Από το κτήριο στην κοινότητα: ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus

Από το κτήριο στην κοινότητα: ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus

Με αφορμή την ανακαίνιση των χώρων του, το Ωδείο Αθηνών σε συνεργασία με τα Αρχιτεκτονικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει την μόνιμη έκθεση στον πρώτο όροφο του κτηρίου, με τίτλο «Από το κτήριο στην κοινότητα: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus».

Η έκθεση εστιάζει στην ιστορία του σημαντικού αυτού κτηρίου αλλά και στις διάφορες πτυχές της σταδιοδρομίας του αρχιτέκτονα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού του 20ού αιώνα, φωτίζοντας την περίοδο κατά την οποία σχεδιάστηκε και ανεγέρθηκε το Ωδείο Αθηνών.

Παράλληλα, η έκθεση λειτουργεί ως προτροπή για τους επισκέπτες να κινηθούν σε όλους τους χώρους του κτηρίου, με σκοπό να γίνει κατανοητή η πρόθεση του αρχιτέκτονα, να λειτουργήσει δηλαδή το κτήριο ως μέσο σύστασης μιας κοινότητας, η οποία θα μοιράζεται δημιουργικά το ενδιαφέρον της για τη μουσική και τις τέχνες.

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος (1903 - 1992) είναι ο μοναδικός Έλληνας αρχιτέκτονας που έζησε για δύο χρόνια στη Βαϊμάρη, την εποχή που λειτουργούσε εκεί η Σχολή του Bauhaus, και ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρχές, τη διδασκαλία και τους ανθρώπους της διάσημης αυτής σχολής. 

Η εμπειρία του και γενικότερα του κλίματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης υπήρξε καταλυτική για το μετέπειτα έργο του. Κατανόησε το όχι ως ένα «στυλ», αλλά ως έναν ευρύτερο τρόπο σκέψης και δημιουργίας, τον οποίο εφάρμοσε στα σχέδιά του για το Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας (1959) και το κτήριο του Ωδείου Αθηνών, το μόνο κτίσμα που υλοποιήθηκε από την εκτενή εκείνη μελέτη.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, εμπλουτισμένη με πρωτότυπο αρχειακό υλικό, στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο του Ωδείου Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα ανά την Ευρώπη με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής του Bauhaus.  

Επιμέλεια έκθεσης: Λουκάς Μπαρτατίλας
Σχεδιασμός: MNP Design

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
* Η έκθεση ανοίγει για το κοινό στις 22 Μαρτίου 2022 και μπορείτε να την επισκεφθείτε κατά τις ώρες λειτουργίας του Ωδείου Αθηνών:
Δευτέρα -Σάββατο, 10.00 - 22.00
* Είσοδος δωρεάν
* Γλώσσες: Ελληνικά, Γερμανικά, Αγγλικά
* Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.athensconservatoire.gr/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.