ANTHROPOCENE ON HOLD: Η διαδικτυακή οµαδική έκθεση του PCAI

ANTHROPOCENE ON HOLD: Η διαδικτυακή οµαδική έκθεση του PCAI

Η Ανθρωπόκαινος (anthropocene, /ænˈθrɒp.əˌsiːn) διαδόθηκε ως περιβαλλοντικός όρος στις αρχές του 21ου αιώνα από τον Ολλανδό Νοµπελίστα και πρωτοπόρο της ατµοσφαιρικής χηµείας, Paul Crutzen. Αποτελεί µια προτεινόµενη γεωλογική εποχή, η οποία ξεκινά µε την έναρξη σηµαντικών ανθρώπινων επιπτώσεων στη γεωλογία και τα οικοσυστήµατα της Γης, συµπεριλαµβανοµένης και της κλιµατικής αλλαγής ως απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στις 11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας θα κήρυξει επισήµως πανδηµία την εµφάνιση ενός νέου ιού µε το όνοµα covid-19. Η αόρατη απειλή θα επηρεάσει σε παγκόσµια κλίµακα την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια, την οικονοµία και τις συλλογικές δράσεις επιφέροντας, παράλληλα, την εφαρµογή προληπτικών µέτρων, όπως ο κατ’οίκον περιορισµός ή η ελεγχόµενη πρόσβαση σε δηµόσιους χώρους. Ερηµωµένοι δρόµοι και πόλεις, εν µέσω κοινωνικής ανησυχίας, οικονοµικής αβεβαιότητας και κλιµατικής κρίσης, απηχούν το αστικό κενό και την ανάγκη συλλογικής εγρήγορσης.

Τι σηµαίνει για τη Γη και την Ανθρωπόκαινο Εποχή η αναµονή και η στασιµότητα κατα τη διάρκεια πανδηµίας και lockdowns, συνθηκών οι οποίες φαντάζουν αποκυήµατα δυστοπικής µυθοπλασίας; Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που τίθενται για έναν καλλιτέχνη; Πώς µπορούν οι κοινωνικές αποστάσεις και η καραντίνα να αναµορφώσουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές και τις περιβαλλοντικές αφηγήσεις; Με ποιους τρόπους µπορεί ο covid-19 να επηρεάσει τo περιβαλλοντικό ζήτηµα και την ευρύτερη αντίληψή µας γύρω από αυτό;

Το PCAI, στο πλαίσιο της έκθεσης Anthropocene On Hold (Ανθρωπόκαινος Σε Αναµονή), προσκάλει 20 διεθνείς εικαστικούς και video artists να ανταποκριθούν στα ερωτήµατα αυτά µε παράµετρο τον αντίκτυπο στην καλλιτεχνική παραγωγή, τη σχέση µε το κοινό αλλά και τη βιωσιµότητα και αειφορία του πλανήτη.

Οι James Bridle, Ionian Bisai & Σωτήρης Τσίγκανος, Matthias Fritsch, Kυριακή Γόνη, Markus Hanakam & Roswitha Schuller, Hypercomf, Rindon Johnson, Εύη Καλογηροπούλου, Λητώ Κάττου, Bianca Kennedy and the Swan Collective, Marcin Liminowicz & Trang Ha, Charly Nijensohn, Κοσµάς Νικολάου, Andrew Norman Wilson συµµετέχουν µε νέα έργα στην πρώτη διαδικτυακή οµαδική έκθεση του PCAI σε επιµέλεια Κίκας Κυριακάκου, ένα ongoing ψηφιακό project, το οποίο θα φιλοξενείται από τις 14 Μαΐου έως τις 31 Δεκεµβρίου 2020 στο κανάλι YouTube του PCAI.

Περισσότερα για το PCAI

O οργανισµός Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI), ιδρύθηκε το 2014 από τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο, Εκτελεστικό Πρόεδρο του Οµίλου Polyeco, µε στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση µέσω της σύγχρονης τέχνης και της video art. Ο οργανισµός υλοποιεί τους στόχους του µέσω τριών τοµέων δραστηριότητας: τη Συλλογή Έργων Τέχνης του, η οποία βασίζεται κυρίως σε έργα ανάθεσης, τα Projects που διοργανώνει και την Υποστήριξή που παρέχει σε καλλιτέχνες και πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Από το 2018 το PCAI είναι µέλος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρικών Συλλογών Σύγχρονης Τέχνης IACCCA ενώ έχει διακριθεί πολλές φορές για τη Συλλογή, τα εκπαιδευτικά προγράµµατά του και τις συνεργασίες του µε άλλους φορείς.

Η Kίκα Κυριακάκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του PCAI, σχεδίασε το 2019 το πρόγραµµα artists-in-residence του οργανισµού, το οποίο εστιάζει στην αλληλεπίδραση µεταξύ σύγχρονης τέχνης και περιβαλλοντικής συνείδησης. Η κριτική επιτροπή του σχετικού open call, αποτελούµενη από τους Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικό διευθυντή των Serpentine Galleries, Krist Gruijthuijsen, διευθυντή του KW Institute for Contemporary Art και τους διευθυντές του PCAI, επέλεξε τους καλλιτέχνες Rindon Johnson και Λητώ Κάττου για να συµµετάσχουν στο residency του 2020.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.