ΔΙΑΛΟΓΟΙ | Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία

ΔΙΑΛΟΓΟΙ | Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συζητούν για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και θέτουν θέματα εθισμού εν καιρώ πανδημίας. Τους τελευταίους μήνες, εν μέσω πανδημίας, αρκετοί επιστήμονες παρατήρησαν την ενίσχυση μίας άλλης, υποκείμενης πανδημίας: την κατακόρυφη αύξηση χρήσης ορισμένων ναρκωτικών ουσιών. 

Όπως έδειξαν τα στοιχεία από την χημική ανάλυση λυμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής για παράδειγμα, η χρήση κοκαΐνης σημείωσε άνοδο 80% κατά το 2ο lockdown, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ παρατηρήθηκε και μεγάλη αύξηση χρήσης αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, εκφράζουν έντονη ανησυχία τόσο για την κατάχρηση ουσιών όπως το αλκοόλ, κατά την πανδημία, όσο και για την αύξηση χρήσης ουσιών ακόμα και από ηλικιωμένους. Ποια είναι τα άτομα πίσω από αυτά τα στοιχεία αύξησης χρήσης ουσιών και γιατί συχνά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας;

Με τη βοήθεια ειδικών, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ συζητούν για τις ανησυχητικές διαστάσεις ενός σύνθετου φαινομένου, που φαίνεται να εντείνεται εν μέσω πανδημίας, και θέτουν ερωτήματα που συχνά αποτελούν taboo. 

Στην συζήτηση συμμετέχουν οι:

Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑΓεράσιμος Παπαναστασάτος, κοινωνιολόγος – Υπεύθυνος Τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ

Στην 42η συνάντηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ συμμετέχει επίσης ο Fred Muench, Κλινικός Ψυχολόγος και Πρόεδρος του οργανισμού "Partnership to End Addiction" στην Νέα Υόρκη, ο οποίος μέσω συνέντευξης που θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρει τι παρατηρείται σε σχέση με την κατάχρηση ουσιών κατά την πανδημία και εν γένει για τα ζητήματα εθισμού, όπως καταγράφονται σε διεθνές επίπεδο.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.