διευθύνει το πρώτο ορατόριο του Il trionfo del Tempo e del Disinganno [Ο θρίαμβος του χρόνου και  της αλήθειας], ένα έργο έντονα συναισθηματικό, με ευαίσθητες άριες και οπερατικές σκηνές.Στο επίκεντρο είναι μια νεαρή γυναίκα που αναζητά την ηδονή και συνειδητοποιεί πόσο πρόσκαιρη είναι η εξωτερική ομορφιά-ένα θέμα διαχρονικό.

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου

Μουσική διεύθυνση: Emmanuelle Haϊm

ΕΡΓΟ

Georg Friedrich Handel 
Il trionfo del Tempo e del Disinganno HWV 46a

Elsa Benoit, σοπράνο (Bellezza)
Franco Fagioli, κόντρα τενόρος (Piacere)
Iestyn Davies, κόντρα τενόρος (Disinganno)
Anicio Zorzi Giustiniani, τενόρος (Tempo)

Σάββατο 22 Απριλίου 2023, 19:45
O Klauss Makela διευθύνει Tchaikovsky και Shostakovich

Το Σάββατο 22 Απριλίου, τέταρτη και τελευταία συναυλία του προγράμματός μας, ο μόλις 23 χρόνων Klaus Makela διευθύνει για πρώτη φορά την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου και επιλέγει έργα Tchaikovsky και Shostakovich.

Παθιασμένος, οραματιστής, δυναμικός-με αυτούς τους χαρακτηρισμούς εξυμνεί ο Τύπος τον Klaus Makela. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Φιλανδός είναι ήδη από τους πιο περιζήτητους μαέστρους διεθνώς. Στο ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου θα παρουσιάσει δύο Έκτες Συμφωνίες: Η μία αποπνέει μια διάθεση «άνοιξης, χαράς και νεότητας», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Dmitri Shostakovitch ότι ήθελε να παραδώσει στο έργο του. Ο Tchaikovsky, από την άλλη πλευρά, προκαλεί με την «Παθητική» του μια μελαγχολική νοσταλγία..

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου 
Μουσική διεύθυνση: Klaus Makela 

ΕΡΓΑ
Dmitri Sostakovich
Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελασ. op. 54

Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελασ. op. 74 «Pathétique»

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.