Αντίο παλλακίδα μου | Ένα από τα κλασικότερα έργα της όπερας του Πεκίνο

Αντίο παλλακίδα μου | Ένα από τα κλασικότερα έργα της όπερας του Πεκίνο

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πολυβραβευμένο κινέζικο θεατρικό έργο  «Αντίο Παλλακίδα μου» σε μια ελληνοκινεζική παραγωγή.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020, στη σκηνή του «Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου Ολύμπια - Μαρία Κάλλας» σε συμπαραγωγή της Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το “Αντίο παλλακίδα μου”-  ένα από τα κλασικότερα θεατρικά έργα του ρεπερτορίου της όπερας του Πεκίνου - βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην αρχαία Κίνα από το 206 π.χ. έως το 202 π.Χ.

Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1918 από τον Yang Xiaolou και τον Shang Xiaoyun και από το 1922 έγινε το πιο φημισμένο έργο του Mei Lanfang, του μεγαλύτερου καλλιτέχνη της όπερας του Πεκίνου. Για γενιές ολόκληρες, η τραγική αυτή ιστορία έχει παρασταθεί αμέτρητες φορές θεατρικά ενώ η κινηματογραφική του εκδοχή σε σκηνοθεσία Chen Kaige απέσπασε αρκετά διεθνή βραβεία  και παραμένει η μοναδική Κινέζικη ταινία που έχει κερδίσει βραβείο στο φεστιβάλ Καννών. Και ενώ είναι ένα παγκοσμίου φήμης έργο, εντούτοις δεν έχει παρασταθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Η θεατρική προσαρμογή του κειμένου έγινε από τον τελειόφοιτο του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Miao Bin. Ο Σταύρος Καραγιάννης και ο Γιάννης Παναγόπουλος επιμελούνται τη σκηνοθεσία για τους 16 έλληνες ηθοποιούς- σπουδαστές της δραματικής σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου και τον κινέζο ηθοποιό Miao Bin.

Η παράσταση ‘Αντίο, Παλλακίδα μου” είναι η δεύτερη Ελληνική και Κινέζικη συμπαραγωγή με βάση  κείμενο γραμμένο στην κινεζική γλώσσα.  Πρώτη απόπειρα ήταν το έργο «Ο ορφανός Τζάο» - μία συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας- που παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2018.

Σε μία περίοδο που συμβαίνουν όλο και περισσότερες καλλιτεχνικές συνεργασίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα, στόχοι της παράστασης είναι ο δημιουργικος συνδυασμός κινέζικου και ελληνικού θεάτρου, η υπέρβαση των όποιων δυσκολιών των ηθοποιών που πειραματίζονται καλλιτεχνικά  σε κείμενο διαφορετικής γλώσσας καθώς και η δημιουργία μιας μεθοδολογίας που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε μελλοντικές  διαπολιτισμικές συνεργασίες.

Εν όψει του εορτασμού τής κινέζικης Πρωτοχρονιάς αυτή η παράσταση είναι κομμάτι του εορτασμού για τον ερχομό του νέου έτους και ένα σημαντικό μέρος μιας μοναδικής ανταλλαγής πολιτισμικού πλούτου ανάμεσα στους δύο αυτούς πολιτισμούς με τις αρχαίες ρίζες.

Η παράσταση δίνεται με ελεύθερη είσοδο με δελτία εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ στο https://farewellmyconcubine.eventbrite.com. Διανομή δελτίων εισόδου στα ταμεία του θεάτρου, 11:00-18:00 την ημέρα της παράστασης.

 

Πρεμιέρα: 7 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:00 

Διεύθυνση: Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο

 

Για περισσότερες πληροφορίες  επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@meetculture.com.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Συμπαραγωγή: Δραματική σχολή Πειραϊκού συνδέσμου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Muse Academy

Κείμενο & Παραγωγή: Miao Bin

Μετάφραση: Γιάννης Παναγόπουλος, Κώστας Τσακίρογλου

Σκηνοθεσία: Σταύρος Καραγιάννης, Γιάννης Παναγόπουλος

Κινησιολογία: Έλσα Σίσκου

Εκπαιδευτής στις τεχνικές της Κινέζικης Όπερας: Liu Xinran

Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Μουσική:  Chang Jing, Zhang Di, Marina Alexia Iakovidou, Eley Yuan, Miao Bin

Φωτογραφίες & βίντεο: Δημήτρης Ασημάκης

Σχεδιασμός Μακιγιάζ: Chen Youxi

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανούς Μπογοσιάν

 

Διανομή: Αγάπη Γιαννοπούλου, Αλίνα Πουζάνοβα, Δέσποινα Λάβδα, Ντίνος Γκελαμέρης, Έλενα Σταυρού, Ελωρίς Αλπανίδου, Εμμανουέλα Καμπίτση, Γιάννης Αρτεμιάδης, Γιάννης Καραμάνος, Γιώργος Δεμελίδης, Κατερίνα Προκόπη, Κωνσταντίνος Τσακίρογλου, Miao Bin, Μιχάλης Αρτεμιάδης, Νικόλας Νιώτης, Σταυριανή Γκιζώρη, Χαρά Νικολάου

 

Επίσημοι χορηγοί: Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Ολύμπια - Μαρία Κάλλας, ΟΠΑΝΔΑ

Υποστήριξη: Meet Culture, KleoDrums

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.