«Αχ, έρωτα» του Φ.Γ.Λόρκα | ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

«Αχ, έρωτα» του Φ.Γ.Λόρκα | ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

«Ένα καλό θέατρο μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία του λαού και ένα θέατρο εξαρθρωμένο μπορεί να εξαχρειώσει ένα έθνος».
Φ.Γ.Λόρκα

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης βγαίνει μπροστά! Όσα στερηθήκαμε την άνοιξη, θα τα απολαύσουμε το καλοκαίρι. Τη δια ζώσης επικοινωνία, τη χαρά, τη συγκίνηση, τη διασκέδαση του νου και της ψυχής από την τόσο δύσκολη καθημερινότητα, την ανταλλαγή συναισθημάτων… τον έρωτα τον ίδιο! Και θα τραγουδήσουμε για αυτόν, με τους στίχους του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης αυτό το καλοκαίρι, παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή του, το έργο «Αχ Έρωτα!». Μία παράσταση ύμνος στην δύναμη της αγάπης, βασισμένη στον ερωτικό, ποιητικό λόγο του Φ. Γκ. Λόρκα. Τέσσερα από τα πολυτιμότερα έργα του μεγάλου ποιητή, συνομιλούν μεταξύ τους και δημιουργούν μια ονειρική παράσταση γεμάτη με ερωτικούς στεναγμούς, που θα μας σεργιανίσει στα σοκάκια της Σεβίλιας και της Γρανάδας, θα μας παροτρύνει να βρέξουμε τα πόδια μας στα νερά του Γουαδαλκιβίρ και θα μας παρακινήσει να ερωτευτούμε κι εμείς κάτω από τον καυτό Ανδαλουσιανό ήλιο. Μία παράσταση-σύνθεση τεσσάρων έργων του μεγάλου ποιητή και δραματουργού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Την τριλογία του «Ματωμένος
Γάμος», «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», μαζί με την λαϊκή κωμωδία «Η Θαυμαστή Μπαλωματού».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου

Σκηνικά: Μαίρη Τσάγκαρη

Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Πρωταγωνιστούν: Νάντια Μπουλέ, Παναγιώτης Πετράκης

Συμπρωταγωνιστούν: Γιάννης Καλατζόπουλος, Δήμητρα Στογιάννη, Στάθης Παναγιωτίδης, Πελαγία Αγγελίδου, Έφη Σισμανίδου, Δημήτρης Συνδουκάς

Στο πιάνο ο Κωνσταντίνος Κωτούλας

---

Η απόφαση του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

«Η Ελλάδα είναι η χώρα που ανάμεσα σε τόσα άλλα, γέννησε και το Θέατρο. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να το στερηθεί, αυτό το καλοκαίρι. Το θέατρο έχει τη μαγική δύναμη να εκμηδενίζει τις αποστάσεις, να μας ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου, σε άλλες εποχές, περασμένες ή σε εποχές που δεν έχουν έρθει ακόμη, χωρίς να σηκωθούμε καν από τη θέση μας.

 Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης αισθάνεται υποχρεωμένο να αφουγκραστεί αυτό που κάποτε έγραψε ο Λόρκα στο φίλο του Σαλβαδόρ Νταλί «Ένα καλό θέατρο μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία του λαού και ένα θέατρο εξαρθρωμένο μπορεί να εξαχρειώσει ένα έθνος».

Το ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.θΕ Κοζάνης αποφάσισε να προχωρήσει σύμφωνα με τις δυνατότητες του υπάρχοντος ετήσιου οικονομικού προϋπολογισμού του, στην οργάνωση στης Θερινής Κεντρικής Σκηνής του με το έργο του Φ. Γκ. Λόρκα “Αχ Έρωτα!”, με στόχο να περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα....

Με το σκεπτικό:

1.         Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσουν τη θεατρική παραγωγή στη χώρα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του καλλιτεχνικού παραγόμενου, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο φιλοθεάμον κοινό να παρακολουθήσει παραστάσεις υψηλής καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας και αυτό το καλοκαίρι.

2.         Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα πρέπει να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα δώσουν εργασία και εισόδημα σε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες των Τεχνών και του Πολιτισμού, αντιλαμβανόμενα απόλυτα ότι αδυνατούν από μόνα τους να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει τον κλάδο, ωστόσο μπορούν να δώσουν διέξοδο επιβίωσης αλλά κυρίως διέξοδο καλλιτεχνικής έκφρασης και αρκετούς επαγγελματίες καλλιτέχνες.

3.         Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οφείλουν να βγουν μπροστά, ωστόσο θα πρέπει να το κάνουν δίχως να διακινδυνεύσουν την ίδια τους την λειτουργία και το μέλλον τους, με την συσσώρευση δυσβάσταχτων χρεών.»

Για το ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο πρόεδρος και το ΔΣ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.