Αναγνώσματα του Σκότους από τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο

Αναγνώσματα του Σκότους από τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο

Ο κύκλος Adagio, θεσμός στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου, συμπλέκει έργα θρησκευτικά και κοσμικά, ακολουθώντας με έναν τρόπο τις διαδρομές ανάμεσα στο Θείο και στο ανθρώπινο Πάθος.

Michel Richard de Lalande: Leçons de Ténèbres

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και οι Latinitas Nostra, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, παρουσιάζουν στο αθηναϊκό κοινό τα τρία διασωθέντα Αναγνώσματα του Σκότους του De Lalande.
Από τα πιο ιδιωματικά είδη φωνητικής μουσικής του μπαρόκ, τα Αναγνώσματα του Σκότους αποτελούσαν μέρος των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στη Γαλλία. Βασισμένα στους Θρήνους του προφήτη Ιερεμία, εξελίχθηκαν από την πολυφωνική τους μορφή, στην όψιμη Αναγέννηση, σε κατεξοχήν σολιστικά έργα. Ισορροπώντας στη θρησκευτική κατάνυξη και έναν καθόλα κοσμικό αισθησιασμό, ο Μισέλ Ρισάρ ντε Λαλάντ μας άφησε τρία Αναγνώσματα, που οι δύο ανήλικες τότε κόρες του τραγουδούσαν για την προσωπική ευχαρίστηση του Λουδοβίκου ΙΔ΄, δίνοντας δείγματα μίας τέχνης που έκανε όλο το Παρίσι να παραμιλάει. Ο κόσμος της πρωτεύουσας, στερημένος διασκεδάσεων από την αρχή της Σαρακοστής, συνέρεε στις εκκλησίες για να παραστεί στο «θέατρο» της ολονυχτίας. Θέμα των Αναγνωσμάτων, ο θάνατος, η απώλεια, η παρακμή, και η πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 587 π.Χ. ως μεταφορά για την πτώση του Ανθρώπου και τη Σταύρωση.

Φανή Αντωνέλου υψίφωνος
Θεοδώρα Μπάκα μεσόφωνος
Θεόδωρος Κίτσος θεόρβη
Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα
Ιάσων Ιωάννου μπαρόκ βιολοντσέλο
Δημήτρης Τίγκας βιολόνε
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο, καλλιτεχνική επιμέλεια 
Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθετική επιμέλεια 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.