CHEAPARTWEEK2023 | Curious Worlds

CHEAPARTWEEK2023 | Curious Worlds

CHEAPARTWEEK2023: Curious worlds σας προσκαλεί στην περιπέτεια της τέχνης, σε ένα παιχνίδι περιέργειας και ανακάλυφης, γνωριμιών και ανταλλαγής απόψεων. Από τις 13-23 Δεκεμβρίου το Αθηναϊκό κοινό θα υποδεχθούν 86 καλλιτέχνες-9 επιμελητές-33 performance artists με εικαστικές προτάσεις, περφόρμανς, προβολές και παρουσιάσεις στους 7 ορόφους στο νέο κτίριο της CHEAPART, Ζωοδόχου Πηγής 66, στην καρδιά των Εξαρχείων. 

CHEAPART και Zeitgeist. Η CHEAPART εξελίσσεται με το πνεύμα των καιρών λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες, τις ανάγκες και τις πολιτιστικές αναζητήσεις όπως διαμορφώνονται σήμερα. Καινούργιες πρωτοπόρες συνεργασίες δημιουργούνται και παλαιότερες επισφραγίζονται φτιάχνοντας ένα διαφορετικό περιβάλλον κάθε φορά. Η εμπειρία σε συνάρτηση μα τον αυθορμητισμό παράγουν ένα απρόσμενο συναρπαστικό αποτέλεσμα που αποτελεί εμπειρία τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το κοινό. Η ανάμιξη όσο το δυνατόν περισσότερων εκφραστικών μέσων σε μία εποχή όπου τα όρια έχουν πάψει πια να αποτελούν αξεπέραστο εμπόδιο στη συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών από διαφορετικούς πολιτιστικούς τομείς δίνουν το ρυθμό και τη δυναμική της CHEAPART. Δέκα μέρες τέχνης και πολιτισμού συγκεντρώνονται σε ένα πολυώροφο κτήριο προσφέροντας σε καλλιτέχνες και επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν και να γνωρίσουν ένα σημαντικό μέρος της νέας αθηναϊκής σκηνής.

CHEAPARTWEEK2023: Curious worlds 

Η περιέργεια και η αναζήτηση των καλλιτεχνών είναι αυτή που αποτελεί πάντοτε την κινητήρια δύναμη.
Στους 7 ορόφους ενός απρόσμενου κτιρίου του '70 ξετυλίγονται οι ιστορίες καλλιτεχνών και επιμελητών. Μία σειρά από περφόρμανς ειδικές παρουσιάσεις έργων και μουσικά δρώμενα πλαισιώνουν τη φετινή CHEAPARTWEEK2023. Παράξενοι κόσμοι σε γήινο περιβάλλον προσκαλούν καλλιτέχνες και θεατές να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις σχέσεις που διέπουν τη σύγχρονη τέχνη εκεί ακριβώς που δημιουργείται.Η CHEAPART επιτείνει την εμπειρία της ανακάλυψης μοιράζοντας τις εκθέσεις σε κτίρια που καθόρισαν το αθηναϊκό τοπίο τα τελευταία 100 χρόνια. Δημιούργησε ένα μυστικό πορτρέτο της Αθήνας που όποιος το παρακολούθησε γνώρισε από κοντά και εκ των έσω την ιστορία της πόλης μέσα από τα κτίρια της. Από τη γλυκιά μελαγχολία του χαμένου νεοκλασικού πλούτου στον αστικό εκλεκτικισμό και από το μοντέρνο μεσοπολεμικό κίνημα στην εποχή της οικιστικής έκρηξης του 60 και του 70. Όλα έχουν τη γοητεία τους, παράξενοι κόσμοι που μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών ζωντανεύουν στο σήμερα.
Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στην CHEAPARTWEEK2023, το Αθηναϊκό κοινό θα υποδεχθούν με νέες ενότητες έργων οι καλλιτέχνες: Στέφανος Αλαφούζος, Ματίνα Αλεξίου, Σωτήριος Αντωνιάδης, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Φωτεινή Ζαγλάρα, Κωνστάνς Ζαφείρη, Νικόλας Καραθανάσης, Ναταλία Ασπασία Καραπαναγιώτη, Νεφέλη Καρασλανίδου, Ελένη Καστρινογιάννη, Στέλλα Κεχαγιόγλου, Μάρω Κουρή, Γιάννης Κουτρούλης, Χριστίνα Κουτσολιούτσου, Kristel Pent, Ιουλία Λαδογιάννη, Έλλη Λαμπαρίδου, Μυρτώ Λιότσου, Αλέξανδρος Μάγκος, Ντία Μάνεση, Στράτος Μαραγκός, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Βασιλική Νικολαϊδη, Ξένια Παπαδοπούλου, Ναταλία Παπαχρήστου, Τζένη Πετροπούλου, Ιωάννης Πολύζος, Alexandra Sarah, Χρύσα Σουγιούλ, Κωνσταντίνος Σπυρέλλης, Giuseppe Tiberini, Ελένη Τσαμαδιά, Μάκης Φιόρος, Άνθια Μέγα Χαβρέ, Αγγελική Χρυσού.

