«Αραχώβης 41»: Aφιέρωμα στους ποιητές των Εξαρχείων και στην «πολιτική ποίηση» της Ελλάδας

«Αραχώβης 41»: Aφιέρωμα στους ποιητές των Εξαρχείων και στην «πολιτική ποίηση» της Ελλάδας

Οι τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα στιγματίστηκαν από καλλιτεχνικά -ιδιαίτερα μουσικά- κινήματα.

Από τον Μάη του '68 μέχρι και τα 90s η μουσική έγινε μέσο διακίνησης ιδεών, διεκδικήσεων και πεποιθήσεων.

Στην Ελλάδα οι βασικοί εκφραστές αυτού του είδους της μουσικής κατά την εκπνοή του 20ου αιώνα, ήταν ο Νικόλας Άσιμος, ο Παύλος Σιδηρόπουλος και η Κατερίνα Γώγου οι οποίοι στιγμάτισαν με το έργο τους τις επόμενες δεκαετίες και ενέπνευσαν γενιές καλλιτεχνών.

Οι τρεις τους μίλησαν πολλές φορές για το ίδιο θέμα, κοίταξαν προς τη ίδια κατεύθυνση και προς τον ίδιο στόχο αλλά με διαφορετικά λόγια ο καθένας. Ο πρώτος ο πιο παράξενος μίλησε πολλές φορές σατυρικά, ο δεύτερος χρησιμοποίησε στα τραγούδια του πολλές φορές την αδυναμία του - η οποία τελικά τον σκότωσε - και η τρίτη μίλησε αιχμηρά και στα μούτρα όλων όσων πολεμούσε. 

Αυτοί οι τρεις θα συναντηθούν ξανά σε μία καλοστημένη και προσεγμένη μουσικοποιητική βραδιά.

Μία βραδιά αφιερωμένη στους ποιητές των Εξαρχείων και στην «Πολιτική ποίηση» της Ελλάδας.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζονται τραγούδια και κάποια ποιήματα του Νικόλα Άσιμου, του Παύλου Σιδηρόπουλου και της Κατερίνας Γώγου. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται αναφορά στη μελοποιημένη ποίηση και κυρίως σε ποιητές συνθέτες το έργο των οποίων έχει κοινωνικοπολιτικό πρόσημο.

Οι ποιητές Κώστας Τριπολίτης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανώλης Αναγνωστάκης και οι συνθέτες Θάνος Μικρούτσικος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς που τιμούνται επί σκηνής στην παράσταση με τίτλο «Αραχώβης 41».

Υ.γ. Ο χώρος είναι υπαίθριος και τα καθίσματα λίγα. Καλό είναι να πάρετε καρεκλάκια, ψαθάκια ή πετσετούλες, σαν να πηγαίνετε σε πικ-νικ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.