Ανθογραφία - Έκθεση Βοτανικής Ζωγραφικής

Ανθογραφία - Έκθεση Βοτανικής Ζωγραφικής

Από την Εποχή του Χαλκού η Ελλάδα είναι γνωστή για την αφοσίωσή της στον φυσικό κόσμο που αναδεικνύεται μέσα από την τέχνη. Αυτό οδήγησε στη μελέτη των ενδημικών ειδών από τον Θεόφραστο (371-287 π.Χ.), του οποίου τα βιβλία περιλάμβαναν: τα «Έρευνα περί φυτών» και «Περί των αιτίων των φυτών».

Αυτό, καθώς και το έργο του Pedanius Dioscorides (60 μ.Χ.): «De Materia Medica», θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτέλεσαν τις απαρχές για νέες μορφές τέχνης: Επιστημονική Εικονογράφηση και Βοτανική Ζωγραφική.

Η ελληνική χλωρίδα πάντα ενδιέφερε και γοήτευε τους ταξιδιώτες. Ένα σημαντικό έργο που στιγμάτισε την ιστορία της ελληνικής βοτανικής είναι το "Flora Graeca" που εκδόθηκε από τον John Sibthorp το 1806 και εμπεριείχε ακριβείς έγχρωμες πινακίδες ζωγραφισμένες από τον Αυστριακό Ferdinand Bauer. Κατά την περίοδο αυτή της εξερεύνησης του κόσμου τα λεπτομερή ασπρόμαυρα σχέδια και οι πίνακες ήταν ο μόνος τρόπος για να καταγραφεί η πλούσια βοτανική ποικιλομορφία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σύγχρονη αναβίωση αυτής της μορφής τέχνης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και σε πολλές χώρες υπάρχουν πλέον ακμάζουσες εταιρείες, τα μέλη των οποίων παράγουν όμορφες και ακριβείς απεικονίσεις τόσο των αγριολούλουδων όσο και των υβριδικών φυτών του κήπου.

Στην Ελλάδα μια βοτανική ζωγράφος ξεχώρισε στη διεθνή σκηνή, η αείμνηστη Νίκη Γουλανδρή και γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η έκθεση "ΑΝΘΟΓΡΑΦΙΑ" πραγματοποιείται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, που φέρει το όνομα της οικογένειάς της. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 14 Μαΐου και η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 25 Μαΐου. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Δεκαπέντε (15) σύγχρονοι διεθνείς καλλιτέχνες με ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα έχουν υποβάλει μεμονωμένα έργα, επιστημονικές εικονογραφήσεις και ένα σύνολο ζωγραφικών αγριολούλουδων που συνδέονται με έναν συγκεκριμένο τόπο. Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνονται ο Γιώργος Σφήκας (Βουνά του Ταϋγέτου) και η Judith Allen-Efstathiou (Καλντερίμια της Κέας).

Η Virginia Murray, νυν πρόεδρος της Μεσογειακής Κηπουρικής Εταιρείας, έχει υποστηρίξει την πρωτοβουλία αυτή: «Είμαστε ευτυχείς που η Ανθογραφία θα παρουσιάσει μια επιλογή ασπρόμαυρων σχεδίων που δημοσιεύονται στο τριμηνιαίο περιοδικό της Μεσογειακής Κηπουρικής Εταιρείας τα τελευταία 30 χρόνια».

Η Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, αναφέρει: «Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους Έλληνες καλλιτέχνες να ασχοληθούν και να απολαύσουν την Βοτανική Τέχνη, καθώς και να τιμήσουμε τη Νίκη Γουλανδρή, μια σημαντική προσωπικότητα για την καθιέρωση Του Κτήματος «Σπάροζα» ως έναν από τους σημαντικότερους κήπους με νερό στη λεκάνη της Μεσογείου».

Η Παγκόσμια Ημέρα Βοτανικής Τέχνης 2025 γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει Εθνική Εταιρεία στην Ελλάδα για αυτή τη μορφή τέχνης. Παρ’ όλα αυτά η Carol Woodin, η διοργανώτρια της έκθεσης της Αμερικανικής Εταιρείας Βοτανικών Καλλιτεχνών (ASBA), η οποία είναι μία από τους καλλιτέχνες της ANTHOGRAPHIA, δήλωσε: «Σας ευχαριστώ που προχωρήσατε και κάνατε αυτή την έκθεση ούτως ή άλλως. Μπορεί να δώσει ώθηση σε μερικούς ακόμη βοτανικούς καλλιτέχνες που εργάζονται στην Ελλάδα».

* Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 14 Μαΐου 12.30 – 15.00
* Ωράριο Λειτουργίας: Δε,Τρ,Τε,Πε,Πα: 9.00-16.00 | Σα,Κυ: 10.00-15.00

Πέμπτη 15 Μαΐου, 11.00 – 13.00
Για τους ντόπιους καλλιτέχνες που θέλουν να μάθουν περισσότερα, θα πραγματοποιηθεί δίωρη επίδειξη στην αίθουσα «Κύκλος» του Μουσείου από τον Vincent Jeannerot, τον γνωστό βοτανικό καλλιτέχνη από τη Λυών της Γαλλίας. Δωρεάν για τους πρώτους 15 συμμετέχοντες κατά σειρά άφιξης.

Κυριακή 25 Μαΐου, 13.00 και 15.00
Οι εκδόσεις Kapon θα διοργανώσουν υπογραφή βιβλίου με την Judith Allen_Efstathiou – Mapping the Walk, τα σχέδια αγριολούλουδων της στο νησί της Κέας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Οι διοργανωτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους όσους συμμετέχουν στη συντονιστική επιτροπή ιδίως τη Shevaun Doherty, νυν πρόεδρο της Εταιρείας Βοτανικών Καλλιτεχνών. και τη Maggy Fitzpatrick, οι οποίοι έχουν κάνει τόσα πολλά για να ζωντανέψει η ΑΝΘΟΓΡΑΦΙΑ. Περισσότερες πληροφορίες: +00 30 2423065144 [email protected]

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.