«από σκουριά και αλμύρα» | Ζωγραφική του Γιάννη Μίχα

«από σκουριά και αλμύρα» | Ζωγραφική του Γιάννη Μίχα

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά  φιλοξενεί έκθεση του εικαστικού Γιάννη Μίχα  με τίτλο «από σκουριά και αλμύρα» από τις 8 έως 18 Φεβρουαρίου στο Φουαγιέ α’ ορόφου.

Οι πίνακες του Γιάννη Μίχα – ελαιογραφίες και υδατογραφίες -  μας  φέρνουν κοντά  σε νέες θαλασσινές περιπλανήσεις με τα πλοία του και οδηγούν σε λιμάνια, ναυπηγεία, καρνάγια παρέα με τους ανθρώπους της αλμύρας και της σκουριάς.

Ο Γιάννης Μίχας γράφει για την έκθεση του: 

«Η Τέχνη για μένα είναι αστείρευτη εσωτερική ανάγκη για δημιουργία, έκφραση, επικοινωνία, προσφορά, είναι αγάπη και πάθος. Χρόνια τώρα ζω αδιάλειπτα με την ζωγραφική και όσο περνάει ο χρόνος η σχέση μας γίνεται πιο δυνατή, πιο στέρεη πιο ισχυρή. Με την ζωγραφική μου, έχω σαν βασικά θέματα όσα βίωσα στα ναυπηγεία, στα λιμάνια και κυρίως με όσους ζουν με την θάλασσα και αφιερώνουν την ζωή τους σ’αυτή.

Τα πλοία, οι άνθρωποι, οι τόποι τους παραμένουν βασικές πηγές της έμπνευσης μου. Οδοιπορώ θαλασσινά μονοπάτια αντλώντας, μορφές, σχήματα, χρώματα και στην συνέχεια τα αποτυπώνω στα έργα μου.

Με τις νέες εικαστικές περιπλανήσεις μου αντιπαλεύω τη λήθη και το ξεθώριασμα ψυχής και εικόνας.

Διατυπώνω με τα μάτια της ψυχής μου όσα βλέπω στις θάλασσες, στο φως, στα λαμπυρίσματα της Ελλάδας.

Άλλοτε  διαβάζω τα καράβια μου σαν σπασμένα ουράνια τόξα και άλλοτε τα βλέπω να φιλούν τα όρια του νερού σαν δύο χείλη και τον ουρανό να μην απλώνεται, αλλά να  φουσκώνει σαν να θέλει να εκραγεί στον ορίζοντα... «ακροβασία ανάμεσα στον έρωτα και την προσμονή».

Θέλω η ζωγραφική μου να μπορεί να δώσει σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές περισσότερο φως, αισιοδοξία, ελπίδα.

Η Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης, Τεχνοκριτικός (Ε.Κ.Π.Α.) έχει μεταξύ άλλων γράψει: «Η χρωματική κλίμακα, στα έργα του Γιάννη Μίχα, βασίζεται κυρίως στις μετεμπρεσσιονιστικές αντιθέσεις και στις εναρμονιζόμενες εξισορροπήσεις των θερμών με τους ψυχρούς τόνους. Τα φαιά, τα σκούρα καφετιά, οι ώχρες, τα πορτοκαλί και τα ρόδινα χρώματα συνομιλούν ρυθμικά και συναισθαντικά με τα μπλε, τα σμαραγδένια και τα γαλάζια ή τις σκοτεινές σέπιες, όπου η εικαστική σύνθεση το απαιτεί.

Η σχεδιαστική γραφή είναι προσηλωτική στις λεπτομέρειες, ενώ ο ρεαλισμός του Γιάννη Μίχα, εντελώς παράδοξα κάποιες φορές, εμβολιάζεται και με υπερρεαλιστικά στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, ο κυβισμός του χώρου ανατρέπει σε πολλά σημεία την κλασικίζουσα προοπτική, χωρίς ωστόσο να την ακυρώνει».

Βιογραφικό Γ. Μίχα

Ο Γιάννης Μίχας γεννήθηκε στο Κυριάκι Βοιωτίας το 1954. Πραγματοποίησε σπουδές Ναυπηγικής και μαθήτευσε κοντά στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Κώστα Ηλιάδη. Μεγάλο τμήμα της θεματικής του περιλαμβάνει όψεις του ελληνικού τοπίου, ιδιαίτερα του αιγαιοπελαγίτικου, καθώς και λιμενογραφίες που άλλοτε αποτυπώνουν τον ανθρώπινο μόχθο και άλλοτε εστιάζουν στην σιωπηλή παρουσία των προσαραγμένων πλοίων. Συχνά οι μνήμες του αποτυπώνονται στις συνθέσεις, όπου συναντάμε τους επιβλητικούς όγκους των μεγάλων εμπορικών ή φορτηγών πλοίων να συνδιαλέγονται με τους παραδοσιακούς κυκλαδίτικους οικισμούς. Η θεματική του κινείται με άνεση ανάμεσα στην ρεαλιστική αφετηρία και τις κυβιστικές διατυπώσεις, όπου η αυστηρή διαύγεια του περιεχομένου, ταυτίζεται με το παράδοξο στη σύνθεση, καθαρά στοιχεία ελληνικής ιδιοσυγκρασίας.Είναι τακτικό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας απο το 1986. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις:

Πολιτιστικό κέντρο ΓΣΕΕ 1984, 1986, Αθήνα | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 1988, 1991, 1996 | Γκαλερί ΠΡΙΣΜΑ 1997, Λειβαδιά | Κέντρο Τέχνης Καστέλλας 1998, Πειραιάς | Χατζοπούλειος βιβλιοθήκη (Πόρος) 1999 | Αίθουσα Μαρκάτου (Κύθηρα) 1999 | Γκαλερί MONTSERRAT (Νέα Υόρκη) 1999 | Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας 2000 | Σχολή Χορού Κατερίνας Ροδίου (Πειραιάς) 2000 | Γκαλερί Έρσης (Αθήνα) 2001  | Υδατογραφίες 2001 Κυριάκι Βοιωτίας | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) 11/2003 |  Ευ αγωνίζεσθαι - ΠΟΙΑΘ – Πειραιάς 8/2004 | Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος (Πειραιάς) 2010 | Gallery Titanium 2013 Αθήνα | Gallery ERSI 2020, Αθήνα | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2023

Από το 1982 συμμετέχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στην συλλογή της Alpha Bank, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λιβαδειάς, ΟΛΠ ΑΕ, ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, ΣΕΚ Λευκωσίας και Αμμοχώστου, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Διετέλεσε Νομάρχης Πειραιά από το 2003-2010, Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης- Council of Europe (2008-2010), Πρόεδρος ΕΦΕΤ (2011-2012).

 Είναι παντρεμένος με την Άντυ Βλαβιανού, με την οποία έχει  έναν γιο, τον Δημήτρη.

* Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.  

Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:00

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.