ATLAS ΑΘΗΝΑ | A sound cartography of Europe

ATLAS ΑΘΗΝΑ | A sound cartography of Europe

Τρεις συνθέτες παρουσιάζουν τρία διαφορετικά έργα σε παράλληλες συναυλίες σε τρεις πόλεις. Αθήνα, Καρλσρούη και Παρίσι συντονίζονται ζωντανά με ήχο και βίντεο σε έναν νέο ηχητικό χάρτη πέρα από γεωγραφικά σύνορα.

Πώς μπορείς να αλλάξεις τον ήχο της πόλης σου; Το έργο “ATLAS – A Sound Cartography of Europe” παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση με τη συνεργασία τριών ευρωπαϊκών οργανισμών (ΖΚΜ, Στέγη, ΙRCAM) στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου. Η αθηναϊκή συναυλία αποτελείται από τη σύνθεση του Δημήτρη Καμαρωτού «Μουσική είναι η πόλη», ένα οδοιπορικό ηχογραφήσεων ενός παρατηρητή της πόλης που στη συνέχεια τη μεταλλάσσει, μέσω των ήχων, σε μια φανταστική εκδοχή της.

Μια ορχήστρα με κλασικά όργανα, αλλά χωρίς μουσικούς, είναι εγκατεστημένη στη σκηνή. Οι ήχοι της πόλης που ακούγονται στην αίθουσα από ένα ειδικό σύστημα ήχου, γύρω και πάνω από τους θεατές, ενεργοποιούν και συντονίζουν τα όργανα, που προσθέτουν τα δικά τους, ιδιαίτερα ηχοχρώματα στο αθηναϊκό ηχοτοπίο. Σε προκαθορισμένα σημεία, ενσωματώνεται ηχητικό και οπτικό υλικό από τις συναυλίες στην Καρλσρούη και το Παρίσι. Μαζί, οι τρεις πόλεις μετασχηματίζονται σε ένα ενιαίο, παλλόμενο και φιλόξενο σώμα, που μας προσκαλεί να ζήσουμε μέσα του. Στην Αθήνα, η ομάδα ATLAS – Athens soundscape recordings εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από τη Στέγη για να συλλέξει τους ήχους της πόλης που θα ακουστούν στη συναυλία. Η σύλληψη του Atlas οφείλεται στον συνθέτη, μαθηματικό και ερευνητή Carmine Emanuele Cella.

Η συναυλία θα βιντεοσκοπείται και θα προβάλλεται ζωντανά στις άλλες δύο συναυλιακές αίθουσες: ZKM Cube (Καρλσρούη) και Centre Pompidou (Παρίσι). Το κοινό ενδέχεται να βιντεοσκοπηθεί και οι εικόνες να αναμεταδοθούν ζωντανά.

Συντελεστές:

Συνθέτες του ATLAS: Carmine Emanuele Cella, Δημήτρης Καμαρωτός, Valerio Tricoli

Δημιουργία και κεντρικός έλεγχος της ροής του βίντεο στη διάρκεια των συναυλιών: Μαρίνα Γιώτη

Σκηνικός χώρος και σχεδιασμός των ηχητικών εγκαταστάσεων Καρλσρούης και Παρισιού–Sound Trees στο φουαγιέ της Στέγης: Εύα Μανιδάκη

Μουσικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών IRCAM: Benjamin Levy

Συμπαραγωγή: IRCAM-CENTRE Pompidou, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ΖΚΜ

Συντονισμός Συμπαραγωγής: IRCAM-CENTRE Pompidou

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντελεστές Ταινίας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης (Αθήνα, Καρλσρούη, Παρίσι)

Διεύθυνση Φωτογραφίας Drone: Xavier “Choco” Hallinger (Παρίσι)

Ηχοληψία: Oscar Ferran (Παρίσι), Δημήτρης Καμαρωτός (Αθήνα), Valerio Tricoli (Καρλσρούη)

Συντονισμός Παραγωγή Ταινίας: Marion Barré (ΠΑΡΙΣΙ), Sophie Hesse (Καρλσρούη)

Παραγωγή Ταινίας: IRCAM

Συναυλία στην Αθήνα

Σύνθεση, Δραματουργία Ήχων, Ηχητικός Σχεδιασμός, Ειδικές Ηχητικές Κατασκευές, Εκτέλεση: Δημήτρης Καμαρωτός

Τεχνική υποστήριξη ήχου και έλεγχος ήχου στη διάρκεια της συναυλίας: Κώστας Μπώκος

Δημιουργία και μίξη πεδίου μικρο-καμερών μέσα στα όργανα της συναυλίας: Βασίλης Κουντούρης

Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη

Βοηθός Σκηνογράφου: Ευγενία Μακρόγλου

Δημιουργία Φωτιστικών Χώρων: Γιάννης Δρακουλαράκος

Βοηθός Συνθέτη: Ελένη Καβούκη

Tεχνική υποστήριξη ήχου των εργαστηρίων του Δημήτρη Καμωρωτού στο IRCAM: Jeremie Bourgogne

Υποστήριξη εργαστηρίου ATLAS ATHENS SOUNDSCAPE RECORDINGS, Θεωρία και πρακτική ηχογραφήσεων στην πόλη: Γιάννης Αντύπας, Κώστας Μπώκος

Σύμβουλος Δραματουργίας: Νίκος Φλέσσας

Συμμετοχή σε εργαστήρια & Ειδικές Ηχογραφήσεις (Ιούνιος – Οκτώβριος 2019)

Βασίλης Αλεξόπουλος, Μάνος Δημογεροντάκης, Θάλεια Ιωαννίδου, Ελένη Καβούκη, Δημήτρης Καραγεώργος, Λίνα Καραγιάννη, Αλέξανδρος Κατσάνης, Βαρβάρα Κουτίβα, Μάγδα Λαμπροπούλου, Φλώρα Μαλλά, Δέσποινα Τσάφου, Δάφνη Φαραζή

Production Manager: Χριστίνα Πιτούλη

Operations Manager: Δέσποινα Μπουρδέκα

TECHNICAL Manager: Λευτέρης Καραμπίλας

Line Producer: Δέσποινα Σιφνιάδου

IT Manager: Κωνσταντίνος Απολλώνιος

Software & Media Administrator: Κωνσταντίνος Διαμαντής

Network Administrator: Ιωάννης Χαζάκης

Sound Engineer: Δημήτρης Σαμαράς

Δημήτρης Καμαρωτός

Ο Δημήτρης Καμαρωτός σπούδασε σύνθεση, κλαρινέτο, μουσικολογία και μουσική, στην Ελλάδα και τη Γαλλία, μεταξύ άλλων με τους Émile Damais, Marc Battier, Maurice Jarre και Ιάννη Ξενάκη. Εργάστηκε στο IRCAM και στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Συμμετέχει στην ανάπτυξη της θεατρικής δραματουργίας με τη μουσική και τον ηχητικό σχεδιασμό.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους, σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Θέατρο, στην Επίδαυρο και σε διεθνή φεστιβάλ. Η μουσική του κινείται ελεύθερα από την οργανική/φωνητική στην ηλεκτροακουστική/ακουσματική. Πρόσφατη δισκογραφική κυκλοφορία του είναι το LP “Electromagnetic Landscapes” (Intersonik Recordings, 2018).

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.