Extended Curatorial-CHEAPART 2023

"Florilegia"
Επιμέλεια: Αίας Χριστόφης, Ελένη Γκλίνου, Άντζελα Μπρισνόβαλη, Βασιλική Σαγκριώτη,
Η γνώστη ιδέα ότι η Φύση-με την επασσύτερη δαψίλεια των έμψυχων και άψυχων της μορφών-ενέχει μία έγκυρη δαιμονική ποιότητα, πρωτίστως εκκινεί από τον ίδιο τον Αριστοτέλη, ο οποίος θεωρούσε ότι η γαρ φύσις δαιμονία, άλλ' ού θεία  κει εν τέλει υφώνεται σε ακατάλυπτο αξίωμα από την πεσιμιστική φιλοσοφία του A. Schopenhauer. Ήδη από την ύστερη αρχαιότητα αρχαιότητα (και την λεγόμενη «δαιμονοποίηση του κόσμου», i.o, Γνωστικισμός, Μανιχαϊσμός κοκ.), η ίδια η Φύση αποτελούσε κυρίως ένα απατηλό άθυρμα ενός δαιμονικού «Δημιουργού», ενώ οι Γερμανοί Ρομαντικοί θεωρούσαν συγκεκριμένως τη Φύση ως την υλική έκφραση μία άγνωστη και γνοφερής δύναμης που υπερβαίνει ενδελεχώς τον ανθρώπινο λογισμό.
Αυτό το υπερβατικό και αδιάφορο «κάτι», που όντως ενυπάρχει πίσω από τα φυσικά φαινόμενα (και είναι εξ΄ολοκλήρου αθέατο, ακατανόητο και α-νόητο), το οποίο,-ιδωμένο από την κοσμική του πλευρά,-ο Eugene Thacker ονομάζει λιτώς the-world-without-us αποτελεί εκ των υστέρων το βασικό μη-θέμα της παρούσας έκθεσης. Τα καλλιτεχνικά έργα των Γκλίνου, Μπρισνοβάλη και Σαγκιώτη-μέσω των πολύμορφων εξεικονίσεων της φυτικής ζωής (και της Φύσης εν γένει)-οριογραφούν αρνητικώς (ή αλλιώς, δεν αναπαριστούν...) την αβυσσαλέα οντότητα που ελλοχεύει σιωπηλώς πίσωθε των αείδελων μύχιων του γίγνεσθα-ένας περίεργος κόσμος δίχως εμάς.

"153K Views"
Επιμέλεια: Νίνα Κοταμανίδου, Ελευθερία Αλεξανδρή, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Νίνα Κοταμανίδου, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Μιχαήλ Παρλαμάς, Κατερίνα Σταμάτη
Στην έκθεση «153K Views» τα έργα του κάθε καλλιτέχνη ερμηνεύουν μία κατηγορία δημοφιλών απεικονίσεων μέσα από τις εικαστικές εμμονές τους: από τον ναρκισσισμό στην ονειροπόλα ποπ, από την εξωτική πραγματικότητα στο σύντομο λεκτικό σύμβολο, από την πραγματικότητα στην αλλόκοτη ταυτότητα, από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, από την καθημερινότητα στην τέχνη.

