A DOG AT YOUR BOOP | Kinky Stories in Greek Clay by Pat Andrea

A DOG AT YOUR BOOP | Kinky Stories in Greek Clay by Pat Andrea

Διεισδύοντας στα κεραμικά εργα του Pat Andrea γρήγορα αντιλαμβανόμαστε μια άμεση σύνδεση με τα ελληνικά παραδοσιακά αγγεία. Το σχήμα που χρησιμοποιεί έρχεται να ενισχύσει την θεματολογία του, που κινείται γύρω από το γυναικείο φύλο και τις ενδόμυχες σκέψεις του. Οι καμπύλες χρησιμοποιούνται με τρόπο αυτοαναφορικό στην γυναικεία φύση και υμνούν, με λεπταίσθητη απλότητα, τις ερωτογενείς ζώνες. Το λείο και λευκο, σχεδόν πορσελάνινο αποτέλεσμα, εξωραϊζει τα κεραμικά προσδίδοντας ηρεμία και τάση για εσωτερική ενδοσκόπηση.

Η θεματολογία του εμπνέεται από την αρχαία ελληνική μυθολογία, το υποσυνείδητο και το φαντασιακό. Διάχυτος είναι ο ερωτισμός, που κάνει τα έργα να αποπνέουν μια αισθησιακή κατάσταση. Σχεδιαστικά, διατηρει μια παιδική αδρότητα και παραμόρφωση, με στοιχεία από την pop καθημερινή κουλτούρα, που ενισχύουν την αίσθηση απελευθέρωσης στο έργο. Η χρωματική παλέτα του παραμένει σε μπλε αποχρώσεις, που σχετίζονται με την ελληνική λαϊκή παράδοση, ενώ συχνα συμμετέχει για να σπάσει την μονοχρωματική μονοτονία. Οι συνθέσεις του άλλοτε εποκοινωνούν με το εξωτερικό σχήμα του δοχείου, δημιουργώντας εγκιβωτισμένες αφηγήσεις.

Ο Pat Andrea καταδεικνύει έναν κρυφό ψυχισμό φαντασιώσεων και αισθησιασμού προσπαθώντας να προκαλέσει το θεατή. Σκηνές με αναφορές στην κυνοφιλία, το παράδοξο, το ανείπωτο, δημιουργούν έναν κόσμο ονειρικό. Η έννοια του ταμπού παύει, θίγοντας πλέον με ελευθερία όλα όσα το ασυνείδητο προσπαθεί να αποκρύψει. Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να προβληματίσει σε σχέση με τα όρια της σκέψης, γύρω από την απελευθέρωση του ερωτισμού και της γυναικείας φύσης. Με φιγούρες όπως η Μέδουσα, φέρνει στο προσκήνιο βλέμματα προβληματισμού, ταραχής ή απόλαυσης. Η αναφορά στην θεά, αλλιώς και Γοργώ, που σημαίνει άγρια ματιά, την μεταμορφώνει, εν τέλει, σε έναν εξωτερικό κριτή. Ο καλλιτέχνης κρύβει μηνύματα γύρω από την ηδονοβλεψία και σχολιάζει έμμεσα, σαν ημερολόγιο ενός κοριτσιού που φθάνει στην ωριμότητα, τις κρυφές ερωτικές περιπτύξεις, αναζητήσεις ή φαντασιώσεις.

Το σχήμα του κεραμεικού αγγείου συχνά φαίνεται να εγκλωβίζει τον ψυχισμό μιας γυναίκας, ενώ άλλοτε τον απελευθερώνει. Το λευκό υπηρετει την αγνότητα, ενώ το μπλε χρώμα της φιγούρας, τον συναισθηματικό ψυχισμό της. Ο Pat Andrea αντιμετωπίζει κάθε κεραμεικό με την αυτοτέλεια ενός καμβά. Το συνολικά απότέλεσμα ωστόσο, δημιουργεί ένα πολύπλοκο αφήγημα του θυμικού. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε παρα να αναφέρουμε ότι η έννοια του δοχείου, στο συγκεκριμένο έργο, είναι σημαίνουσα καθώς φαίνεται να λειτουργεί εννοιολογικά, ως προς τη γυναικεία ήβη, την κύηση αλλά και την εσωτερική ασφάλεια των ενδόμυχων εσωτερικών σκέψεων της ψυχής.

Νιόβη Κρητικού | Ιστορικός Τέχνης / Εικαστικός

Σκέψεις για την δημιουργική διαδικασία από τον Pat Andrea

Οταν εμφανίστηκα στο στούντιο κεραμεικής του Σταμάτη στην Ηλιούπολή, δεν είχα καμία ιδέα για το τι επρόκειτο να ζωγραφίσωστα 12 κεραμικά βάζα που προορίζονταν για αυτόν τον σκοπό. Ήθελα να είναι λευκά, ολόλευκα έτσι ώστε χωρίς προσχέδιο, μόνο με την ιδέα στο μυαλό εκείνων των πλασμάτω, κυρίως θηλυκών καθως επίση ςκαι καταστάσεων που μου γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής μου, κρυμμένες καλά στις πτυχές του υποσυνειδήτου και της μνήμης μου. Ήνουν έτοιμος να απελευθερώσω αυτές τις πτυχές, κατευθείαν στο στεγνό πηλό των στρογγυλών βάζων, ζωγραφίζοντας με υδατοδιαλυτές χρωστικές για να τους δώσω ζωή. Στην τελική μορφή τους, τα ψήναμε σε φούρνο με πολύ υψηλή θερμοκρασία. Έτσι δουλεύαμε σταθερα, 12 ώρες την ημέρα με την κάθε μέρα μα ςνα ξεκινά με ένα αναζωογονητικό κολύμπι νωρίς το πρωί στο κοντινό Αιγαίο.

Ήταν μια δυναμική εμπειρία, ένας αγώνας για την εξιδανίκευση των στοιχείων και αν μπορώ να εκφράσω έτσι, και της φαντασίας. Ελπίζω να σας αρέσει το αποτέλεσμα.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Αλμπάνη

Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 19:00-22:00

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.