Από την Αντιγόνη στη Μήδεια :: του Κώστα Γάκη

Από την Αντιγόνη στη Μήδεια :: του Κώστα Γάκη

Πολλά ωραία πράγματα συμβαίνουν όταν ταλαντούχοι άνθρωποι συναντιούνται και συνδημιουργούν και περισσότερα όταν οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκουν χώρο δικό τους για να τα επικοινωνήσουν. Ο λόγος για την ομάδα «Ιδέα» και το θέατρο στην οδό Στουρνάρη και Πατησίων, «Άλφα Ιδέα». Ο Κώστας Γάκης, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Αθηνά Μουστάκα μας καλωσορίζουν σε ένα θέατρο με σπουδαίες  παραγωγές, ταλαντούχους καλλιτέχνες και με κοινό στόχο μια εντελώς νέα βίωση του θεατρικού φαινομένου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα καταφέρνουν περίφημα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Είδαμε λοιπόν την παράσταση που παίζεται κάθε Παρασκευή στο θέατρο «Άλφα Ιδέα», «Από την Αντιγόνη στην Μήδεια». Πρωταγωνιστές στο ταξίδι αυτό η Μαρία Παπαφωτίου και ο Κώστας Γάκης. Μαζί τους στην σκηνή οι μουσικοί, Ίρις Κανδρή και Στέλλα Ζιοπούλου, συμμετέχουν στην θεατρική πράξη μέσω της ζωντανής μουσικής και του τραγουδιού. Ο ρόλος του καθενός πάνω στη σκηνή ήταν πολύ συγκεκριμένος, μοναδικός, συμπληρωματικός και καθόλα απαραίτητος. Ξεκινώντας από το φουαγιέ, πριν αρχίσει η παράσταση, οι συντελεστές μας οδηγούν στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή από διαφορετική είσοδο (δεν θα τα αποκαλύψουμε όλα από εδώ!), κάνοντας την εμπειρία από την αρχή διαφορετική. Το κλίμα που δημιουργείται από τον χώρο πριν και μετά είναι τόσο επιβλητικό και μυστηριακό που προετοιμάζει τις αισθήσεις μας για την υπέροχη παράσταση που θα ακολουθήσει. Εμείς καθόμαστε σε θέσεις που έχουν στηθεί πάνω στην σκηνή και βλέπουμε από απόσταση αναπνοής το κάθε δάκρυ, την κάθε υποψία χαμόγελου, αισθανόμαστε τον παλμό και τις εκρήξεις, την αγωνία και τα λόγια των ηρώων.

Ηρωίδες που έχουν στιγματίσει την ιστορία του θεάτρου μας, πρωταγωνίστριες, αντι-ηρωίδες, γυναίκες που καθόρισαν και καθορίστηκαν από την Ιστορία. Ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται. Αντιγόνη, Μήδεια, Ιφιγένεια, Εκάβη, Ηλέκτρα, Κλυταιμνήστρα, όλες ξύπνησαν εκεί μέσω της ευφάνταστης σκηνοθεσίας και μας μίλησαν τόσο άμεσα ουρλιάζοντας στην σιωπή και στο σκοτάδι. Πόνος, αδικία, χρέος, εκδίκηση, λύτρωση, συγχώρεση, πάθος, αγάπη. Όλα συναισθήματα αριστοτεχνικά δοσμένα και χωρίς ίχνος συναισθηματικού εκβιασμού. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στην αρχαία Τραγωδία για να παρακολουθήσεις αυτή την παράσταση. Η απλότητα του κειμένου και η επεξηγηματική αφήγηση, μας παρουσιάζουν τις βασικότερες αξίες και τον πλούτο αυτών των σπουδαίων έργων.

Η Μαρία Παπαφωτίου εξαιρετική στις αλλαγές της, με μία μοναδική παιδικότητα αλλά και ωριμότητα καλλιτεχνική, μας παραδίδει την Ιφιγένεια και την  Εκάβη, την Μήδεια και την Αντιγόνη και όλες τις υπόλοιπες ηρωίδες, με ευγένεια και ήθος. Ο Κώστας Γάκης κεντάει για άλλη μία φορά με την σκηνοθεσία του και τη μουσική του. Η παράσταση μας παίρνει μαζί της με τον νου, την καρδια και όλες τις αισθήσεις γενικότερα. Τόσο όσο και η χρήση των οπτικοακουστικών μέσων. Προβολές και κάμερα, ζωντανή μουσική και μια παράσταση που έχεις την εντύπωση ότι φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σου.

Τέλος θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή η παράσταση είναι ένας ύμνος στην γυναίκα. Την κάθε γυναίκα που υπέφερε πολλά, την γυναίκα που κέρδισε και κατάφερε πολλά, την γυναίκα που αντιστάθηκε μπροστά στην εξουσία και όρθωσε το, κατά τα άλλα εφηβικό της ανάστημα, μπροστά στο «τέρας» της σκληρής εξουσίας. Την γυναίκα που ξεριζώθηκε και έχασε τα πάντα. Την γυναίκα που τιμωρήθηκε και τιμώρησε. Την γυναίκα που πουλήθηκε σαν σκλάβος σε εγκλήματα πολέμου. Την γυναίκα, τέλος, που έφτασε στην μεγαλύτερη αυτοκαταστροφή ως «αντίποινα» προδοσίας. Τις συναντάμε ακόμα αυτές τις γυναίκες. Είμαστε εμείς, εσύ, η καθεμιά. Δέκα ηρωίδες λοιπόν, ξυπνούν στο Θέατρο «Άλφα Ιδέα» και σας περιμένουν να τις ακούσετε. Στο τέλος της παράστασης μπορείς να αφήσεις κι εσύ ένα μήνυμα, μία σκέψη για την γυναίκα για να το ακούσουν οι επόμενοι θεατές. Μια παράσταση που πρέπει να δείτε!

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου
Πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία, Μουσική, Video art: Κώστας Γάκης
Live τραγούδι: Ίρις Κανδρή
Live μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου  
Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης, Στέφανος Λώλος
Σκηνογραφία: Στέφανος Λώλος
Κοστούμια: Σάλι Αλάραμπι, Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίλλη Κοντονικολάκη, Ισμήνη Πρωίου

Μετά από κάθε παράσταση, μια ποιητική έκπληξη.
Έτσι κάθε Παρασκευή μετά την παράσταση Από την Αντιγόνη στη Μήδεια, στην οποία ο ποιητής αναζητά στις φιγούρες των τραγικών ηρωίδων να βρει τα υλικά της γυναικείας ύπαρξης, μια γυναίκα ποιήτρια θα κλείνει τη βραδιά με ένα σύντομο απόσπασμα από το έργο της.

Για τη συμμετοχή στην εμπειρία αυτή της ανάγνωσης δεν απαιτείται η παρακολούθηση της παράστασης ή οποιαδήποτε άλλη χρηματική διαμεσολάβηση!

Επίσης μετά την «επίσημη» καλεσμένη ποιήτρια μπορεί όποια/όποιος θέλει να διαβάσει κάποιο ποίημα που έχει γράψει η ίδια/ο ίδιος πάντα με μια προτίμηση στο γυναικείο ζήτημα!

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.