ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ | Το Τρίο «Έκφρασις» σε έργα Schumann, Brahms, Reinecke, von Herzogenberg

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ | Το Τρίο «Έκφρασις» σε έργα Schumann, Brahms, Reinecke, von Herzogenberg

Η συγκεκριμένη συναυλία έχει αναβληθεί.

 

Carl Reinecke [Καρλ Ράινεκε], Robert Schumann [Ρόμπερτ Σούμαν], Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς], Heinrich von Herzogenberg [Χάινριχ φον Χερτσόγκενμπεργκ]. Τέσσερις ρομαντικοί συνθέτες που έζησαν στη Γερμανία του 19ου αιώνα, συνδέθηκαν με δεσμούς φιλίας και βαθιάς εκτίμησης και έγραψαν μικρά κομψοτεχνήματα μουσικής δωματίου για σπάνιους συνδυασμούς οργάνων: πιάνο, όμποε και κόρνο.

Το Τρίο «Έκφρασις», που απαρτίζεται από τους καταξιωμένους σολίστ Βαγγέλη Χριστόπουλο (όμποε), Νίκο Σπίνουλα (κόρνο) και Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), επιλέγει και μας παρουσιάζει γνωστές και άγνωστες σελίδες από την εργογραφία του Schumann και των φίλων του, στο ρεσιτάλ του το Σάββατο 14 Μαΐου (8:30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών –το τελευταίο του κύκλου Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος για τη φετινή σεζόν.

Στο πρόγραμμα της βραδιάς, το Τρίο για πιάνο, όμποε και κόρνο, έργο 188 του Reinecke, οι Ρομάντσες για όμποε και πιάνο αρ. 1, έργο 94 του Schumann, οι Δύο ραψωδίες για πιάνο, έργο 79 (αφιερωμένες στην Elisabeth von Herzogenberg) του Brahms και το Τρίο για όμποε, κόρνο και πιάνο, έργο 61 του Herzogenberg.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα και τους συνθέτες
Ο Καρλ Ράινεκε (1824-1910) υπήρξε χαρισματικός πιανίστας και παιδαγωγός του πιάνου. Έτρεφε ειλικρινή θαυμασμό για τον Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), ο οποίος, με τη σειρά του, τον εκτιμούσε ιδιαίτερα ως μουσικό. Αμφότεροι είχαν αφιερώσει έργα τους ο ένας στον άλλον. Μάλιστα, όταν ο Ράινεκε βρέθηκε στα 1860 επικεφαλής της Γκεβάντχαουζ της Λειψίας, προέβαλε συστηματικά το έργο τόσο του Σούμαν, όσο και του Μπραμς. Το Τρίο για πιάνο, όμποε και κόρνο (1886) αφηγείται μια πρωτότυπη ιστορία φιλίας ανάμεσα σε τρία όργανα που, αν και σπάνια συνδυάζονται στη μουσική δωματίου, αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά. Επίσης, ο πιανίστας που έπαιξε σε πρώτη δημόσια εκτέλεση τις Ρομάντσες για όμποε και πιάνο του Σούμαν, δεν ήταν άλλος από τον Ράινεκε.

Το 1879 ο Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897) αφιέρωσε τις δύο Ραψωδίες για πιάνο, έργο 79 στην ταλαντούχα μουσικό και μαθήτριά του Ελίζαμπετ φον Στοκχάουζεν, μετέπειτα κυρία Χερτσόγκενμπεργκ· πιθανότατα, ο Μπραμς υπήρξε ερωτευμένος με την Ελίζαμπετ και εκτιμούσε την άποψή της για διάφορα καλλιτεχνικά ζητήματα. Όταν εντέλει η Ελίζαμπετ παντρεύτηκε τον Χέρμπερτ, ο Μπραμς συνδέθηκε με στενή φιλία και με τον σύζυγό της. Ωστόσο, ο Χάινριχ φον Χερτσόγκενμπεργκ (1843-1900), στο Τρίο του για όμποε, κόρνο και πιάνο (1889), μοιάζει να απομακρύνεται από τη μαγνητική έλξη του Μπραμς και να ακολουθεί τη δική του φωνή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
* Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
* Στη συναυλία θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
* Eισιτήρια: 210 72 82 333www.megaron.gr

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.