Ανακαλύπτοντας ξανά την περιοχή της Νεάπολης με τον Νίκο Βατόπουλο

Ανακαλύπτοντας  ξανά την περιοχή της Νεάπολης  με τον Νίκο Βατόπουλο

Όπως αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος, που συνεπιμελήθηκε την έκθεση Νεάπολις, «κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος με την Ίριδα Κρητικού, «Υπήρχε εποχή που η οδός Σίνα ή η οδός Ασκληπιού ήταν στην άκρη της πόλης. Πιο πέρα προς τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στην Ακαδημίας, μία μικρή ενορία σχημάτιζε τον πρώτο πυρήνα του νέου “προαστίου”[…] Η Νεάπολη είναι μια πόλη μέσα στην πόλη. Συνδεδεμένη εξ αρχής με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και ορισμένη από τη διαρκή ανάγκη επέκτασης σε ορθολογικά ρυμοτομημένα οικοδομικά τετράγωνα, η Νεάπολη ακολουθεί το ανάγλυφο των λόφων της και ζει στον απόηχο του αθηναϊκού κέντρου».

Στο πλαίσιο της έκθεσης - αφιέρωμα στη Νεάπολη, μιας απ’ τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει περιπάτους με 2 ξεχωριστές διαδρομές μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Μέσα από αυτούς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά την περιοχή της Νεάπολης την ιστορική της σημασία, την αρχιτεκτονική της εξέλιξη και την ιδιαίτερη κοινωνική και πνευματική φυσιογνωμία αυτής της αθηναϊκής συνοικίας.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διευρύνοντας την ερευνητική ματιά της πάνω σε πτυχές της ιστορίας της Αθήνας, συνεχίζει την ιχνηλάτηση της φυσιογνωμίας της Νεάπολης, με αυτό το πολύπλευρο εγχείρημα, ενισχύοντας τη θέση της για ανάδειξη και στήριξη του κέντρου της πρωτεύουσας.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.hau.gr/el-gr/culture/events/2024/neapoli-ekthesi

Περιορισμένες θέσεις. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected].

Διάρκεια έκθεσης

5 Μαρτίου 2024 – 25 Μαΐου 2024

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.