ActionAid: Αντιλήψεις για τη μετανάστευση

ActionAid: Αντιλήψεις για τη μετανάστευση

Στην εκδήλωση τέσσερα ζεύγη συνομιλητών καλούνται να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IPSOS, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Αυστρία και στην Ουγγαρία, σχετικά με τις αντιλήψεις, τα στερεότυπα και τις ελλιπείς γνώσεις των πολιτών της Ε.Ε. αναφορικά με τη μετανάστευση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι η μετανάστευση έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα και το 76% ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα για τη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό έρχεται τέταρτο στην κατάταξη για τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.

Σχετικά με την ιθαγένεια, η αρχή του Δικαίου του Αίματος (Jus Sanguinis) καθίσταται το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό στην Ελλάδα, με δεύτερη την αρχή του Δικαίου του Εδάφους (Jus Soli), που είναι ευρέως γνωστή ως δικαίωμα ιθαγένειας εκ γεννήσεως. Οι Έλληνες έρχονται τελευταίοι (13%) στην εμπιστοσύνη που δείχνουν στην αξιοπιστία των ειδήσεων από τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. αναφορικά με τους μετανάστες. Tέλος, διαπιστώνεται πολύ χαμηλό επίπεδο γνώσεων των πολιτών αναφορικά με τα δεδομένα που αφορούν την παρουσία των μεταναστών στην επικράτεια· κατά συνέπεια, και στις τέσσερις χώρες υπάρχει μία ισχυρή υπερ-αντιπροσώπευση του φαινομένου. Στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 35% ενώ στην πραγματικότητα είναι 8%!

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ActionAid, Γεράσιμο Κουβαρά, «αυτό που μας δείχνει η συγκεκριμένη έρευνα, είναι πως υπάρχει αρκετά ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τη συμβολή της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμβάλουμε όλοι, με πρωτοπόρους τους θεσμικούς φορείς, στην προώθηση τεκμηριωμένων στοιχείων που αποδομούν τους μύθους σχετικά με τη μετανάστευση, με στόχο μια δίκαια κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς».

Τα ζεύγη των ομιλητών είναι:

-Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδος & Χριστίνα Καράμπελα, Managing Partner της QED Market Research και μέλος του Δ.Σ. της ActionAid.

-Πατέρας Ευάγγελος Γκανάς, Ενορίας Οσίου Μελετίου Σεπολίων & Νικόδημος Μάινα Κίνυουα, Πρόεδρος της ΜΚΟ Asante.

-Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου & Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας.

-Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και μέλος Παρατηρητηρίου «Golden Dawn Watch» & Ξένια Κουναλάκη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή.

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Iωάννα Νιαώτη.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CIAK Μigraction για την ανάδειξη της θετικής συμβολής της μετανάστευσης και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ολόκληρη η έρευνα βρίσκεται εδώ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.