Αφιέρωμα στον Francis Ford Copolla

Αφιέρωμα στον Francis Ford Copolla

Συνεχίζοντας τον κύκλο εκδηλώσεων της σειράς «Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες», η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στις 19:00, τη δεύτερη εκδήλωση για φέτος αφιερωμένη στον Francis Ford Coppola (1939-).

Δημιουργός της τριλογίας του «Νονού», της «Συνομιλίας» και της «Αποκάλυψης Τώρα», ο Francis Ford Coppola, είναι ένας από τους μεγάλους ανανεωτές του αμερικανικού σινεμά στη δεκαετία του 1970 και ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της ιστορίας του αμερικανικού σινεμά, εν γένει. Γεννημένος στις 7 Απριλίου 1939 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, ο Coppola, γιος του μουσικού Carmine Coppola, μεγάλωσε σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης και πέρασε από αρκετά στάδια του κινηματογράφου πριν ασχοληθεί ο ίδιος με τη σκηνοθεσία για να δώσει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η υπέρτατη φιλοδοξία του είχε τρομερές συνέπειες και η αποτυχία της πανάκριβης ταινίας «Μία νύχτα ένας έρωτας» τον οδήγησε στη χρεοκοπία, όχι όμως στην απομάκρυνση από τον κινηματογράφο. Οι ταινίες της δεκαετίας του 1980, άλλες χαμηλού άλλες υψηλού προϋπολογισμού, ασχολήθηκαν με διάφορα είδη («Κότον Κλαμπ», «Ο αταίριαστος») και στις αρχές της αμέσως επόμενης έκανε τη μεγάλη επιστροφή του με τον «Δράκουλα» που παραμένει η τελευταία μεγάλη κινηματογραφική δημιουργία του. Μετρά πέντε βραβεία Όσκαρ στις 13 υποψηφιότητες του ως σήμερα, ως παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Από το νέο millenium ο Coppola έχει στραφεί στην ανεξάρτητη παραγωγή «μικρών» προσωπικών ταινιών, ενώ φέτος επιστρέφει με την ταινία "Megalopolis", την πρώτη που γυρίζει μετά την ταινία "Distant Vision" παραγωγής 2016.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Coppola και πάνω σ' αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του και με το κοινό.

Θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι και οι κριτικοί κινηματογράφου, Γιάννης Ζουμπουλάκης και Κωνσταντίνος Καϊμάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάκης Προβατάς.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.