Bladder Diplomacy του Ziad Antar

Bladder Diplomacy του Ziad Antar

Τι σχέση έχουν οι τομάτες με τον πόλεμο; Πατάτες, βλαβερά ζιζάνια, εμφύλιοι πόλεμοι, γεωπολιτικά παιχνίδια. Αστυνομικό θρίλερ και, ταυτόχρονα, αγροτική κωμωδία, από τον διακεκριμένο εικαστικό από τη Βηρυτό, Ziad Αntar. 
Την περφόρμανς-ομιλία συνοδεύει το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου  «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες».

Συνυφαίνοντας ιστορίες της διεθνούς διπλωματίας, της καλλιέργειας πατάτας και τομάτας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και προσωπικές οικογενειακές ιστορίες, η αγροτική σάτιρα με τη μορφή περφόρμανς-ομιλίας “Bladder Diplomacy” έρχεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 16 και 17 Οκτωβρίου. Η περφόρμανς που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα διερευνά ριζικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν σπείρει σε αυτά τα εδάφη οι θεωρίες του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποιημένης αγροτικής οικονομίας, αλλά και τις ανατροπές και τη μυστηριώδη ανθεκτικότητα των ιθαγενών σπόρων.

O τίτλος αναφέρεται στη διαβόητη «διπλωματία της ουροδόχου κύστης»: αυτήν εξασκούσε ο (αποθανών πια) Πρόεδρος της Συρίας, Χαφέζ αλ-Άσαντ, κάνοντας δεκάωρες διαβουλεύσεις και υποχρεώνοντας έτσι τους αντιπάλους του σε υποχώρηση – πόσες ώρες μπορεί να αντέξει κανείς χωρίς να πάει στην τουαλέτα;

Σε αυτή την περφόρμανς, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Ziad Antar συνεργάζεται ξανά με τη συγγραφέα Rasha Salti, σε έναν σατιρικό σχεδιασμό ενός γρίφου με κακόβουλα ζιζάνια και εμφύλιους πολέμους.

Τι σχέση έχουν οι «βιοπολιτικές πατάτες» του Λιβάνου με τις «βιοφιλοσοφικές τομάτες» του θεσσαλικού κάμπου; Η απάντηση δίνεται με το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» που παρουσιάζεται αμέσως μετά την performance-lecture του Ζiad Antar. Η ταινία, που ήταν η ελληνική επιλογή για τα βραβεία Όσκαρ του 2020, μας ταξιδεύει σε ένα ερημωμένο χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Με την πίστη πως κάθε φυτό θέλει και τη μουσική του, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στήνοντας ηχεία στα χωράφια τους και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.

Συντελεστές Bladder Diplomacy
Δημιουργία & Ερμηνεία: Ziad Antar
Καλλιτεχνική Συνεργάτρια: Rasha Salti
Βοηθός Παραγωγής: Nayla Mabsout
Παραγωγή: Στέγη tου Ιδρύματος Ωνάση

Συντελεστές «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου 
Παραγωγή: Σπύρος Μαυρογένης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μαριάννα Οικονόμου, Αργύρης Τσεπελίκας, Δημήτρης Κορδέλας
Πρόσθετη Φωτογραφία: Δημήτρης Κασιμάτης
Ήχος: Άρης Καφετζής, Γιάννης Αντίπας, Μαριάννα Οικονόμου

Το Bladder Diplomacy θα παιχτεί στα αγγλικά χωρίς υπέρτιτλους 
«Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» θα προβληθεί στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.