«Καρδιογράφημα: Αφουγκραζόμαστε την καρδιά» Λένα Μητσολίδου

«Καρδιογράφημα: Αφουγκραζόμαστε την καρδιά» Λένα Μητσολίδου

Το Βooze Cooperativa υποδέχεται την ατομική έκθεση της Λένας Μητσολίδου  με τίτλο «Καρδιογράφημα: Αφουγκραζόμαστε την καρδιά». Πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η γυναικεία ψυχή και πώς γίνεται κατανοητή από τον περίγυρο της; Αυτά είναι ερωτήματα που για να απαντηθούν θα πρέπει να κοιτάξουμε προς την κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού του γυναικείου  σώματος. Η σχέση που έχει το σώμα με την ταυτότητα που του απονείμει το εξωτερικό περιβάλλον είναι ο μίτος της Αριάδνης που μας οδηγεί στις απαντήσεις όπως και η ιδέα που φωτίζει κάθε έργο.

Το σώμα και οι διάφορες απεικονίσεις του εδώ, αντιπροσωπεύουν την λευκή επιφάνεια στην οποία πρέπει να γράψουμε. Να μπούμε σε μια διαδικασία κατά την οποία η γραφή υπόκειται σε μια διαρκή αναθεώρηση, μια γραφή που λέει πώς ζούμε μέσα στο σώμα μας, πώς οι φοβίες, τα τραύματα και οι επιθυμίες μας καταγράφονται στη σάρκα. Κάποια έργα κάνουν διάλογο μεταξύ τους και μαζί λειτουργούν για να εξωτερικεύσουν την κεντρική ιδέα. Κι αν αυτή είναι μια τέχνη εμποτισμένη με κοινωνικά μηνύματα που προσπαθούν να αφυπνίσουν  την κοινωνική συνείδηση, υπάρχει επίσης μέσα σ’αυτά και μια πιο οικεία διάσταση, αυτή των προσωπικών βιωμάτων.

Τα έργα χαρακτηρίζονται από μια εσκεμμένη πολυμορφικότητα που αναιρεί τα όρια μεταξύ «καλών» κι « εφαρμοσμένων» τεχνών. Υπάρχει λοιπόν και ο σκοπός να σπάσουν οι κώδικες ακόμη και στον ίδιο το χώρο της τέχνης.  Στο τέλος μένει η παράδοξη ιδέα για την πολυπλοκότητα της ταυτότητας της γυναικείας προσωπικότητας. Το σώμα της κατά καιρούς υπόκειται σε εναρμόνιση με τα αισθητικά και κοινωνικά κριτήρια. Και καταλήγει να είναι η αντανάκλαση όλης της κοινωνίας.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.