"Micro Worlds"
Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη, Δήμητρα Εξάρχου, Έλλη Κυριαζή, Σοφία Κυριακού, Αννέτ Λάουξ, Δήμητρα Οικονόμου, Αθανασία Παπαζέλου, Ελένη Σαρλή, Ζωή Σεϊτάνη, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα.
Τα Microworlds αποτελούνται από 10 αυτόνομες ετεροτροπίες, που διαφέρουν από τον καθημερινό χρόνο και χώρο, αποτελώντας εννοιολογικά πεδία έντονης πολυπλοκότητας και συμβολισμού. Φανταστικοί κόσμοι και στιγμές της καθημερινής ζωής μπλέκονται με στοιχεία του αστικού και του φυσικού τοπίου. Μπαίνουν στο μικροσκόπιο και δημιουργούν ένα εικαστικό «καλειδοσκόπιο», προσφέροντας πολλαπλές πιθανότητες ως προς την ερμηνεία τους.


"Abstract Machines: το βλέμμα της ψυχανάλυσης στη φωτογραφία"
Επιμέλεια: Ελένη Μεσάδου, Μυρτώ Γρηγορίου, Ιωάννα Κοφινά, Εύα Μπέρλερ, Δέσποινα Μυκονιάτη, Γεωργία Πονηράκου, Ρενέ Ρεβάχ, Γιάννης Ρουσουνέλος, Ιωάννα Σπέντζου, Αμαλία Τσακίρη.
Η έκθεση "Abstract Machine" εξετάζει τις αφηρημένες μηχανές μέσα από το φακό της ψυχανάλυσης. Με επικέντρωση στην ανίχνευση συμβόλων, αποκαλύπτει πώς οι εικόνες αντανακλούν την πολυπλοκότητα της ψυχικής ζωής Ένα ταξίδι στον κόσμο της αφαιρετικής ανάλυσης μέσα από τον φακό της φωτογραφίας.

"Τοπία Εντροπίας"
Επιμέλεια: 
Δέσποινα Πανταζή, Ειρήνα Αρχοντάκη, Ουρανία Καραμούζη, Μαρία Καρασαββίδου, Σπύρος Ρωμανός, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου.
Εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση ( ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής.

"Art in a box"
Επιμέλεια: Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Μαρία Αλεβίζου, Μαρία Αρετάκη, Ιωάννα Δουμά, Μαίρη Κοτζαμπουγιούκ, Ελένη Μαυρονικόλα, Μιχάλης Παπαϊωάννου, Μαρία Παπακωνσταντίνου.
Στόχος της ομάδας Art in a box και της δημιουργούς της, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, είναι να βοηθήσει τον κόσμο να αντιληφθεί την Τέχνη στην καθημερινή ζωή. Τα projects στηρίζονται σε καθημερινές ασκήσεις όπου το κάθε μέλος βρίσκει εννοιολογικές καταγραφές της καθημερινότητάς του, παρατηρεί, διευρύνει την οπτική του αντίληψη για να διαπιστώσει πως η Τέχνη δεν είναι απλά μια διαδικασία αισθητικής του χώρου, αλλά ένα εργαλείο δημιουργικής σκέψης και αλλαγής οπτικής.

"Conseederate"
Επιμέλεια: 
Αναστασία Βουτσά, Ελισσό Θεοχάρη, Ιφιγένεια Χαλά, Εύη Καπλάνη, Foxy Lady, Μαριάννα Περιβολά, Ρεγγίνα.
Η ομάδα του Conseederate διαμορφώθηκε με βάση ένα ομότιτλο πρότζεκτ όπου καλλιτέχνες παρείχαν σχέδιά τους για μια συλλογή από βιοδιασπώμενες φυτεύσιμες κάρτες, κρατώντας πάντα τη δική του έκφραση, δουλειά και αποτύπωση ιδεών και είκονων. Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στην εικαστική ιδιαιτερότητα και ποικιλομορφία των μελών της ομάδας και που συστήνονται με ένα πιο εικαστικό μέσο.

"Ρολόι", Μαρκέλλα Καΐρη Βίντεο

Το Suzie Q και ο Λάμπρος Λαμπρόπουλος σχεδιάζουν το μπαρ για τους συμμετέχοντες και το κοινό.

