Αυτοεθνογραφία: Life after folk-life

Αυτοεθνογραφία: Life after folk-life

Οι εκδόσεις DOLCE μας προσκαλούν στην εκδήλωση για την παρουσίαση της καινούργιας τους έκδοσης "Αυτοεθνογραφία: Life after folik-life", της Ορσαλίας Κασσαβέτη.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του καφέ-βιβλιοπωλείου Κομπραί την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 7:30.

Η αυτοεθνογραφία αποτελεί μια εθνογραφική συγγραφική πρακτική, με την οποία ο/η ερευνητής/τρια εισάγει την προσωπική εμπειρία στην έρευνά του, για να την εμπλουτίσει και να προωθήσει την κατανόησή της πέρα από τα εξέταση υποκείμενα ή φαινόμενα. Κατ' ουσίαν, δεν πρόκειται για μια απλή αυτοβιογραφική παράθεση επεισοδίων από τη ζωή του/της ερευνητή/τριας, όσο για μια αλληλοδιαπλοκή της εθνογραφικής έρευνας με την εξειδικευμένη εμπειρία του/της και την ύφανσή τους σε έναν ενιαίο ιστό. Ο τελευταίος δημιουργεί εναλλακτικούς τρόπους ερμηνείας επιτυγχάνοντας τη βαθύτερη σύνδεση με το υπό εξέταση πεδίο και συνδέοντας εν τέλει το προσωπικό με το πολιτικό. Ως ποιοτική μέθοδος, η αυτοεθνογραφία λειτουργεί θεραπευτικά για τον/την ερευνητή/τρια και διαμεσολαβητικά, καθώς απομακρύνεται από την έννοια της αυθεντίας και τη θέτει υπό διαρκή αίρεση στη διαδικασία συνομιλίας με το ερευνητικό υποκείμενο/αντικείμενο. Το παρόν βιβλίο επιδιώκει να παρουσιάσει έναν αυτοεθνογραφικό και ταυτοτικό απολογισμό που ξεκίνησε το 2013 και διήρκεσε περίπου δύο χρόνια. Με εκκίνηση τον πλέον θαμμένο ποταμό Κηφισό, η ερευνήτρια πραγματοποίησε στην ευρύτερη περιοχή μια σειρά από επιτόπιες έρευνες, τα αποτελέσματα της οποίας συνέθεσε με το ατομικό βίωμα, τις αναμνήσεις από την οικογένειά της και επένδυσε με «λοξές» φωτογραφικές καταγραφές υπό το φως μιας λαογραφικής και ευρύτερα πολιτισμικής θεώρησης. 

Θα μιλήσουν: 

-Γ. Χ. Κούζας, επ. καθηγητής Αστικής Λαογραφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών
-Κωνσταντίνος Αργιανάς, Ειδικός επιστήμονας Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Καλών Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
-Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, συντονίστρια/διδάσκουσα Πολιτισμικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου/Διδάσκουσα, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Ορσαλία Κασσαβέτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο των Πολιτισμικών Σπουδών (Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ) και στην Ιστορία και τη διδακτική της (κατεύθυνση: Λαογραφία και Πολιτισμός) (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ). Στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ (ΕΚΠΑ) εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της για την ελληνική βιντεοκουλτούρα της δεκαετίας του 1980.Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνεται η συστηματική εξέταση ποικίλων εκφάνσεων της δημοφιλούς κουλτούρας (βίντεο, κινηματογράφος, τηλεόραση, μουσική) και του λαϊκού πολιτισμού, ο Οπτικός Πολιτισμός, η Οπτική Εθνογραφία και η Αυτοεθνογραφία. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, έχει διδάξει σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα και έχει εκπονήσει έρευνα για λογαριασμό του ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πατρών, University of Newcastle κ.α. Είναι διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και συντονίστρια/διδάσκουσα στη ΘΕ «Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.