ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Ανθρωπότητα – Τεχνητή Νοημοσύνη: Η συμβίωση

ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Ανθρωπότητα – Τεχνητή Νοημοσύνη: Η συμβίωση

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 18:30 οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ πραγματοποιούν, σε συνεργασία με το SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μια ανοιχτή συζήτηση για τη Συμβίωση μεταξύ Ανθρωπότητας και Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συνάντηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, που υλοποιούνται με την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development), πραγματοποιείται στο πλαίσιο του SNF Nostos με τίτλο «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη» στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). 

Με τη συμβολή των ειδικών και καθοδηγούμενοι από τις ερωτήσεις του κοινού, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ θα εξετάσουν τα ηθικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση ανεπτυγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή μας ζωή και τον αντίκτυπο που έχουν για το μέλλον της κοινωνίας και της δημοκρατίας.  

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:
> Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
> Ethan Zuckerman, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής, Επικοινωνίας και Πληροφοριών στο University of Massachusetts, Amherst.

Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, Συνεργαζόμενος ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Συνιδρυτής της SciFY ΑΜΚΕ.  

Η συζήτηση θα περιλαμβάνει επίσης και απευθείας διάλογο με δύο συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας τροφή για σκέψη και δημιουργώντας πεδίο για περαιτέρω ανάλυση. Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος και συγκεκριμένα το Εργαστήριο SKEL “The AI Lab” του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, δημιούργησε και αξιοποίησε για τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ, μια προσαρμοσμένη μορφή των open-source τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης Blender Bot και DialoGPT, την οποία και «εκπαίδευσε» ειδικά για τη συγκεκριμένη συζήτηση με κείμενα από παλαιότερες θεματικές των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, με το βιβλίο “Introducing Democracy”, κ.α.  Επιπλέον, διάλογος θα πραγματοποιηθεί και με ένα πιο προηγμένο "γλωσσικό μοντέλο" τεχνητής νοημοσύνης, το Philosopher AI, που έχει δημιουργηθεί στηριζόμενο στην τεχνολογία GPT3 και το οποίο έχει επίσης "εκπαιδευτεί" και περάσει μέσα από τεχνικές αιχμής ("deep learning") με έναν τεράστιο όγκο διαθέσιμου υλικού και κειμένων.
 
Πραγματοποιήστε ηλεκτρονική εγγραφή εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.