Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019 | Τα καλύτερα που θα συμβούν!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019 | Τα καλύτερα που θα συμβούν!

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».  

Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Για το 2019, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο ίδρυμα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, όλα τα μουσεία θα έχουν ελεύθερη είσοδο και θα παρουσιάζουν κατά περίπτωση ιδιαίτερες εκδηλώσεις και δρώμενα.

Παρακάτω μία λίστα με τις αγαπημένες μας ενέργειες για τους εορτασμούς (πατήστε πάνω για περισσότερες πληροφορίες):

> Το Μουσείο Μπενάκη για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων!
Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στα Μουσεία και τους χώρους πολιτισμού του δήμου Αθηναίων!
Διεθνής Ημέρα Μουσείων & Ευρωπαική Νύχτα Μουσείων στο Μουσείο Κοτσανά
Νύχτα μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης
«Η Εφημερίς των Κυριών» της Ευσταθίας στο Μουσείο του Νοσοκομείου Σωτηρία