PERFORMANCE-CHEAPART 2023

Το πρόγραμμα των performance θα ανακοινωθεί σύντομα στο www.cheapart.gr

-"Μίλα μου Ουσίο". Σπύρος Αγγελόπουλος.
-"Intergalatic Conspiracy. Underathens-Αλέξανδρος Ατλιδάκης. 
-"er.me.o/" Σύλληψη, κίνηση, ερμηνεία: Χριστίνα Καρπούζου, Έλια Βεργανελάκη, Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Καββαδίας. Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη.
-Performance Στέλλα Δημητρακοπούλου.
-"22 spots" Σύλληψη, δημιουργία, performance: Κατερίνα Δρακοπούλου. Φωτογραφία: Ιουλία Λαδογιάννη
-"Δίπτυχο Fortified-Εύθραυστον" Νατάσα Ερωφίλη Τσάγαρη-Χρόνης Barbarian.
-Performances, επιμέλεια Γιώργος Ζαμπουλάκης.
-"Bedtime Stories" (ενα δωμάτιο απομόνωσης). Concept-performer: Εύη Χρόνη.
-"A moment of Total Equanimity". Concept, χορογραφία, σκηνοθεσία: Αντριάνα Πλέσσα. Performer: Sabina Andrea Allen.
-"Cleaning Break/We' ll be back with you shortly". Σύλληψη, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Χριστόφορος Βογιατζής. σε συνεργασία με τη Nadia Elgaraz.
-"Come and Go". Director: Γιώργος Ζουμπουλάκης. Performaers: Χρύσα Καρούση, Αναστασία Κυρίτση, Γεωργία Μυλωνά.
-"Cascando". Director: Γιώργος Ζαμπουλάκης. Performers: Λίλα Λέντσα, Ασημίνα Χριστοπούλου.
-Hyδρα". Σκηνοθεσία-Σχεδιασμός, Επεξεργασία ήχου: Ειρήνη Μακρή. Performers: Ειρήνη Μακρή, Μάριος Μάνθος.
-"Sarah Effect" [After Every Part I Die]. Performers: Κυβέλη Παπαντωνίου, Δήμητρα Σαρρή.
-"Ερήμωση". Σύλληψη, σκηνοθεσία, εκτέλεση: Λίλυ Καραπάσια.
-¨Προίκα/"pri.ka/". Σύλληψη, σκηνοθεσία, εκτέλεση: Βασίλης Δημητριάδης. Σύμβουλος κινησιολογίας: Αθηνά Βαρνάβα.
-"Reconstruction", Ράνια Καπετανάκη. Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη.
-«ΑΝΑΜΝΗΣΙΟΛΟΓΙΕΣ», Ελπίδα Ορφανίδου σε συνεργασία με την Effi Rabsiber.
"Embracing Otherness"Βαγγέλης Παπαδάκης. Σκηνογραφική επιμέλεια: Αγγελική Βασιλειάδου
-"Ο θάνατος της πηγής ΙΙ. Performance/Εγκατάσταση: Δανάη Σίμου. Ήχος: Amberlock.
-"Building Noises (and How to Stop Them)". Ηχητική και οπτική σύνθεση της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου.
"...A nocturne is a musical composition that reflects the moods and feelings of night time..." Performance: Ελένη Τσαμαδιά.
"DARKSIDE or INTO NOTTHINGNESS EVERYTHING IS COME SQEEZED INTO A PONT", Φίλιππος Τσιτσόπουλος.
Performance Αθανασία Τσοπανάργια.
-"ΜΩΣΑ", Μ.Α.Σ. performers. Σύλληψη: Ralintza Vladimirova. Σκηνοθεσία, δραματουργία, χορογραφία, μουσική¨Ralitza Vladimirova, Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου. Δημιουργική ομάδα, ερμηνεία: Αγγελική Παντελεάκου, Ντέμη Παλατσίδη, Δανάη Μπαλοπούλου, Ρούλα Βασιλάκη, Νόνη Παπαστεφάνου, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου, Ralitza Vladimirova. Light design: Δημήτρης Κουτάς. Ηχοληψία: Δημήτρης Κυριακίδης @ Alavastron produξιοns. Γραφιστικό υλικό: Ντέμη Παλατσίδη. Sound design:Φάνης Σακελλαρίου. Παραγωγή: Musical Arts on Stage, IntraVenous.

CHEAPARTWEEK2023 | Curious worlds
Επιμέλεια: 
Γιώργος Γεωργακόπουλος
Συντονίσμος: Φωτεινή Καπίρη
Με την υποστήριξη της ΖΟΙΑ.com

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.