«Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας» στο Ωδείο Αθηνών

«Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας» στο Ωδείο Αθηνών

Το Ίδρυμα Schwarz ανακοινώνει με χαρά την πρώτη του μεγάλη έκθεση στην Αθήνα, από την ίδρυση του Art Space Pythagorion στη Σάμο το 2012. H έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών, φέρει τον τίτλο «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας». Την επιμέλεια έχει η Κατερίνα Γρέγου, υπεύθυνη για το εικαστικό πρόγραμμα του Iδρύματος από το 2016.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σάμο το περασμένο καλοκαίρι με 11 καλλιτέχνες και για την Αθήνα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει 10 επιπλέον καλλιτέχνες και μία κολεκτίβα. Η «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας» καταγράφει και εξετάζει την διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς του σήμερα. Οι 21 διεθνείς καλλιτέχνες που συμμετέχουν διεισδύουν σε διαφορετικές πλευρές της τρέχουσας πολιτικής δυσαρέσκειας, διερευνούν την επίδρασή της στην παλιά και τη νέα γενιά, και εξετάζουν το πώς η απογοήτευση με τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδιεξόδου που εκδηλώνεται τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στον δημόσιο χώρο.

Σε μια εποχή που οι ιδεολογίες περισσότερο απομακρύνουν τους ανθρώπους μεταξύ τους παρά τους ενώνουν, που είναι καταδικαστικές αντί να προάγουν την κατανόηση και τον σεβασμό, η παρούσα έκθεση είναι μια απόπειρα ανατομίας της παθογένειας της σύγχρονης πολιτικής. Φιλοδοξεί να ενθαρρύνει όλους μας να απορρίψουμε την πολιτική απάθεια και να πιστέψουμε στην αφύπνιση του ατόμου αλλά και στη συλλογική ισχύ, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να ενεργοποιηθούμε πολιτικά, έστω και σε μικρή, τοπική κλίμακα.
 

Την έκθεση συνοδεύει ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:
Κατερίνα Αποστολίδου
Marc Bauer
Μαριάννα Χριστοφίδου
Ειρήνη Ευσταθίου
Μαρίνα Γιώτη
Sara Sejin Chang [Sara Van der Heide] 
Sven Johne 
Γιώργος Καραηλίας 
Σπύρος Κοκκώνης 
Ariane Loze 
Depression Era 
Adrian Melis 
Tom Molloy 
Jennifer Nelson 
Γιώργος Πρίνος 
Χρύσα Ρωμανού 
Hans Rosenström
Georges Salameh 
Nestori Syrjälä 
Thu Van Tran 
Δημήτρης Τσουμπλέκας 
Bram Van Meervelde 

Εγκαίνια | 27 Φεβρουαρίου 2019, 19:00