AOAFF | Η « Ρεβέκκα» του Χίτσκοκ στο Ναό Ολυμπίου Διός

AOAFF | Η « Ρεβέκκα» του Χίτσκοκ στο Ναό Ολυμπίου Διός

Σε ένα γοτθικό παραμυθένιο σπίτι-ανάκτορο, με τεράστιους χώρους που εναλλάσσουν το φυσικό φως με το βαθύ (και συμβολικό) σκοτάδι, η νέα σύζυγος (Τζόαν Φοντέιν) του Μαξ ντε Γουίντερ (Λόρενς Ολίβιε) βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα της νεκρής πρώτης του συζύγου, που δανείζει και το όνομά της στον τίτλο του έργου, αλλά και με την κα Ντάνβερς, την οικονόμο του σπιτιού. Η τελευταία, με νοσηρή εμμονή για την τέως οικοδέσποινα, θα ξεκινήσει ένα ανελέητο παιχνίδι με το μυαλό της άβγαλτης νεαρής (που συμβολικά βέβαια δεν έχει καν δικό της όνομα), οδηγώντας την σε διαρκή ατοπήματα που ανελκύονται σε μέγιστα παραπτώματα και διαρκείς αντιπαραβολές με την «ανώτερη» προκάτοχό της. 

Ο Χίτσκοκ αφηγείται υπό το πρίσμα της Φοντέιν δημιουργώντας μια έξοχη υποκειμενικότητα που ελέγχει πλήρως την ψυχολογία του θεατή υπέρ της ηρωίδας. Στην βαριά ατμόσφαιρα της γοτθικής απειλής, και υπό την δισυπόστατα ουδέτερη στάση του συζύγου (εξπέρ ο Ολίβιε), τα γεγονότα διαστρεβλώνονται και ό,τι βλέπουμε παύει να έχει σχέση με το πραγματικό. Αντίθετα βιώνουμε τον φοβικό κόσμο μιας gaslighted γυναίκας, ενός ανθρώπου σκόπιμα πεπεισμένου για την ανεπάρκεια και την αδυναμία του να υπάρξει αυτόνομα.  

Η φεμινιστική επικαιρότητα του φιλμ αναφύεται γλαφυρά, το ίδιο και η πορεία του γυναικείου χαρακτήρα προς την χειραφέτηση. Η «Ρεβέκκα» έλαβε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ,  κέρδισε αυτό της Φωτογραφίας και της Καλύτερης Ταινίας και η προβολή της θα γίνει με αφορμή τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της. 

(κείμενο: Ηλίας Δημόπουλος)

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ 
Πρωταγωνιστούν: Τζόαν Φοντέιν, Λόρενς Ολίβιε, Τζούντιθ Άντερσον, Τζορτζ Σάντερς 
Έτος παραγωγής: 1940 
Διάρκεια: 130'

Επετειακή προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

---

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για την προσέλευση του κοινού στις προβολές

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η ομαλή ροή των θεατών μας στις προβολές, σας ενημερώνουμε ότι: 

- Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ και με αυστηρή τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων θεατών. 

- Η διανομή των δελτίων για τις προβολές των 21.30 θα ξεκινά στις 19:30 και των 21.00 στις 19.00, μέχρι εξαντλήσεώς τους.  

- Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου, οπότε παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε να έρθετε εγκαίρως μαζί με τους/τις συνοδούς σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθίσετε κοντά. 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.