Avigdor Arikha. Μια ανάσα στο Μουσείο Μπενάκη.

Avigdor Arikha. Μια ανάσα στο Μουσείο Μπενάκη.

«Άραγε να σχεδιάζει, να ζωγραφίζει ή να κάνει κανείς γλυπτική με ένταση, δεν είναι μια μορφή σιωπηλής προσευχής; Διότι είναι η ποιότητα της προσευχής που διακρίνει τη ζωγραφική που συγκινεί, από εκείνην που απλά διακοσμεί, και η τέχνη δεν είναι τίποτε. Είναι ανάσα. Περνάει μέσα από την ανάσα και ενοικεί στην ανάσα». 

Ο Avigdor Arikha (1929-2010) γεννήθηκε στη Ρουμανία από γερμανόφωνους Ρουμάνους- Εβραίους γονείς.  Ταξίδεψε συχνά στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Ιερουσαλήμ, αλλά έζησε κυρίως στο Παρίσι, όπου και πέθανε.

Παιδί ταλαντούχο, άρχισε από μικρή ηλικία να σχεδιάζει. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εκτοπίσθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ουκρανία. Εκεί, αποτύπωσε την καθημερινή φρίκη του στρατοπέδου σε σχέδια που του έσωσαν τη ζωή.  Στη δεκαετία του ‘50 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και άρχισε να σταδιοδρομεί με επιτυχία στην αφηρημένη ζωγραφική. Το 1965, μια έκθεση του Caravaggio τον έπεισε να μεταστραφεί στο σχέδιο εκ του φυσικού και σταμάτησε να χρησιμοποιεί χρώμα μέχρι το 1973. Τότε, στράφηκε ολοκληρωτικά στην παραστατική ζωγραφική.

Βαθύνους λόγιος, παθιασμένος με την ιστορία της ζωγραφικής και των τεχνικών της, με την παγκόσμια ιστορία και την επιστήμη, έγραψε πολλά δοκίμια και επιμελήθηκε σημαντικές εκθέσεις για τους μεγάλους τεχνίτες που θαύμαζε, τον Poussin, τον Velasquez, τον Ingres. Δικαιολογημένα θεωρήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της γενιάς του, μαζί με τον Lucian Freud και τον R.B. Kitaj. Τα έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Του αφιερώθηκαν αναδρομικές εκθέσεις στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ (1998), στην Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Σκωτίας και στο Palais des Beaux Arts της Λιλ (1999), στο Βρετανικό Μουσείο (2006), στο Μουσείο Thyssen-Bornemisza (2008).

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει περισσότερα από πενήντα σημαντικά έργα και σχέδια που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 18/06/2019, ώρα 20:00

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.