[a] border of dying των VIGIL | Flux Laboratory Athens

[a] border of dying των VIGIL | Flux Laboratory Athens

Το κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου όπου κάποτε στεγαζόταν η «ΔΡ.ΔΕΛΗΣ Α.Ε.», εταιρία εμπορίας και διανομής εξειδικευμένων προϊόντων χημικής βιομηχανίας και προϊόντων πλαστικού, φιλοξενεί σήμερα το νέο project space του Flux Laboratory Athens. Οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου ενεργοποιούνται ξανά, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, με το καλλιτεχνικό πρότζεκτ «[α] border of dying», μια συνεργασία των VIGIL με το Flux Laboratory και το brand IT’S A SHIRT.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Φωτεινή Σταματελοπούλου) ξεκίνησαν να εργάζονται επιτόπια ως residents καταλαμβάνοντας το παλιό χημικό εργαστήριο του ισογείου και άλλους χώρους προκειμένου να διεξάγουν την εικαστική και χορογραφική τους έρευνα. Ο τίτλος «[α] border of dying» που κινείται μεταξύ των ορίων των λέξεων ‘dying’ (= ξεψυχώ, σβήνω) και ‘dyeing’ (βαφή), παραπέμπει τόσο στο αντικείμενο και τη διαδικασία της εικαστικής περφόρμανς και εγκατάστασης, όσο και στην αρχική ταυτότητα του ίδιου του κτιρίου-συμβόλου του χημικού κλάδου- που πλέον έχει καταργηθεί.

Το Flux Laboratory Athens επιχειρώντας μια συσχέτιση μεταξύ της ιστορίας του κτιρίου, των βιομηχανικών στοιχείων του, αλλά και με την έννοια της οικογενειακής επιχείρησης ως μοντέλου, προσκάλεσε τη Χριστίνα Χριστοδούλου, ιδρύτρια του IT’S A SHIRT, να δημιουργήσει
και να επιμεληθεί τα ενδύματα που χρησιμοποίησαν οι VIGIL κατά τον πειραματισμό τους με τα υφάσματα.

To έργο
Το «[a] border of dying» είναι ένα διακλαδικό ερευνητικό έργο που εστιάζει στις εικαστικές τέχνες μέσα από το πρίσμα της χρήσης και του αποχρωματισμού των υφασμάτων, όπως και της κίνησης, μέσα από την οποία το ανθρώπινο σώμα προσεγγίζεται ως εργαλείο και
εξερευνώνται οι έννοιες της διάβρωσης και της αλλαγής. Η κινητική έρευνα των VIGIL διαρθρώνεται γύρω από τις έννοιες του δέρματος, του χρόνου, της μεταμόρφωσης και της διάβρωσης, της προσπάθειας και της συνύπαρξης. Το έργο εξερευνά το δίπολο ύπαρξης-μη ύπαρξης και της αντίστασης του σώματος μέσα σε αυτό, καθώς και το δίπολο ενεργητικότητας-παθητικότητας που διαπερνά αυτή την αντίσταση. Η διαδικασία της χρήσης και του αποχρωματισμού των υφασμάτων προσεγγίζεται μέσα από τους όρους της χωρικότητας, του ορίου και του αποσπασματικού «θανάτου», καθώς και μέσα από μια διαδικασία προσπάθειας και υπομονής.

Η εικαστική περφόρμανς θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:00 & 21:30 στον 4ο όροφο του κτιρίου. Στο ισόγειο του κτιρίου παρουσιάζεται έως τις 4 Μαρτίου η εγκατάσταση που δημιούργησαν και επιμελήθηκαν οι VIGIL κατά τη διάρκεια του residency. Τη Κυριακή 5 Μαρτίου οι VIGIL διοργανώνουν ένα εργαστήριο όπου θα εξερευνήσουν μαζί με το κοινό τις τεχνικές και τη διαδικασία αποχρωματισμού.

Συντελεστές
Κίνηση: VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Φωτεινή Σταματελοπούλου)
Επιμέλεια εγκατάστασης: VIGIL
Κατασκευή ενδυμάτων: Xριστίνα Χριστοδούλου / IT'S A SHIRT
Μουσική σύνθεση: Πάνος Αλεξιάδης
Φωτιστικός σχεδιασμός: Παναγιώτης Τομαράς
Γραφιστική επιμέλεια: Studio precarity

Ιδιαίτερες ευχαριστίες: Αθηνά Δεληγιάννη, Χριστινά Δηλάρη (Flux Laboratory Athens), Μαρία Βασαριώτου, Χρήστος Χατζής

Σχετικά με το Flux Laboratory Athens
Το Flux Laboratory ιδρύθηκε το 2003. Είναι ένα πειραματικό εργαστήριο το οποίο εδρεύει στη Γενεύη και λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum. Παράγει πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση και πειραματίζεται με νέες διαδικασίες δημιουργίας και συνεργασίας. Το Flux Laboratory ενθαρρύνει τις συνέργειες και, από το 2016, υποστηρίζει και παράγει έργο στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα. Καλλιεργώντας δράσεις που σχετίζονται με το σώμα και την κίνηση, το Flux Laboratory Athens αναπτύσσει καλλιτεχνικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.