Ciné-club: «Άννα» του Pierre Koralnik

Ciné-club: «Άννα» του Pierre Koralnik

Ο κύκλος προβολών Ciné-Club του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος επιστρέφει ανανεωμένος και δίνει κάθε τρίμηνο Λευκή κάρτα σε μια καταξιωμένη ελληνική προσωπικότητα του πολιτιστικού χώρου για να επιλέγει ταινίες.

Για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2024, η Λευκή κάρτα δίνεται στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή.

Οι κινηματογραφικές αυτές βραδιές με ελεύθερη είσοδο, δίνουν την ευκαιρία στους σινεφίλ να ανακαλύψουν ή να ξαναδούν κάποια από τα διαμάντια του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι 3 προβολές της Λευκής κάρτας στον Άγγελο Φραντζή:

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, 20:00: (Τα κορίτσια του Ροσφόρ) (Les Demoiselles de Rochefort), του Jacques Demy (1967)
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, 20:00: Άννα (Anna), του Pierre Koralnik (1967)
Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, 20:00: Όχι στο στόμα (Pas sur la bouche), του Alain Resnais (2003)

2η προβολή | Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, 20:00
Πριν την προβολή θα γίνει παρουσίαση από τον Άγγελο Φραντζή

Άννα (Anna) του Pierre Koralnik
(87'-1967-Γαλλία)
με τους: Anna Karina, Jean-Claude Brialy, Marianne Faithfull, Serge Gainsbourg

Η Άννα φτάνει στο Παρίσι. Μόλις κατεβαίνει από το τρένο, ο Σερζ, ο διευθυντής μιας διαφημιστικής εταιρείας, με το που την βλέπει την ερωτεύεται παράφορα. Για να τη βρει, αναρτά τη μοναδική φωτογραφία της σε όλους τους δρόμους της πρωτεύουσας, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι τη βλέπει κάθε μέρα...

«Από πού έρχεται αυτή η αρχετυπική επιθυμία μας να δούμε μια ιστορία με τραγούδια αντί για λόγια; Πώς γίνεται αυτή η μετάβαση από τον κανονικό κόσμο στον φανταστικό κόσμο του μιούζικαλ; Και πώς ο γαλλικός κινηματογράφος έχει υπηρετήσει αυτό το είδος που θεωρείται κατεξοχήν αγγλοσαξωνικό; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει αυτό το μικρό αφιέρωμα στο γαλλικό μιούζικαλ μέσα από τρία εντελώς διαφορετικά δείγματα γραφής του.
Η δεύτερη ταινία είναι ένα σπάνιο αριστούργημα που έτυχε ολικής αποκατάστασης πολύ πρόσφατα. Την ίδια χρονια (1967) που ο Ντεμί δείχνει τα κορίτσια του, ο Πιερ Κοραλνίκ σκηνοθετεί μια ταινία για την τηλεόραση το «Άννα». Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του είδους που παραμένει φοβερά τολμηρή μέχρι σήμερα. Σε μουσική και σενάριο του Σερζ Γκενζμπούρ, ο Κοραλνίκ συγκεντρώνει ένα μοναδικό καστ: Άννα Καρίνα, Ζακ Κλοντ Μπριαλί, Μάριαν Φέιθφουλ και τον ίδιο τον Γκενζμπουργκ. Μια ταινία του χτίζεται επίσης πάνω σε μια ερωτική αναζήτηση. Μέσα σε ένα Παρίσι των 60's, η εξιδανείκευση του ποθητού προσώπου γίνεται εδώ μια εμμονή που καταλαμβάνει ολόκληρη την πόλη, αλλά και αφορμή για να μιλήσει η ταινία για τη σχέση εικόνας και πραγματικότητας. Ένα pop διαμάντι που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.» Άγγελος Φραντζής.

Ο Άγγελος Φραντζής γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην INSAS στις Βρυξέλλες. Έχει γυρίσει αρκετές μικρού μήκους και 6 μεγάλου μήκους ταινίες (Polaroid, Το όνειρο του σκύλου, Μέσα στο δάσος, Σύμπτωμα, Ακίνητο ποτάμι, Ευτυχία). Οι ταινίες του έχουν βραβευθεί και προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ενώ έχει λάβει το βραβείο σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας στα βραβεία της Ακαδημίας κινηματογράφου για τις ταινίες Ακίνητο ποτάμι και Ευτυχία αντίστοιχα. Ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια με την κινηματογραφική κριτική. Θεωρητικά κείμενα του έχουν δημοσιευθεί σε αρκετά έντυπα και βιβλία. Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί και με έργα μεικτών τεχνικών που έχουν παρουσιαστεί στην Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στη Στέγη γραμμάτων και τεχνών.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.