Αγαμέμνονας | Κων/νος Χατζής, Γ. Κουμεντάκης

Αγαμέμνονας | Κων/νος Χατζής, Γ. Κουμεντάκης

Η παράσταση «Αγαμέμνονας» των Κωνσταντίνου Χατζή και Γιώργου Κουμεντάκη, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Γιώργο Παπαπαύλου επί σκηνής, η οποία παρουσιάστηκε για 4 μόνο sold out βραδιές στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης, επιστρέφει αυτή τη φορά στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, από τις 8 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 7μ.μ . 

Η πρώτη απόφαση που -συνήθως- πρέπει να λάβει ένας σκηνοθέτης  που επιθυμεί να ανεβάσει μια αρχαία τραγωδία, είναι με ποιον τρόπο θα μετουσιώσει το τελετουργικό δυναμικό της, σε κάτι που θα αφορά το σύγχρονο κοινό. Ταυτόχρονα, σχεδόν πάντοτε, οι σκηνοθέτες προσπαθούν να διατηρήσουν κάτι από την ιερουργική της αίγλη. Τα αποτελέσματα άλλοτε είναι καλά και άλλοτε όχι.

Και υπάρχουν φορές που ο σκηνοθέτης αντί να προσπαθεί να λύσει ένα άλυτο πρόβλημα, απλά αποφασίζει να μην εκσυγχρονίσει τους ήρωες του και να μην τους ψυχολογήσει απογυμνώνοντάς τους από την ηρωική τους διάσταση. Και τότε στη σκηνή διαλαμβάνεται όλη γνήσια ορμής μια τραγωδίας. Αυτό συμβαίνει και στην παράσταση Αγαμένονας του Κωνσταντίνου Χατζή. Μια συρραφή κειμένων πάνω στο ομώνυμο έργο του Αισχύλου και την Ιφιγένεια του Ευριπίδη, με την Λήδα Πρωτοψάλτη να αφηγείται, τον Διονύση Βερβιτσιώτη να παίζει βιολί και τον Γιώργο Παπαπαύλου να ενσαρκώνει όλους τους ρόλους.

Μια παράσταση χωρίς βαρυφορτωμένους συμβολισμούς, όπου ο συνδυασμός των τριών ερμηνευτών  απέδωσε τη συναισθηματική συντριβή των ηρώων, οι οποίοι ξεφεύγουν από τα δίπολα καλού-κακού. Και ακριβώς επειδή είναι ενταφιασμένοι στις γκρίζες ζώνες της ηθικής, η πτώση τους δεν έχει κανένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας. Γιατί τα λάθη τους δεν είναι ανθρώπινα, δεν είναι καν λάθη. Είναι κοσμικές συντριβές, χάρτινοι πύργοι που πέφτουν επειδή το πεπρωμένο σαν σκανδαλιάρης νεαρός, τραβά τα θεμέλια μόνο και μόνο για να διασκεδάσει με την όψη της κατάρρευσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συρραφή: Κωνσταντίνος Χατζής 
Αποσπάσματα Μετάφρασης: Κ.Χ Μύρης
Σκηνοθεσία/φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουμεντάκης
Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Μπούνιας
Επιμέλεια Κοστουμιών: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Χριστιάνα Φελούκα
Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μελίνα Γκαζά

Ερμηνεύουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Παπαπαύλου
Βιολί: Διονύσης Βερβιτσιώτης

Το έργο αποτελεί μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την ομάδα Χρώμα και το Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ.

Ηλίας Μπιστολάς

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.