«Ατμόσφαιρες στα πόδια μου»: Προβολή τεσσάρων βίντεο
Η εκδήλωση «Ατμόσφαιρες στα πόδια μου» που διοργανώνει η ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΑΜΚΕ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα. Η εκδήλωση επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα του εδάφους της Γης και προβλέπεται η προβολή τεσσάρων βίντεο που δημιούργησαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες Campus Novel, Catriona Gallagher, Μαρία Νικηφοράκη και Hypercomf. Την προβολή θα πλαισιώσει ανοιχτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και με προσκεκλημμένους επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού, της γεωπεριβαλλοντικής επιστήμης και της εκπαίδευσης.
Αντλώντας έμπνευση από τον Henry David Thoreau και το έργο του Walden, η εκδήλωση επιχειρεί να συνδέσει το βίωμα με την οικολογική σκέψη, φωτίζοντας με ποιητικό αλλά και κριτικό βλέμμα τις φθορές της Γης, τις προσπάθειες αποκατάστασης και τη σημασία της φυσικής κληρονομιάς.
Θέματα όπως η ρύπανση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η υπερβολική ανάπτυξη θίγονται στα βίντεο. Ωστόσο, οι καλλιτέχνες δεν καταγράφουν απλώς την κατάχρηση των πόρων και τις επιπτώσεις στα μέρη όπου πραγματοποίησαν τα βίντεο. Όσο και αν το έργο τους αφορά την υποβάθμιση ή και την αποκατάσταση των εδαφών, την ίδια στιγμή είναι σαν να προσπαθούν να διατηρήσουν τα μέρη ζωντανά.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
Τα έργα που θα προβληθούν (με τη σειρά προβολής):
Campus Novel. Healing Earth. Βίντεο δοκίμιο. 14'06', 2023
Στα Ελληνικά, με αγγλικούς υπότιτλους
Ένα πολυεπίπεδο βίντεο-δοκίμιο με αφετηρία τη ρυπασμένη γη της Λαυρεωτικής και τις δυνατότητες αποκατάστασης μέσω των φυτών.
Catriona Gallagher. Fell. Διακαναλικό βίντεο. 1'25''. Νορθάμπερλαντ. Αγγλία. 2021
Στα Αγγλικά, με αγγλικούς υπότιτλους.
Μια ερευνητική προσέγγιση στην αλλαγή χρήσης γης στην Αγγλία, εξετάζοντας την επίδραση της ανθρώπινης διαχείρισης στη βιοποικιλότητα και το τοπίο.
Μαρία Νικηφοράκη. Tongue Animal. Βίντεο περφόρμανς. 11'46''. Λαύριο. 2023
Χωρίς διάλογο.
Μια τελετουργική χορογραφία στη Λαυρεωτική, που μετατρέπει έναν χώρο υγειονομικής ταφής ρυπασμένων εδαφών σε μνημείο μνήμης και εξυγίανσης.
Hypercomf. Grow Your Own Film Seed Festival. Βίντεο. 44'10''. Τήνος. 2022
Στα Ελληνικά, με αγγλικούς υπότιτλους.
Ένα βίντεο-ντοκουμέντο βιώσιμης καλλιέργειας, οικολογικού φεστιβάλ και κοινωνικής ενεργοποίησης στην Τήνο.
Μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες αναδεικνύουν τη δημιουργική έκφραση ως ισχυρό εργαλείο για την κατανόηση της πολυπλοκότητας των περιβαλλοντικών προκλήσεων, αλλά και την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων.
Η εκδήλωση φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κόμβος, προβάλλοντας λύσεις και εναλλακτικές πρακτικές ενάντια στην οικολογική κρίση. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του IPCC, το 75% της γης έχει ήδη υποβαθμιστεί και έως το 2050 το ποσοστό αυτό ενδέχεται να φτάσει το 90%. Η ανάγκη για δράση είναι άμεση. Tο κοινό καλείται να στοχαστεί, να αισθανθεί και να εμπνευστεί, περπατώντας στα όρια της τέχνης, της επιστήμης και της οικολογικής συνείδησης - μια υπενθύμιση πως ήρθε η ώρα να αισθανθούμε ξανά το έδαφος κάτω από τα πόδια μας.
Συντελέστες
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Campus Novel, Catriona Gallagher, Μαρία Νικηφοράκη, Hypercomf
Ανοιχτή συζήτηση:
-Συντονισμός:
Χριστόφορος Δουλγέρης — εικαστικός φωτογράφος, πτυχιούχος Κοινωνιολογίας
Γεωργία Κανελλοπούλου — Μηχανικός, με εξειδίκευση στη Γεωπεριβαλλοντική Μηχανική και τον Περιβαλλοντικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό, σύμβουλος Μπουλούκι
Ειρήνη Μιχαηλίδου — γεωπόνος, υπεύθυνη ΚΕΠΕΑ Λαυρίου
-Συμμετοχή:
Δρ. Δημήτρης Καλιαμπάκος — Καθηγητής ΕΜΠ, Κοσμήτορας Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, Διευθυντής Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ) του ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος Τεχνολογικού & Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου
Θωμαΐς Δερμάτη — Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος, MSc Ψηφιακού Πολιτισμού, μέλος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής & της Κοιν.Σ.Επ. Εργαστήρι «Μέμνησο»
Συνεργαζόμεοι φορείς:
Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής
Κέντρο Εκπαίδευσης Λαυρίου για το Περιβάλλον και την Αειφορία
Κοιν.Σ.Επ. Εργαστήρι «Μέμνησο»
Μπουλούκι – Περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης
Χορηγός: LOT 51
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ & ERT News Radio 105.8
Εικαστική Ταυτότητα εκδήλωσης: Αριστέα Χαρωνίτη
Teaser video: Αλεξάνδρα Μασμανίδη
