Άκουσε την ιστορία μου | Αφηγήσεις προσφύγων

Άκουσε την ιστορία μου | Αφηγήσεις προσφύγων

«έγραψα στο χέρι μου, πριν μπω στη βάρκα, το τηλέφωνο του πατέρα μου, ήμουν κι εγώ κόρη κάποιου πατέρα…»

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για τους πρόσφυγες; Πόσα κοινά στοιχεία έχουν οι ζωές μας; Και τι μπορούμε να μάθουμε για εμάς, ακούγοντας την ιστορία τους;

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, στοχεύει στην πρόσβαση όλων των πληθυσμών της πόλης στην ανάγνωση και στο βιβλίο, καθώς και στην υλοποίηση δράσεων που προέρχονται από τους πληθυσμούς αυτούς, σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή τους.

Με «κλειδί» τη ζωντανή αφήγηση, που υπάρχει σε όλες τις κουλτούρες ως μέσο εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και διατήρησης της μνήμης, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ακούσουν προσωπικά τις αφηγήσεις ζωής των προσφύγων με τη διαμεσολάβηση διερμηνέα.

Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ως μέρος της θεματικής ενότητας «Η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης» που αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της πόλης, κάθε ηλικίας και κάθε καταγωγής και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών  για Αιτούντες Άσυλο, που υλοποιεί η ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας & Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επισκέπτες επιλέγουν την ιστορία που θέλουν να ακούσουν μέσα από μια σειρά διαθέσιμων τίτλων. Μόνο που το περιεχόμενο της ιστορίας είναι η πραγματική βιογραφία του αφηγητή. Η ζωντανή, προσωπική αφήγηση είναι μια εμπειρία που ανατρέπει στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον «ξένο» και συνδέει διαδραστικά τον αφηγητή και τον ακροατή.