Cockroaches – Κατσαρίδες | Capten

Cockroaches – Κατσαρίδες | Capten

Μία ακόμα παράταση για την έκθεση του Capten «Cockroaches – Κατσαρίδες»! Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού του κοινού, η έκθεση θα συνεχιστεί για όλη τη διάρκεια των γιορτών, μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2022. Στην απρόσμενη αυτή ατομική έκθεση του Capten, στον Χώρο Τέχνης της Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, στα Καλύβια Αττικής, πρωταγωνιστούν περισσότερες από 2000 κατσαρίδες. Σε διαφορετικά μεγέθη και σε διάφορες συνθέσεις, τα μισητά σε πολλούς έντομα μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης προσκαλώντας τους επισκέπτες να τα δουν με νέο βλέμμα.  

Η έκθεση

Η ενασχόληση του Capten με τις κατσαρίδες ξεκινά από την «χρυσή εποχή των Cayenne», διατρέχει όλη την περίοδο της κρίσης και φτάνει μέχρι την πανδημία του Covid-19 και τα πρόσφατα lockdown. Η κατσαρίδα, σταθερό μοτίβο σε όλες αυτές τις χρονικές φάσεις, συμβολίζει την απρόσμενη ανατροπή που περιμένει στη γωνία, αλλά και την ελπίδα και την επιβίωση. «Επιβίωση σε οποιεσδήποτε συνθήκες», λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, κατασκευάζοντας εμμονικά κατσαρίδες κατά εκατοντάδες.

Η έκθεση έχει ελεύθερη είσοδο και εκτυλίσσεται σε δύο χώρους της Π.Ε.Σ. ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ. Στον πρώτο χώρο, ο επισκέπτης θα δει μία εντυπωσιακή εγκατάσταση με λαβυρινθώδη δομή, όπου βρίσκονται κρυμμένες μικρές ιστορίες από την εικαστική μυθολογία του Capten, σε απρόσμενες συναντήσεις με τα χειροποίητα ζωύφια. Μία μυθολογία που περιλαμβάνει στοιχεία από την πορεία του ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και αναγνωρίσιμες στιγμές από την καθημερινή ζωή. Ένα οίκημα ηλικίας τεσσάρων αιώνων, ανακαινισμένο μοναδικά από τον παραγωγό της έκθεσης, Γαβρίλο Μιχάλη, αποτελεί τον δεύτερο χώρο της έκθεσης. Εκεί έχει στηθεί μία μικρότερη έκθεση με γλυπτά και αναπάντεχες συνθέσεις, που προσδίδουν ιερατικές διαστάσεις στο έντομο.

 

Λίγα λόγια για τον Capten

Ο Χρήστος Κωτσούλας (Capten) γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1968. Σπούδασε στην Σχολή  Ναυτικών Δοκίμων (1986-1991) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της  Αθήνας ζωγραφική (2002-2008). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη (2009-2010). Οφείλει το ψευδώνυμό του στην προσφώνηση των συμφοιτητών του στην ΑΣΚΤ, καθώς υπήρξε παράλληλα Ανώτερος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και Κυβερνήτης του Ωκεανογραφικού ΝΑΥΤΙΛΟΣ.

Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και έχει αποσπάσει έπαινο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, για εικαστικό του έργο που βρίσκεται στη συλλογή του. Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές παρουσιάσεις, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει επιμεληθεί 2 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Έργα του Capten βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Για τις ημέρες 24-26 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου-2 Ιανουαρίου, η επίσκεψη στην έκθεση θα γίνεται με ραντεβού στο 2299 301 466.
Επιπλέον, ενημερώνουμε πως η έκθεση θα λειτουργήσει και το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιανουαρίου 2022.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.