Αντώνης Μαρτσάκης - Αντώνης Φωνιαδάκης

Αντώνης Μαρτσάκης - Αντώνης Φωνιαδάκης

Ένας χορογράφος που διαπρέπει παγκοσμίως με το μοναδικό, αμέσως αναγνωρίσιμο, καταιγιστικό ύφος του, συναντά έναν ιδιαίτερο συνθέτη, τραγουδιστή και βιολιστή που κρατά όχι απλώς ζωντανή αλλά απολύτως επίκαιρη την παραδοσιακή κρητική μουσική και βέβαια τα ριζίτικα. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης συνεργάζεται με τον Αντώνη Μαρτσάκη και μαζί δημιουργούν μια συναρπαστική σκηνική εμπειρία ειδικά για το Summer Nostos Festival. Ένα θέαμα που θα φέρει όλες τις χάρες ενός καθαρόαιμου κρητικού γλεντιού, αλλά και τις αρετές μιας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, γεννημένος σε ένα χωριό της Ιεράπετρας, άρχισε από παιδί να χορεύει στο νησί, συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, στο εξωτερικό με υποτροφίες και βρέθηκε από τα πρώτα βήματα τα καριέρας του να χορεύει στην ομάδα του Maurice Bejart και σύντομα να δημιουργεί χορογραφίες κατόπιν ανάθεσης για τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Ως προσκεκλημένος χορογράφος έχει συνεργαστεί με σημαντικά σχήματα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όπως το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, η ομάδα χορού της Martha Graham, το Aterballetto στο Μιλάνο, τα Μπαλέτα Τζαζ του Μόντρεαλ, το Μπαλέτο της Γενεύης, ενώ διετέλεσε Διευθυντής στο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος κίνησης στην ταινία NOAH του Darren Aronofsky, πήρε το βραβείο Danza and Danza ως καλύτερος χορογράφος το 2012 στην Ιταλία για το Les Noces, ενώ το 2018 έλαβε το βραβείο καλύτερης χορογραφίας της Ένωσης Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών για τον Γαλαξία που δημιούργησε κατόπιν κοινής ανάθεσης του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Κάθε καλοκαίρι, επιστρέφει στην πατρίδα του, στην Κρήτη και κάθε φορά νιώθει την ίδια έλξη για τα κρητικά γλέντια, την ορμή των ριζίτικων, της μουσικής και του χορού. Αυτή η ρίζα που φέρει μέσα του θα πυροδοτήσει ένα διαφορετικό γλέντι, στο Summer Nostos Festival όπου θα δούμε πώς αυτές οι πρώτες καθοριστικές εικόνες της ζωής του έχουν εμποτίσει και επηρεάσει τον σύγχρονο δημιουργικό του τρόπο. Μαζί του θα έχει τον ιδανικό συν-δημιουργό, τον Αντώνη Μαρτσάκη.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.