Ciné-Club: Αριστουργήματα των αρχών του 20ού αιώνα

Ciné-Club: Αριστουργήματα των αρχών του 20ού αιώνα

Βάσει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης σχετικά με την πρόληψη έναντι του COVID-19, αναβάλλονται όλες οι προβολές από 3 Νοεμβρίου 2020 και για έναν μήνα.

Σε αυτόν τον κύκλο του Ciné-Club, το Γαλλικό Ινστιτούτο σας προτείνει να ανακαλύψτε τέσσερις ταινίες από τέσσερις δεκαετίες – από το '20 μέχρι και το '50 – τέσσερα αριστουργήματα του γαλλικού κινηματογράφου που σημάδεψαν την ιστορία του σινεμά.

Προκράτηση θέσεων: https://www.eventbrite.fr 
Είσοδος ελεύθερη - Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Οι κρατήσεις ξεκινούν την παραμονή της κάθε προβολής.

Les Enfants du paradis / Τα παιδιά του παραδείσου (1945) – Marcel Carné
23.09.2020, 20:00 

Παρίσι, 1828. Στη λεωφόρο του Εγκλήματος – όπως αποκαλούν οι Παριζιάνοι το boulevard du Temple από τα πολλά εγκλήματα που διαδραματίζονται στα αμέτρητα θέατρα κατά μήκος του – ανάμεσα στο πλήθος, τους ηθοποιούς και τους γελωτοποιούς, ο μίμος Baptiste, χάρη στη βουβή του μαρτυρία, σώζει την Garance από δικαστικό λάθος. Έτσι ξεκινούν οι ανεκπλήρωτοι έρωτες της Garance, γυναίκα ελεύθερη και τολμηρή, και του Baptiste τον οποίο εντυπωσιάζει και που δε τολμά να της εκδηλώσει την αγάπη του. Είναι επίσης η αρχή του έρωτα της Nathalie, της κόρης του διευθυντή του θεάτρου, που αγαπά τον Baptiste, και του Frédérick – ενός νέου ανερχόμενου ηθοποιού – που ξεκινά μια σχέση με την Garance, η οποία αγαπά κρυφά τον Baptiste.
Η προβολή θα γίνει στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

La Grande Illusion / Η μεγάλη χίμαιρα (1937) – Jean Renoir
21.10.2020, 20:00

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Δυο Γάλλοι αεροπόροι, ο λοχαγός ντε Μποιλντιέ και ο υπολοχαγός Μαρεσάλ, αιχμαλωτίζονται από τον διοικητή φον Ραουφενστάιν, ένας εκλεπτυσμένος Γερμανός αριστοκράτης. Στο στρατόπεδο στο οποίο καταλήγουν βοηθούν τους συγκρατούμενους τους να σκάψουν ένα μυστικό τούνελ. Την παραμονή της δραπέτευσης τους όμως μεταφέρονται όλοι σε διαφορετικά στρατόπεδα. Καταλήγουν σε ένα ορεινό υπερασφαλές φρούριο το οποίο διοικεί ο φον Ραουφενστάιν. Αυτός φέρεται με αξιοπρέπεια στους κρατούμενους, σε σημείο που γεννιέται μια φιλία μεταξύ αυτού και του Μποιλντιέ. Μα οι Γάλλοι αιχμάλωτοι ετοιμάζουν εκ νέου δραπέτευση.

Les Diaboliques / Οι Διαβολογυναίκες (1954) – Henri-Georges Clouzot 
18.11.2020, 20:00

Σε ένα ίδρυμα εκπαίδευσης νέων αγοριών, η Chistina και η Nicole, γυναίκα και ερωμένη αντίστοιχα του διευθυντή Michel Delasalle, συμπράττουν για να δολοφονήσουν τον άνδρα που κατέληξαν να μισούν. Μερικές μέρες μετά το φόνο όμως, το πτώμα του Michel εξαφανίζεται.

La Passion de Jeanne d'Arc / Τα πάθη της Ζαν Ντ’ Αρκ (1928) – Carl Theodor Dreyer
16.12.2020, 20:00

Η ιστορία της δίκης της Ζαν Ντ’Αρκ το 1431, οπού κατηγορήθηκε ως αιρετική από κληρικούς δικαστές, αποφασισμένοι να την κάνουν να απαρνηθεί τους ισχυρισμούς της περί αγίων οραμάτων, και στο τέλος της οποία καταδικάστηκε στη πυρά.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.