4ο Μεσογειακό Φεστιβάλ αφιερωμένο στην Ισπανία

4ο Μεσογειακό Φεστιβάλ αφιερωμένο στην Ισπανία

Το ινστιτούτο Θερβάντες συμμετέχει φέτος στο 4ο Μεσογειακό Φεστιβάλ που τιμά την χώρα της Ισπανίας.

10-18.09.2019
Έκθεση Ζωγραφικής
Μουσειακά αντίγραφα τεσσάρων Ευρωπαίων ζωγράφων
Δημοτική Πινακοθήκη Λασκαρίδου, Φιλαρέτου και Λασκαρίδου 120, Καλλιθέα. Είσοδος ελεύθερη.

Μέσα στα πλαίσια του 4ου Μεσογειακού Φεστιβάλ, όπου η Ισπανία είναι η τιμώμενη χώρα, το Ινστιτούτο Θερβάντες θα παρουσιάσει μια πολύ σημαντική έκθεση ζωγραφικής με έργα που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διαθέτει μια σημαντική συλλογή έργων ζωγραφικής, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν τέσσερα νόμιμα μουσειακά αντίγραφα που έκανε ο J. Sancho de la Jordana στη δεκαετία του 1970. Οι πρωτότυποι πίνακες είναι τεσσάρων Ευρωπαίων ζωγράφων του 17ου και 18ου αιώνα που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά μουσεία, όπως το Πράδο της Μαδρίτης και το Λούβρο των Παρισίων.
Οι πίνακες είναι μεγάλων διαστάσεων, απεικονίζουν τοπία και ιστορικές σκηνές και τα πρωτότυπα έργα έγιναν κυρίως κατά παραγγελία βασιλέων και αριστοκρατών της εποχής. Οι ζωγράφοι των πρωτοτύπων είναι ο Ολλανδός Meindert Hobbema(1638-1709) και οι Γάλλοι Michel-Ange Houasse (1680-1730), Claude Lorrain (1600-1682) και Luis Paret (1746-1799).

Συνδιοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και Δήμος Καλλιθέας στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φεστιβάλ Καλλιθέας 2019.
Εγκαίνια: Τρίτη 10/9, ώρα 19.00
Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-14.00 και 18.00-21.00. Σαββατοκύριακο: κλειστά.

24.09.2019, 20.00
Θεατρικό αναλόγιο
Μετά από μένα το χάος της Λιουίζα Κουνιγιέ
Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, Κρέμου 123, Καλλιθέα 176 75. Τηλέφωνο: 210.9570001. Είσοδος ελεύθερη.

Στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου της Κινσάσα (Ζαΐρ), ένας ηλικιωμένος Αφρικανός προτείνει σε έναν Ευρωπαίο εμπορικό αντιπρόσωπο, να πάρει μαζί του στην Ευρώπη τον 18χρονο γιο του και σε αντάλλαγμα ο γιος του να κάνει οποιαδήποτε δουλειά γι’ αυτόν. Μια λευκή γυναίκα εκτελεί χρέη διερμηνέα στη συζήτηση αυτή, στην οποία το μέλλον του νεαρού Αφρικανού είναι ουσιαστικά το μέλλον ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου. Μια ασυνήθιστη, προσωπική ματιά της συγγραφέως στην πολύπλοκη σχέση του λεγόμενου Πρώτου με τον λεγόμενο Τρίτο κόσμο, που υπενθυμίζει μια πραγματικότητα που είναι δύσκολο να χειριστούμε αλλά ταυτόχρονα είναι αδύνατον να αγνοήσουμε: η Αφρική είναι πάντα εδώ, μπροστά στα μάτια των Ευρωπαίων, τόσο κοντά και τόσο μακριά, παρούσα και μαζί απούσα, όπως ο γέρος Αφρικανός του έργου.

Η Λιουίζα Κουνιγιέ γεννήθηκε στη Μπανταλόνα το 1961. Σπούδασε θεατρική γραφή στα σεμινάρια του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα στην Αίθουσα Μπέκετ της Βαρκελώνης. Έχει γράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα και είναι ίσως η σημαντικότερη θεατρική συγγραφέας της Ισπανίας σήμερα. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με τα βραβεία  Καλντερόν (1992), Ινστιτούτου Καταλανικών Γραμμάτων 1996, Born (1999), Βραβείο Πόλης της Βαρκελώνης (2004), Εθνικό Βραβείο θεάτρου της Καταλωνίας (2006) και πολλά άλλα. Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί επίσης το έργο της Βαρκελώνη, χάρτης με ίσκιο.

Οι συντελεστές:
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ – Solo Teatro
Σκηνοθεσία-Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ηλίας Φραγκάκης
Ηθοποιοί: Οδυσσέας Σταμούλης, Μπέτυ Αποστόλου.
Συνδιοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Δήμος Καλλιθέας, Solo Teatro στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φεστιβάλ Καλλιθέας 2019.

25.09.2019, 20.00
Θεατρικό αναλόγιο
Arizona του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο
Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, Κρέμου 123, Καλλιθέα 176 75. Τηλέφωνο: 210.9570001. Είσοδος ελεύθερη.

Στην Αριζόνα, ένα ζευγάρι Αμερικανών συμμετέχει στο κρατικό πρόγραμμα για την αναχαίτιση των μεξικανών μεταναστών και περιμένει κάτω από τον καυτό ήλιο της ομώνυμης ερήμου τους γείτονες-“εισβολείς” με εμφανείς προθέσεις. Μακριά από την καθημερινή τους ρουτίνα, ο Τζωρτζ και η Μάργκαρετ βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τους “εισβολείς” της ερήμου, αλλά κυρίως με την έρημο της σχέσης τους και της ζωής τους με αποτέλεσμα τα πράγματα να πάρουν απρόβλεπτη τροπή…

O Χουάν Κάρλος Ρούμπιο γεννήθηκε στην Κόρντοβα το 1967. Σπούδασε Θέατρο στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου και Χορού της Μαδρίτης (1984-1987). Ο ίδιος δηλώνει πως είναι πρώτα απ’ όλα ηθοποιός και έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις. Παράλληλα ασχολείται εδώ και 10 χρόνια με επιτυχία με τη θεατρική γραφή.
Έχει γράψει τις κωμωδίες Αυτός όποτε θέλει, αυτές όποτε μπορούν και  Καπνός, που κέρδισε και το Βραβείο της Εταιρείας Ισπανών Θεατρικών Συγγραφέων για το 2005.
Άλλα έργα του είναι: Αριζόνα, Απόψε δεν είμαι για κανέναν, Το δάσος της ζωής κ.ά.
Το έργο Οι Πληγές του ανέμου γράφτηκε το 1999.

Οι συντελεστές:
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ – Solo Teatro
Σκηνοθεσία-Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ηλίας Φραγκάκης
Ηθοποιοί: Κώστας Φλωκατούλας, Βιργινία Ταμπαροπούλου.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.